ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми

Златанова: Затова сме заплашени от санкции по ОП „Околна среда“
45
ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми
Снимка: архив, БТА

Управляващите обвиниха ГЕРБ, че са давали обществените поръчки по оперативна програма „Околна среда” на определени фирми и заради това сега има заплаха да ни наложат санкции от Брюксел.
 
За заплахата предупреди вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя посочи на 17 октомври е получила писмо от ЕК, че се открива процедура във връзка с проведен одит.
 
Текстът от регламента, по който се открива процедурата, гласи, че комисията може да извърши финансови корекции, като анулира изцяло или частично участието на Общността, когато след преглед установи, че има сериозен недостатък в системата на управление и контрол.
 
ЕК две години многократно е сигнализирала за пропуски след одит през 2011 година, когато  Европейската сметна палата е установила проблеми при процедурата по финансови корекции, особено когато се отнася за обществени поръчки.
 
На 9 октомври 2012 г. на тогавашните власти е пратено заключението на комисията, че има субективност при изработването на тръжните документации, така че поръчките да бъдат спечелени от конкретно избрани изпълнител, обясни Златанова.

Тя се оплака, че не е била надлежно информирана за опасностите.

Още по темата
Основни бенефициенти са общините и тези препоръки ги касаят пряко, задължение на изпълнителната власт е било още преди две години да предупреди местните власти, упрекна Златанова бившите управляващи.
 
Според министъра на околната среда Искра Михайлова може да се окаже, че има проблеми и при други оперативни програми, защото въпросът е в методологията на обществените поръчки.
 
„Критиките, които получаваме, са за смесване на критерии и неясни критерии, а това засяга принципите на българския закон за обществените поръчки. Трябва да направим одит на всички поръчки по оперативните програми”, добави тя.
 
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че информацията е много тревожна.
 
„Трябва да стане ясно, че в резултат на престъпно бездействие и неглижиране на сериозни предупреждения от  ЕК за провеждане на обществени поръчки има сериозни рискове към България да се наложат санкции и трябва да се знае кой носи отговорност и какви мерки са предприеми от правителството, защото възниква логичният въпрос - защо от 2011 г. нищо не е предприето от правителството на Борисов, за да се отговори обосновано на критиките на ЕК”, заяви той.
 
Според него позата на щраус, заровил главата си в пясъка, не помага на България, както и противопоставянето на ЕК.
 
Той настоя парламентът в най-скоро време да възложи на правителството да коригира проблемите, оставени от ГЕРБ при усвояването на евросредствата.
 
Станишев смята, че може дари да се говори за саботаж от чиновници, назначени от предишните управляващи, които са криели писма от ЕК.
 
Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че явно ще се спука най-силно надутият балон на ГЕРБ, който е наречен „ние имаме огромни успехи при реализирането на оперативните програми”.
 
„Става ясно, че България може би ще претърпи санкции дори за плащанията, които вече са осъществени, проблемът е там, че процедурата е започнала и завършила в „герберско” време, предупреди той.
 
Местан настоя, че отговорността трябва да се понесе конкретни политически сили, които са били на кормилото на управлението.
 
"Отговорността за този риск е на политическа партия ГЕРБ, защото става ясно, че нищо не е направено след одита от септември 2011 г. и ако утре чуем лоши новини от Брюксел, нямате шанс да излезте пред българските граждани с гръмкото – „не сме на власт, спряха им ги”, но ще звучите нагло и цинично. Таите страх и за другата ви гордост – магистралите, дано не се оправдаят съмненията ми, че колкото по-дебели са били пачките към партийните централи, толкова по-тънък ще е асфалтът по тях”, коментира още Лютви Местан.
 
