ГЕРБ: Златанова хвърля димки за наказателната процедура

Нарушенията по ОП "Околна среда" били при тройната коалиця
Обновена: 12 ное 2013 13:46 | 12 ное 2013 13:44,
17
ГЕРБ: Златанова хвърля димки за наказателната процедура
Вицепремиерът Зинаида Златанова. Архив: Булфото

Томислав Дончев и Ивелина Василева, депутати от ГЕРБ, разкритикуваха остро изказването на вицепремиера Зинаида Златанова, която обяви вчера, че заради бившите управляващи от ГЕРБ България е сериозно застрашена от наказателна процедура относно реализацията на Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 г. (ОПОС).

Според Дончев няма опасност от наказателна процедура, а единствено от спиране на плащания.
По негови думи Златанова е хвърлила димка с тези свои твърдения, а нарушенията, за които говори тя, са направени по време на тройната коалиция.

Още по темата

През 2008 г. по ОП „Околна среда” са сключени три договора, по три проекта, на три български общини – Белослав, Хисаря и Перник. Процедурите за избор на изпълнител са проведени през 2008 г. По-късно при одитни проверки е констатирано, че въпросните процедури имат нарушение от гледна точка на европейското законодателство, доколкото при тях има смесване на критерии, разказа Дончев.

Подобна процедура до 2009 г. беше разрешена от българското законодателство и такъв брой нарушения има много, по различни програми, обясни още бившият министър по еврофондовете.

По негови думи две години са водени преговори с Европейската комисия за това колко да бъдат глобите заради тези нарушения. Депутатът от ГЕРБ беше категоричен, че е направено всичко възможно тя да бъде максимално малка.

Тези, които са пропуснали да осъществят контрол към 2008 г., са министър-председателят Сергей Станишев и министърът на финансите тогава Пламен Орешарски, както и министърът на околната среда Джевдет Чакъров, каза още Дончев. 

Бившият министър зададе серия от въпроси към сегашните управляващи.

"Дали това е застраховка за бъдещите управленски неудачия?", попита той. Дончев заподозря, че те ще искат отстраняване на ръководители на оперативни програми. Дали е възможно една такава димка да се опитва да отклони въпроса, а някъде другаде да се случва нещо друго, попита още депутатът. Очевидно, има много въпроси, на които няма отговор, завърши той.

Ивелина Василева пък обвини Златанова, че не може да работи добре с общините.

По думите й вицепремиерът отказва диалог с общините и ги обвинява, че действат неправомерно и незаконосъобразно. "Златанова се опълчи срещу цялата система. Позволи си да политизира тази тема, която е толкова важна и значима, и го направи по един доста неадекватен начин – като се позова на данни от времето на тройната коалиция", заяви Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
И КАКВО ИЗЛЕЗЕ преди 10 години
ЕТО КАКВО ИЗЛЕЗЕ:- УЖ 5000 А ТО ЩЕ БЪДАТ 200000 ПРИШЪЛЦИ- ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ ГИ ИСКАТ И НИЕ АКО НЕ ГИ ДОПУСНЕМ ЗАПОЧВА ЗАПЛАШИТЕЛНО РАЗМАХВАНЕ НА ПРЪСТ - НЯМА ДА ВИ ДАДЕМ ПАРИТЕ ПО ФОНДОВЕТЕ И НЯМА СИ ВЪРЖЕТЕ БЮДЖЕТА, НИЩО ЧЕ СИ ПЛАЩАТЕ ВНОСКАТА В КАСАТА НА Е.С. И СТЕ ИЗПЪЛНИЛИ ИЗИСКВАНИЯТА- НЕ САМО ЩЕ ГИ НАСЕЛЕТЕ,АМИ И ДЖАМИИ ЩЕ ИМ НАПРАВИТЕ И ТО ИМЕННО ТАМ КЪДЕТО Е САМО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ- НЯМАЛИ СТЕ ПАРИ ЗА ТЯХ -АМИ ПОИСКАЙТЕ ЗАЕМ И ВДИГНЕТЕ ДАНЪЦИТЕ ЗА ДА ИМ ПЛАЩАТЕ И ЗА ДА ПЛАЩАТЕ ЗАЕМ
13
0
 
0
 
! Отговори
lili преди 10 години
До Анонименko koi kakvoto vika na sebe si go vika
12
6
 
2
 
! Отговори
365987 преди 10 години
КЪДЕ Е ДЯНКОВ ПРОФЕСОРА КОЙТО ИЗМИСЛИ ДА СЕ ДЪРПАТ СТАРИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ НОВИ ПЛАЩАНИЯ БЕЗ ДА ТИ КАЗВАТ
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите от фирмите отидоха в бюджета. Само ги накараха да си плащат данъци. Дупките на дунав мост са в асфалта, а той е полаган по времето на БСП - ДПС - Атака и не е контролиран както трябва.Реформи се правят с пари, а парите бяха предварително опоскани от БСП и за герб остана да управлява държавата с отрицателен бюджет по време на световна икономическа криза. Чест им прави, че не взеха кредити, като сегашните и предишните. След комунистите, реформите в държавните структори са много трудни.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук пак се напълни с фенове на ГЕРБ нещо. Тройната коалиция и знаем зулумите, но и на ГЕРБ не са малко. По отношение на еврофондовете само ще спомена прекрасния новопостроен Дунав мост с много дупки вече, които именно г.н Борисов си го пише за актив. А на ГЕРБ зулумите са ясни. При пълната власт, която имаха, не направиха така належащи реформи в здравеопазването, образованието. Единствено налазиха фирмите исъбраха рекет за бъдещото им добруване.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е вярно това, което казваш, кралю. Както се оказа за асфалта на дунав мост 2, че са го слагали комунистите... А и еврофондовете си бяха спряни за комунистите едно време. Накъдето погледнеш, навсякъде имаше нарушения при тях. Сега не е по - различно. Не се бях азамислял,но си много прав, че проблемите са само преди и след ГЕРБ. ;)
8
10
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
Ако сега ни наложат някоя солидна глоба ще плащаме всички ние от данъците си за герберските далавери!
7
1
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
Дано сега Европейския съюз не ни скъса от глоби,защото злоупотребите с обществените поръчки не са само в областта на опазването на околната среда!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИЕ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ МОЖЕТЕ САМО ДА КРАДЕТЕ,ЛЪЖЕТЕ И СЪЗДАВАТЕ ИНТРИГИ,ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ,КАКВОТО И ДА КАЖЕТЕ,ВСЕ ЩЕ Е ЛЪЖА.ОСТАВКА!!!
5
8
 
2
 
! Отговори
The king преди 10 години
ГЕРБ не са виновни никога за нищо - или предишните, или следващите управляващи!
4
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До sbsТе това го повтарят постоянно още от около 2007 г.! Изпаднали са в потрес! Гледат ГЕРБ както мишка гледа змия: парализирани от страх. И всяко второ обвинение към ГЕРБ вдига рейтинга на ГЕРБ?! Това най не го разбирам: как може пет-шест години да правиш всичко по силите си да вдигнеш рейтинга на конкуренцията?!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая я гледах днес по телевизията. Смънка нещо набързо, нямало за сега да има наказания, но имала в предвид на си вземем честно парите и т.н. Не остави добро впечатление.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червени *** ОСТАВКА!!!
1
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС победа. Най - добрата европейска партия в България.