Съдбата на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" ясна до месец

Строежът му може да започне не по-рано от 2016 г., заяви Стойнев
Обновена: 23 ное 2013 17:11 | 23 ное 2013 15:35, Александър Попов
29
Съдбата на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" ясна до месец
Снимка: Булфото

Очаквам до края на годината Министерският съвет да вземе решение за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" с американската технология AP 1000. Това каза днес след пристигането си от САЩ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

След вземане на решение от МС ще се премине към структуриране на финансовия модел и от него ще зависи стойността на проекта, добави министърът.

Още по темата

По негови думи не е необходим конкурс за технология за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и допълни, че докато започне изграждането на блока вече ще има изграден референтен блок, защото в момента в света се изграждат четири такива – два в Китай и два в САЩ. Строежът на 7 блок може да започне най-рано през 2016 година.

Драгомир Стойнев обясни, че в Щатите са провеждани срещи и с Ексимбанк, които са готови да финансират на 70% проекта.

Той поясни, че ще подготви доклад, който ще бъде внесен в Министерски съвет. Правителството трябва да реши да даде ли мандат на „Българския енергиен холдинг“ да започне разговори с "Уестингхаус".

"Очаквам това решение да е факт до края на годината и ако всичко върви ритмично, до 6 месеца да имаме изготвен финансов модел, включващ и крайната цена", каза Стойнев.

Според него по такъв проект могат да се приложат различни методи за финансиране, за които е рано да се говори, но на този етап е сигурно, че „Ексимбанк“ вече е заявила интерес да финансират част от него.

Предимствата на новата американска технология изтъкна и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, който бе в състава на българската делегация в САЩ. За гарантиране безопасността на АР 1000 е приложен съвършено нов подход чрез т.нар. пасивна система. При нея движещите сили са природните закони. "Това е бъдещето на атомната енергетика и всички производители и проектанти ще се съобразяват с нея“, каза Генов и подчерта, че системата работи без електрическо захранване. По думите му, ако във АЕЦ „Фукушима“ я имаше, щяха да се избегнат трагичните последици от аварията там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Фуушима е също дело на Уестинхауз.
26
0
 
1
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Уестингхауз са много зле. Пак ни натрисат на ***, този път обаче с ядрена енергетика. Край няма лакомията.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквам това решение да е факт до края на годината и ако всичко върви ритмично, до 6 месеца да имаме изготвен финансов модел, включващ и крайната цена-ZNACHI PARVO RESHAVAME A POSLE RAZBIRAME ZA PARITE, TOZI E LUD, AMI TAKA MOJE I 100 MILIARDA DA STRUVA BE MINISTRE
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При готова площадка с разрешение в Козлодуй започваме от нулата! Защото не се лъжете, че имате лицензирана площадка за този реактор и разрешения! И всичко това, разбира се, не е защото американците се борят за контрола над страната за години напред!!! Неее! Че и турска банка ще дава парите!!! Като кокалче ще ни осмучат! И даже доволно ще се уригнат! Колко централи е построила тази фирма по света??? Да не питаме и да не сравняваме?!...България - плячка за хищници...
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тоя чува ли се ко говори? То малко беще за Белене та сега и това. И най-интересното е че без търг или конкурс ще се прави, щото той разбирате ли вече е избрал кой ще го строи...Е браво!!! Още едни проект по който ще присвояват пари...
22
4
 
9
 
! Отговори
долу герП мекерета преди 10 години
Значи тъй опяваха и манипулираха българина да не се строи Белене, след като в началото Боку беше ЗА довършването и! Какво става сега явно американските интереси отново се намесват в България благодарение на ГРОБ! Айде да нямаме вземане даване с Русия, ама със сащ веднага са готови с отворени бузки! *** лобисти и предатели !
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е просто вкупом да си подадете оставката и да се разкарате. Сега следва и"бонус" - сините *** ще започнат да се усукват как ще се диверсифицираме, как няма нищо по-хубаво от западната технология, как честният западен частник ще строи и на загуба, за да спечели проекта и други басни за наивници. За ГЕРБ дори и не говоря - те не са способни на автономна мисъл.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На бсп-то май ще им покажа среден пръст!Станишев въобще имали някакъв контрол над това правителство,или ги е оставил да си правят каквото искат.За какъв *** тогава им беше на бсп-то Референдума февруари?Или ще ревем колко са некадърни управляващите и не мислят за нац. интерес,а като сме на власт ще ги надминаваме в навежданията!Нищо сериозно освен Мариците не са инвестирали тук братята хамериканци.Сега ние ще им помагаме на икономиката,щот много са я окъсали!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видеото завършва с думите "След като това е най-доброто за Българската държава, смятам че НЕ е необходимо да се прави конкурс". !!Цената не е известна, но вече е решил че няма да прави конкурс. Накрая ще сключат договор който ще гарантира печалба за инвеститора, както при ТЕЦ-овете. Баба ти да се радва на 5-те лева спестени от ток докато може.
18
2
 