Томислав Дончев от ГЕРБ, който беше ресорен министър за европейските програми, заяви, че управляващите в момента се застраховат, като прехвърлят отговорността към бившите управляващи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Сте преди 10 години
Вие щото пък ги давахте на случайни, аве може ли пък чак толкова да сте нагли всичките бе !!
37
4
 
2
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
То и БСП и ДПС правеха така при предния им мандат, но сега се промениха и станаха морални стожери и честни държавници и бизнесмени. Ха-ха-ха
36
2
 
9
 
! Отговори
The king преди 10 години
Томислав Дончев от ГЕРБ, който беше ресорен министър за европейските програми, заяви, че управляващите в момента се застраховат, като прехвърлят отговорността към бившите управляващи.- Това си е запазен патент на Боко!
35
2
 
9
 
! Отговори
The king преди 10 години
Таите страх и за другата ви гордост магистралите, дано не се оправдаят съмненията ми, че колкото по-дебели са били пачките към партийните централи, толкова по-тънък ще е асфалтът по тях- Те вече 80 % се скапаха.
34
1
 
8
 
! Отговори
The king преди 10 години
сега всички ще плащаме глобите заради далаверите на гербаджиите!
33
2
 
6
 
! Отговори
The king преди 10 години
Управляващите обвиниха ГЕРБ, че са давали обществените поръчки по оперативна програма Околна среда на определени фирми и заради това сега има заплаха да ни наложат санкции от Брюксел. Добро утро!
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ ДАВАЛИ, ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ, А БСП И ДПС НЕ СА, ТАКА ЛИ ДА ГО РАЗБИРАМ???
31
6
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Нали с ГЕРБ сте двете страни на една монета?Какви ги свършихте в Цанков камък и Белене.
30
2
 
4
 
! Отговори
Нищо... преди 10 години
...ново под слънцето.Правило се е при всяко правителство,през соца и дори по царско време.Не разбирам защо това ви учудва?
29
14
 
5
 
! Отговори
факт преди 10 години
А червените главундери раздадоха България на ДПС !!!
28
2
 
3
 
! Отговори
VB преди 10 години
Усмихнете се бе другари!
27
1
 
15
 
! Отговори
Aman преди 10 години
Цитирайте фирмите де...стига вече с тия анонимности...Влезте в регистъра на АОП и ги публикувайте, ако сте журналисти
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се изненадвам от тази статия. Томислав Дончев, който за сведение на неинформираните е философ по образование, работил е като журналист едно радио, изведнъж стана голям финансист, че даже по едно време го гласяха и за финансов министър. При него цялата работа беше пи-ар, абсолютни лъжи и смешки за усвоените средства. Проблемът обаче е тези ***, които му вярваха. Резултатът е налице.
25
11
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Да бе! Само ГЕРБ са така, комунистите винаги са го правили и го правят също!И не само с обществените поръчки. Винаги са се придържали към правилото "Нашите хора са над закона" и точно затова сме на това дереждже, точно заради това са протестите!ОСТАВКА ВЕДНАГА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА НА ОЛИГАРХИЯТА!
24
6
 
21
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Да се казва силно и ясно - организирана престъпна група ГЕРБ. тОВА НЕ Е ПАРТИЯ!!!!
23
5
 
9
 
! Отговори
Zz преди 10 години
Това е вярно
22
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Оставка ! По -бързо оставка ,че както е тръгнало тези ще ни "покажат кирливите ризи",както е тръгнало ще се окаже ,че не само е било "пълно с калинки",но и с "професионалисти"" печелили" обществени поръчки.Кой ли е вземал комисионните? Познайте от три пъти !
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а вие сега не. НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ВЕЧЕ.
20
7
 
9
 
! Отговори
до Златанова преди 10 години
Г-жо, винаги е било така и винаги ще бъде така, защото си правите търговете така, че да печелят определени фирми. Вкарайте закон, че една стр. компания да няма право да прави повече от една пречиствателна наведнъж. *** кво да вкарате, то правителството не работи.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха! Ще падна от смях! Не само ГЕРБ, всеки който дойде на власт дава поръчките на "определени" фирми.... Ако все още някой помни Смирненски, да прочете отново Стълбата. Дали някога ще се измъкнем от този порочен кръг?