ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми

Златанова: Затова сме заплашени от санкции по ОП „Околна среда“
45
ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми
Снимка: архив, БТА

Управляващите обвиниха ГЕРБ, че са давали обществените поръчки по оперативна програма „Околна среда” на определени фирми и заради това сега има заплаха да ни наложат санкции от Брюксел.
 
За заплахата предупреди вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя посочи на 17 октомври е получила писмо от ЕК, че се открива процедура във връзка с проведен одит.
 
Текстът от регламента, по който се открива процедурата, гласи, че комисията може да извърши финансови корекции, като анулира изцяло или частично участието на Общността, когато след преглед установи, че има сериозен недостатък в системата на управление и контрол.
 
ЕК две години многократно е сигнализирала за пропуски след одит през 2011 година, когато  Европейската сметна палата е установила проблеми при процедурата по финансови корекции, особено когато се отнася за обществени поръчки.
 
На 9 октомври 2012 г. на тогавашните власти е пратено заключението на комисията, че има субективност при изработването на тръжните документации, така че поръчките да бъдат спечелени от конкретно избрани изпълнител, обясни Златанова.

Тя се оплака, че не е била надлежно информирана за опасностите.

Още по темата
Основни бенефициенти са общините и тези препоръки ги касаят пряко, задължение на изпълнителната власт е било още преди две години да предупреди местните власти, упрекна Златанова бившите управляващи.
 
Според министъра на околната среда Искра Михайлова може да се окаже, че има проблеми и при други оперативни програми, защото въпросът е в методологията на обществените поръчки.
 
„Критиките, които получаваме, са за смесване на критерии и неясни критерии, а това засяга принципите на българския закон за обществените поръчки. Трябва да направим одит на всички поръчки по оперативните програми”, добави тя.
 
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че информацията е много тревожна.
 
„Трябва да стане ясно, че в резултат на престъпно бездействие и неглижиране на сериозни предупреждения от  ЕК за провеждане на обществени поръчки има сериозни рискове към България да се наложат санкции и трябва да се знае кой носи отговорност и какви мерки са предприеми от правителството, защото възниква логичният въпрос - защо от 2011 г. нищо не е предприето от правителството на Борисов, за да се отговори обосновано на критиките на ЕК”, заяви той.
 
Според него позата на щраус, заровил главата си в пясъка, не помага на България, както и противопоставянето на ЕК.
 
Той настоя парламентът в най-скоро време да възложи на правителството да коригира проблемите, оставени от ГЕРБ при усвояването на евросредствата.
 
Станишев смята, че може дари да се говори за саботаж от чиновници, назначени от предишните управляващи, които са криели писма от ЕК.
 
Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че явно ще се спука най-силно надутият балон на ГЕРБ, който е наречен „ние имаме огромни успехи при реализирането на оперативните програми”.
 
„Става ясно, че България може би ще претърпи санкции дори за плащанията, които вече са осъществени, проблемът е там, че процедурата е започнала и завършила в „герберско” време, предупреди той.
 
Местан настоя, че отговорността трябва да се понесе конкретни политически сили, които са били на кормилото на управлението.
 
"Отговорността за този риск е на политическа партия ГЕРБ, защото става ясно, че нищо не е направено след одита от септември 2011 г. и ако утре чуем лоши новини от Брюксел, нямате шанс да излезте пред българските граждани с гръмкото – „не сме на власт, спряха им ги”, но ще звучите нагло и цинично. Таите страх и за другата ви гордост – магистралите, дано не се оправдаят съмненията ми, че колкото по-дебели са били пачките към партийните централи, толкова по-тънък ще е асфалтът по тях”, коментира още Лютви Местан.
 
Томислав Дончев от ГЕРБ, който беше ресорен министър за европейските програми, заяви, че управляващите в момента се застраховат, като прехвърлят отговорността към бившите управляващи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май всичкото другар е получило по пощата опорните точки и сега ги цитира ред по ред :) ЖАЛКИ И ГНУСНИ СТЕ ,ДРУГАРИ КОМУНИСТИ
17
10
 