4
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Бетонните глави от Позитано никога няма да разберат, че трапосването на още един ядрен кютук в гащите не е проблем - без значение дали е руски или американски!....проблема е как да се измъкне от там !
17
1
 
3
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Ako komynyagite dokarat amerikancite znachi sa se prodali YAKO da my mislim NIE stava strashno nema koi da gi izgoni a oniya ot USA ne gi interesyva koi e naa vlast a tehhite si interesi
16
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Не си особено прав в изказването си!На площадката на Белене са в готовност два котлована с излят подложен бетон.На първият котлован беше изградено до кота 13,20 реакторното отделение на първи енергоблок по проект В320. В последствие го разрушиха, и подготвиха котлована за новият проект В466. Котлован номер две също е готов.Царистите и *** ****а проекта. Просто трябваше да довършат започнатото, т.е. първи енергоблок по проекта В320! А 2-ри ЕБ да се построи по новия проект
15
5
 
15
 
! Отговори
ww преди 10 години
Като оставим настрана политиката, най-изгодния вариант за България е да се давърши Белене. Най-скъпото - фундамента вече е готово, независимо, че на един пожарникар му прилича на гьол. Гьол, ама отдолу със супербетон с много метал. Американски реактор ще струва повече от двата реактора на Белене. Сега ще се изръсят маса коментари, че Русия няма технологии. И последната, преди няколко дни ракета на НАСА към Марс е с руски ракетен двигател.
14
2
 
11
 
! Отговори
Продажник преди 10 години
Седми лок е към 18 милиарда долара. И това правителство се наведе на Щатите. Време е да си ходите. Нито Орешарски, нито Борисов трябва да бъдат премиери. Към Патриотичните организации - Време е за обединение, вроме е за отхвърляне в историята всичките тия "демократи", които вече 24 години само грабят, лъжат, демагогствуват. БСП, ГЕРБы Реформатори - това е най-тежкото бреме за България. Сбирщина от предатели на Българското, обслужващи Не само Щатите и Европа, но и Турция и Ислямизма.
13
2
 
12
 
! Отговори
йо преди 10 години
Г-да Гъзолизници (управляващи), щом тази така наречена пасивна система е толкова добра, монтирайте я на 3,4,5 и 6 блокове на АЕЦ Козлодуй вместо да ги унищожавате. Това ще излезе поне 10 пъти по евтино. Колкото за цената всички мълчите - явно парите са много. За построяване на 2 блока в АЕЦ Белене 10 милиарда са много, но за 1(една) американска централа (за която не можах да намеря нищо в интернет) пари ще има (10 милиарда ) са нищо. Прав е 11 - комисионните трябва да се лапнат.
12
4
 
7
 
! Отговори
йгйгкг преди 10 години
Това вечно пияно и заекващо *** е много дразнещо... Личи си, че е измамник...
11
3
 
8
 
! Отговори
701 преди 10 години
Прочетете тези статии сравнение между руските ВВЕР и АР1000 на Уестингхаус. Всеки да си прави изводите. Аз предпочитам доказалата се руската технология.atominfo.bg/?p=16983atominfo.bg/?p=17076atominfo.bg/?p=17153atominfo.bg/?p=17325И още нещо за вертикалните парогенератори на хамериканците:atominfo.ru/news2/b0303.htm
10
0
 
3
 
! Отговори
ДР преди 10 години
Честито на Риск Инжнеринг!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото,какво стана с Набуко?Бяха вложени в проекта 1-2 милиарда от БЕХ с гарант държавата ,а сега Набуко минава през Адриатическо море?
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като има свръх производство, защо не му пада цената? То тука няма производство - висока цена, има в повече - висока цена. Пазарна икономика ли? - монопол и държавна корупция в супер мащаб.