МВР на два пъти изпуснало Бин Аладин

Кризата с бежанската вълна към България се разраства, посочи Йовчев
Обновена: 6 ное 2013 15:51 | 6 ное 2013 15:51,
86
МВР на два пъти изпуснало Бин Аладин
Снимка: Булфото

МВР на два пъти е пропуснало за броени часове да задържи нападателя на 20-годишната Вики - Салахедин Бин Аладин, на българска територия.

Това стана ясно в парламента от отговор на вицепремиера Цветлин Йовчев на въпрос на Десислав Чуколов от „Атака“. Как стана така, че този господин бе заловен, но не в България, попита Чуколов. По думите на Йовчев полицията е изпуснала Салахедин в Пловдив и в още едно населено място.

Още по темата
Според министъра нападателят още в първите часове след престъплението е потърсил начин да напусне България.

Още щом разбрахме, че има такива намерения, информирахме нашите гръцки колеги. Лицето беше установено, задържано и предадено на българските власти. Информацията за това накъде смята да се насочи той беше подадена от българските власти на гръцките, категоричен бе Йовчев.

Кризата с бежанската вълна към България се разраства, потвърди вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев днес на блиц контрола в парламента. Вече имаме потвърждение, че ще получим фонд за подпомагане на хора, търсещи убежище, от над 5,6 млн. евро. Към момента у нас има 9567 чужденци, в арестите на "Гранична полиция" се намират 655 души.

Миграционният натиск към страната не намалява, той се запазва и на моменти увеличава своя интензитет. За последния месец има над 3000 влезли бежанци, обясни Йовчев и допълни, че капацитетът за настаняване отдавна е превишен. Всеки един ден трябва да се борим да се справяме с този проблем. Все още не можем да кажем, че успяваме в достатъчно голяма степен да управляваме процесите, призна Йовчев. Ситуацията изисква бързи незабавни комплексни мерки, категоричен бе вицепремиерът.

Той уточни, че днес Министерският съвет е приел план за намаляване на бежанския натиск към страната ни в следващите 6 месеца.

Над 39 организации трябва да взаимодействат в този план, имаме реализиран един системен подход, обясни Йовчев. Седем основни цели са поставени, припомни той. Вече е в ход план, според който ще се изгради временно съоръжение по границата ни с Турция, ще се изградят и укрепят черните пътища в района, за да се улесни движението на патрули.

Над 1000 души ще бъдат командировани от понеделник в помощ на гранична полиция. Осигурени са допълнителни автомобили. Чрез подсилването на патрулите, чрез изграждането на преградното съоръжение ние ще сме в състояние да намалим съществено този миграционен натиск, каза Йовчев.

По негови думи целта е над 3,5 пъти да се намали това количество. Йовчев се надява миграционният поток за по-малко от шест месеца да падне под 1000 души, влизащи в страната за месец.

Той обеща, че се прави всичко необходимо, за да се овладеят рисковете от влизането на криминогенни елементи в страната. Работи се с неправителствени организации и се търси начин за разширяване и подобряване на условията за наставяне на бежанците. Считаме, че трябва да се проведат активни комуникации, както със страни от ЕС, така и със трети страни, за да се търси начин за релокация на част от лицата, търсещи убежище, обясни Йовчев.

Според вътрешния министър трябва да се търси начин част от влизащите в България лица да се връщат доброволно в страните си по произход. Йовчев призова да се търсят начини и за допълнително договаряне на средства по еврофондовете за периода 2014-2020 година. Има положителни сигнали, каза вицепремиерът.

Аз вярвам, че ще успеем да реализираме този план. Ще успеем да постигнем намаляване на броя на нелегалните имигранти, увеличаване на броя на хората, които напускат страната, и устойчиво управление на процесите, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
15
 
! Отговори
ДЕДО преди 10 години
КОЯТО И ПАРТИЯ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ПАК ЩЕ СМЕ СЪС СЪБУТИ *** И НАВЕДЕНИ НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ В НАМЕРЕНИЯТА НА ЕВРОПА И АМЕРИКА В ЕС НИ ПРИЕХА ЗА ДА НИ УНИЩОЖАТ ИКОНОМИКАТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО МАГИСТРАЛИТЕ ГИ СТРОИХА ГЕРБ ЗА ДА МОГЪТ ДА МИНАВАТ БЕСПЛАТНО ЗА АЗИЯ И ДА МОГЪТ ЕВРОПЕЙСКИ КОМПАНИИ ДА НИ ЗАРОБЯТ И ДА РАБОТИМ ЗА СТОТИНКИ А ЩАТИТЕ ДА СИ ИМАТ ПОЛИГОН ДА СИ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИТЕ И НА ТЯХ ДА АРГАТУВАМЕ. ТО И ПРЕЗ КОМУНИЗМА БЕШЕ ЛОШО НО СЕГА СТАНА ОТ ЛОШО ПО ЛОШО
47
2
 
13
 
! Отговори
aaa преди 10 години
Съдите ги прибързано нашите полицаии все пак аладин си има летящо килимче , кофти ако дайде али баба
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря Ви за по-смислените и аналитични коментари. Пак твърдя ,че САЩ разбутват света за да не би да дръпне напред докато те самите са в калта. Аксиомата "разделяй и владей винаги" е била актуална. Естествено ,че при кризите в Афганистан и т.н. нямахме бежански вълни но просто те не бяха насочени насам. Сирийците са светска страна и се стремят към белия свят,а афганите към Пакистан.
45
2
 