8
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До Мистър ХВ твоя дом, колко пъти нахълтаха?
16
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми"Герберският вариант на "Батко и Братко".Преди 4 години бугарете прости бутнаха успешното правителство на 3-та коалиция заради разни квартални хайдуци но се вижда че който и да управлява НЕ Е ПРОБЛЕМА в управляващият а в тази *** наречена българи.По-лъжливо и крадливо племе НЯМА!
15
15
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 години
Основни бенефициенти са общините и тези препоръки ги касаят пряко, задължение на изпълнителната власт е било още преди две години да предупреди местните власти, упрекна Златанова бившите управляващи.ТАЗИ КРАВА СЪВСЕМ ИЗПЕРКА.ЗА 6 МЕСЕЦА ОТКАКТО Е НА ВЛАСТ, ТРЯБВАШЕ ДА Е ВКАРАЛА ПОНЕ 2 МИЛИАРДА ЕВРОПЕЙСКИ СУБСИДИИ.ДОНЧЕВ ГИ ДОКАРА ДО 5 МИЛИАРДА ГОДИШНО.А ТЯ ВМЕСТО ДА РАБОТИ МРЪНКА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ НЕ БИЛО ПРЕДУПРЕДИЛО ОБЩИНИТЕ.ДА НЕ БИ В ОБЩИНИТЕ ДА РАБОТЯТ ***,КАТО НЕЯ?
14
20
 
26
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Егати и физиономията!!!!! Кви пари от Европа ***, те да не са балами кат нас, ще видите пари от Европа друг път. Те помнят 2007год. кат пак бехте на власт как крадете, а сега с Воленчо на шията ви просто забравете. ОСТАВКА и избори до дупка докато ви смете народа всинца!!!!!!
13
14
 
28
 
! Отговори
marin преди 10 години
крадеца вика дръжте крадеца.
12
22
 
20
 
! Отговори
! преди 10 години
"На 9 октомври 2012 г." ... това е 4 месеца преди ГЕРБ да разпуснат парламента, какви 2 години я гонят тая? Отделно ставало въпрос за общините, там пък ГЕРБ какво общо има?Докога ще се оправдават с предишните, омръзна ни да слушаме лъжи и оправдания! Искаме промяна!
11
15
 
24
 
! Отговори
Путев преди 10 години
Подготвят почвата за обяснения отрано. Като им спре ЕС парите да могат да кажат - ама то е още заради ГЕРБ.
10
9
 
22
 
! Отговори
1 преди 10 години
Я стига бе, Масларова на кого даде ремонта на БТ Стара Загора???Видях едни ремонт за 50 000 лв.,когато бяха ндсв+бсп+дпс това НАПРАВО Е ПОЗОР И СРАМ ,защото там са хвърлени не повече от 3000 лв за материали , а сега сградата е с паднала мазилка.
9
10
 
21
 
! Отговори
Безплатен преди 10 години
Тази е получила майла с Опорните точки
8
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работим по "Oпорните точки" нали другарко марионетке.
7
32
 
31
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Герберски *** ! Всички за затвора. Затрихте България а се тупате по гърдите че уж сте направили нещо за хората. Какво направихте? В какво инвестирайте милиарди? В скапан асфалт дето вече се пука ! В бетон и желязо. Да бяхте инвестирали в фирми и заводи, нещо което да носи печалба. Окрадохте България. Марш от НС.
6
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некадърници,когато на тройната коалиция спряха евросредствата ,кой беше виновен,кой?
5
19
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми -a вие ги давате на ваши назначени фирми.... *** МРЪСНИ ЛЪЖЛИВИ...
4
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 години
В човешката история са познати няколко типа държави: Робовладелска, Феодална, Капиталистическа и тази на съвременните цивилизовани и глобализирани общества, Социалната, чиято главна дейност е да провежда социални мероприятия. Другите значими дейности на този тип държава в значителна част са делегирани на глобалните международни организации. Социални дейност може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност н
3
12
 
38
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
Не съм от ГЕРБ, но БСП всичките им обществени поръчки също бяха дадени на ТЕХНИ ХОРА така, че ОСТАВКА....
2
12
 
33
 
! Отговори
h преди 10 години
Едно видяхме - по времето на ГЕРБ нещо се построи ( може да отидеш и да го пипнеш ) , нямаше проблеми с ЕС - МЕРКЕЛ - никога не ни отказа пари ;-) , а тя ги раздава за тези дето не знаят.Сега е както винаги при комунистите ( п**ки номера ) , на калпавия комунист и ЕС му пре4и :-)
1
10
 
15
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
Долу Герб и БСП!