"Помак" ще тегли гласове от ДПС

Според специалист няма място за нова етническа партия у нас
Обновена: 25 ное 2013 08:12 | 25 ное 2013 07:48, Петя Славова
104
"Помак" ще тегли гласове от ДПС
Снимка: Булфото

Новата политическа формация "Помак", която иска да работи за интересите на етническия мир у нас, ще бъде учредена до две седмици. Това съобщи председателят на Европейски институт "Помак" Ефрем Моллов. Според него помаците в България са 1 млн. души. В Турция са 5 млн., а в Гърция 200 000 души, пише в. "Труд".

До идеята за създаването на партията се стига след извинението на Сергей Станишев към българските турци за възродителния процес, което той направи на митинга на партията в София преди седмица.

Още по темата

"Станишев се извини на турците заради възродителния процес на големия митинг на 16 ноември. Но досега никой от БСП не се е извинил на помаците", каза Моллов. Той поясни още, че в България реално няма турци, а всички са помаци. "Тези хора, като отидат в Турция, им викат гючмени (пришълци - б.р.). ДПС реално няма електорат и всички трябва да се присъединят към нашата партия", обясни за изданието Моллов. Той бе категоричен, че в редовете на "Помак" няма да бъдат допускани единствено бившите сътрудници на Държавна сигурност и на РУМНО. На лидерите на ДПС ще им бъде дадена възможност да се извинят за грешките си и ако искат, да се влеят в новата формация. "Целта ни е да се явим още на следващите избори", обяви още Моллов. Той поясни, че "Помак" няма да се определя като лява, дясна или центристка формация. За всички решения ще се допитва до хората.

Според историкът доц Христо Гиневски, няма място за нова етническа партия у нас. Гиневски смята, че основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Тезите му са в разрез с всички исторически доказателства, че българомохамеданите са били християни, обясни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Винне всеки турски говорящ е турчин.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, доколкото съм чувал, идва от това, че са "помачени", демек измъчени, по турското робство. Щото са ги мъчили (по тяхното разбиране) и са приели исляма. Ама реално българите, които са запазили вярата си, много повече мъчения са видяли, така че няма много логика така да се казват. Иначе дано вземат достатъчно гласове от ДПС, та да не влезат и двете на следващите избори.
32
4
 
15
 
! Отговори
Антиком преди 10 години
Разделяй и владей.Само забрана на БСП/БСП/ оправя положението.
31
2
 
16
 
! Отговори
Крайнодесен преди 10 години
Ще има гражданска война срещу етническите партии.....гаранция
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Националисти неможе ! Турци,помаци и ислямисти-може !!!
29
2
 
20
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
24, Забранени са в Чл.11.(4)Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа...Д(П)С също са противоконституционна партия, но лъжат, че са либерали !
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тази *** бе!!!!Е в България сме спрете се.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре тая конституция никой ли не я чете ?!?!?Нали е забранено да се основават партии на верска и етническа основа.
26
1
 
15
 
! Отговори
пешо преди 10 години
ама чакайте бе, това е перфектно! нека я има тази партия, жива и здрава да е, да събере там 3% - това са поне 2% по-малко за дпс и 1 за бсп!
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам как вървят нещата ще се наложи да гласуваме за някоя националистическа партия! БЕЗ АТАКА!!! За да са във властта може да се коалират и с партия "***"!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарят Расате ще праща ли патрули и в помашките села?
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна трагедия сме.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм чул някой от тези, които ни продъниха ушите да повтарят, че новата Националистическа партия на България трябва да бъде забранена, защото е фашистка, да се е изказал по въпроса за т. нар. партия "***", която очевидно е религиозна. Казвам религиозна, а не етническа, тъй като помаците не са отделен етнос. Ако пък създателите й ги смятат за отделен етнос, толкова по-зле, значи е етническа. И в двата случая е противоконституционна. Чакам БХК да произнесат по тези въпроси.
21
1
 
19
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Да чакаме ли партия на Бабечаните,Ахряни,Рибанци и др. помаци,които са на територията на България.Или ще се обединяват и с бошняци,горани,мърваци...и ще отделят територия от страната.Това е християнското население,което е приело исляма на територията на Гърция,България,Сърбия,Влашко...На практика тотален разпад на обществото ни.Има Конституция,има Президент и крайно време да изпревари някои събития,а не да върви след тях.Да чакаме да се случи нещо и тогава ли да предприемем някакви действия.
20
0
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Партиите на етнически принцип не са ли забранени от Конституцията? Няма ли кой да прилага поне основния Закон в тази държава?
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ще има ли партия "Каракачанин"?Агент Иване,кажи си?
18
0
 
23
 
! Отговори
специалист преди 10 години
може би тези "специалисти" трябва да си припомнят чл.11 от КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са 1 ами 10-15 милиона помаците в България. И тва да ми го пишете по имаща се за сериозна медия...
16
3
 
28
 
! Отговори
Даскала преди 10 години
Крайно време е да се забрани най-напред ДПС,а след товаизобщо да не се дава възможност за съставяне не етнически и верски партии-ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ И ТУК НАРОДЪТ Е БЪЛГАРСКИ!Езикът ни е ЕДИН-БЪЛГАРСКИ!Който не се чувства българин и не желае да се съобразява с българския дух да върви където иска-свят широк!Добро ни е правителството,няма що-вместо да решава такива въпроси се чудят как да ни турцизират и какви полицейски мерки да вземат срещу несъгласните с тяхната политика?!Срам и позор!Оставка!
15
7
 
9
 
! Отговори
Eur0tica преди 10 години
Новото крило на ГЕРБ. Ердоган и Бойко явно имат нов план ....Нямат големи шансове но идеята е да вземат от гласовете на ДПС