30
 
! Отговори
Turkish Man From BG преди 10 години
Затваряйте границата по скоро, че лошо ни се пише..днес гледам в тубата един от "свободната" сирийска армия отряза главата на пленен войник с бензинова резачка крещейки "Аллах Акбар".Аз съм мюсюлманин ама такова чудо не съм виждал - като филм на ужасите..Затваряйте границата не пускайте повече зверове в страната!!!
44
1
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Г-н Йовчев,та един не можахте да намерите и добре че били съседите да го хванат.А как ще опазите населените места,където се каните да ги разселвате? В Телиш призовавахте за патриотизъм ,за интеграция на бежанците/имигрантите/. Хората там са прави-не искаме да се интегрираме навън,а тук да интегрираме чужди!Дано под броя,които напускат страната ни нямате предвид българите !
43
3
 
17
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ДОБРЕ, ЧЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БЯХА ОТ ЧУЖБИНА ДА ВИ СВЪРШАТ РАБОТАТА ИНАЧЕ СТЕ ПЪРВОБИТНО ЖИВИ УМРЕЛИ!!!!!!!!!!
42
2
 
12
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Към "обективен" .. човече мислиш ли като пишеш ..!? Ако хамериканците бяха ударили Сирия с "Томахавките" сегашната емиграционна вълна щеше да ни се види "бял кахър"! Милиони сирийци щяха да тръгнат от срината си страна към Европата, така че и ние имаме кяр от предотвратяването на удара. Една от причините армията на Асад да напредва толкова трудно е и това че се стреми да запази градовете /до колкото е възможно/ като не използва РСЗО "Град и "Ураган", които без съмнение притежават..
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може, но първо да оправи България, после Сирия и може да помогне на НикоЛайчо и за Ирак!)))
40
0
 
25
 
! Отговори
23 преди 10 години
Абе стига с това бежанци, та бежанци, това са имигранти. А те са за екстрадиране, нямат право на статут. Не се помайвайте, а ги махайте докато не е късно. Няма да има пари за крадене от тях!
39
3
 
14
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Тоя Йовчев да го пратят в Сирия! Там му е мястото!
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А да си чел случайно, че Айман Зуахири им даде направление към съюзниците на САЩ?
37
16
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Aмерикaнците викaте били виновни, я дa видим обaче кaкво кaзвaт ФAКТИТЕ! След нaмесите нa Aмерикa и НAТО в Ирaк (2 пъти), Aфгaнистaн, Югослaвия и Либия тук бежaнци мaй НЯМAШЕ!!! Сегa обaче след руското " вещо" вето и без aмерикaнскa и НAТОВСКA нaмесa, Бългaрия се нaпълни с aрaби)))Товa е то русийскaя " политикa", кaто в Кaвкaз, който също клокочи)))
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мани- мани! Знам само, че тоа Йовчо е Голем играч и политикантин! Кой и да доде на власт се него го тургат да опраа държавата. Та сега България е заприличала на Галерия, ама скоро, че остае само галерията, България веке нема да я има! Та тва мое го напрай само един голем играч и политикантин!Вуте
35
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Длъжни сме да ги приемаме и храним тез бежанци .Не плюйте по правителството,а по европата.То е безсилно да се противопоставя на брюксел.Както и всяко едно БГ правителство.В момента сме под европейско робство с фиктивни правителства. С две думи...поробени сме.
34
3
 
32
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Поздравявам комунистите, след дългогодишни опити най-накрая намериха начич за кратко време да затрият България....
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия па, че го изпущат Бен Ладен, че видите! Тоя е бил черна нинджа, а наще немат квалификация що не са одиле у Япония, а само у щатете. Ама и там за кво одът и они не знаат!)))Вуте
32
0
 
34
 
! Отговори
ВКС преди 10 години
Този Йовчев няма никакъв срам... Не стига че гърците им свършиха работата на нашите мърди...
31
0
 
30
 
! Отговори
развеселена преди 10 години
Боже,гений!Чак сега разбрал,че се разраства проблема.Какво си мислеше преди 2 месеца-ще дойдат тихо,кротко ще приседнат..............Как пък не!Тепърва ще имаме дългосрочни проблеми.
30
0
 
6
 
! Отговори
stanick преди 10 години
namirisva na ostavki ama nema koi da gi poiska
29
1
 
10
 
! Отговори
CS преди 10 години
"Похитител уби трима в норвежки автобус, много ранени Бежанецът, открит мъртъв до Кюстендил, бил с увреждане на сърцето Откритият мъртъв чужденец бил бежанец от Сирия? Мъж от Южен Судан, на когото Норвегия отказала статут на бежанец, уби с нож трима души, преди да бъде заловен, съобщи АФП.Драмата се разигра в понеделник в междуградски автобус, пътуващ от планинския регион Валдрес за Осло. 31-годишният нападател, който живеел в Аардал, отивал в столицата. На другия ден трябвало да напусне Норвегия.При неизяснени обстоятелства нападнал и убил двама мъже на около 50 г. Това били шофьорът и шв