"Помак" ще тегли гласове от ДПС

Според специалист няма място за нова етническа партия у нас
Обновена: 25 ное 2013 08:12 | 25 ное 2013 07:48, Петя Славова
104
"Помак" ще тегли гласове от ДПС
Снимка: Булфото

Новата политическа формация "Помак", която иска да работи за интересите на етническия мир у нас, ще бъде учредена до две седмици. Това съобщи председателят на Европейски институт "Помак" Ефрем Моллов. Според него помаците в България са 1 млн. души. В Турция са 5 млн., а в Гърция 200 000 души, пише в. "Труд".

До идеята за създаването на партията се стига след извинението на Сергей Станишев към българските турци за възродителния процес, което той направи на митинга на партията в София преди седмица.

Още по темата

"Станишев се извини на турците заради възродителния процес на големия митинг на 16 ноември. Но досега никой от БСП не се е извинил на помаците", каза Моллов. Той поясни още, че в България реално няма турци, а всички са помаци. "Тези хора, като отидат в Турция, им викат гючмени (пришълци - б.р.). ДПС реално няма електорат и всички трябва да се присъединят към нашата партия", обясни за изданието Моллов. Той бе категоричен, че в редовете на "Помак" няма да бъдат допускани единствено бившите сътрудници на Държавна сигурност и на РУМНО. На лидерите на ДПС ще им бъде дадена възможност да се извинят за грешките си и ако искат, да се влеят в новата формация. "Целта ни е да се явим още на следващите избори", обяви още Моллов. Той поясни, че "Помак" няма да се определя като лява, дясна или центристка формация. За всички решения ще се допитва до хората.

Според историкът доц Христо Гиневски, няма място за нова етническа партия у нас. Гиневски смята, че основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Тезите му са в разрез с всички исторически доказателства, че българомохамеданите са били християни, обясни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дo: 58нямало е как да не говори турски. Това е било свързано с дейсността му. Оцелял е докато е извършвал дейността си, защото е заблуждавал врага си в много моменти.
73
0
 
8
 
! Отговори
дo: 58 преди 10 години
Айде не се прави на луд , Тодор Живков беше забранил да се споменава в История на България , че Васил Левски- Дякона говорел перфектен Турcки език , не е нужно да се коментира , в Уикипедия пише всичко
72
0
 
13
 
! Отговори
1989 година преди 10 години
Следващата Партия се казва Партия ''Възродителен процес'' и ще бъде на хора участници и потърпевши от Възродителен Процес 1989 година
71
0
 
28
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До Mari_LuАбсолютно си права, но докато в Българи се мисли, че "религията и политиката са двете страни на една и съща монета" както г-н Имамов се изцепи веднъж не ни чака нищо добро!!!Мюсюлманин съм и никога не съм гласувал за ДПС-ДС, българин съм и майчиния ми език е българския и не ще позволя гагаузина Доган и ДС- агента Местан да ме турцизират, както много от пишештите тук смятат. Явно Моллов повтаря мераците на ДПС и ни мисли за балъци!!!!
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Жорж НиколовИнтерпретацията ти е доста свободна!Старото име на Асеновград е Станимахос, има гръцки произход и датира доста преди турците.Една друга версия за произхода на думата "***" е от френски език "pomme de terre" и означава картоф т.е. "картофен народ" :)
69
16
 
1
 
! Отговори
ГЕОРГИОС ПАПАНДРЕУ преди 10 години
ВУЛГАРИ...ПОМАКИТЕ СА ЕЛЛИНИ. В ЕЛЛАДА ИМА 33 000 ПОМАКИ ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ ОТ 2011 Г.ПОМАКИТЕ СА ГРЪЦКИ НАЦИОНАЛИСТИ.И ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ ЦЕЛУВА ГРЪЦКИЯ ФЛАГ ВСЯКА ВЕЧЕР ПРЕДИ ДА ЛЕГНЕ, И ПЕЕ ХИМНА НА ЕЛЛАДА !
68
4
 
14
 
! Отговори
Mari_Lu преди 10 години
Може би има нещо добро в тази идея - така се противопоставяме на турцизирането на българомохамеданите, защото информацията ми е, че в момента тече усилена турцизация в тези райони. По-добре е да се разграничат от турците по този начин, а и да приобщят и българомохамеданите в Гърция. След това на всеки ще е ясно, че това са етнически българи, приели исляма за религия.
67
2
 
19
 
! Отговори
Жорж Николов преди 10 години
Помаците или помъчените(измъчените) са ислямезираното от предимно еничерите родопско население.Отвлечените от турците момчета използувани за ислямизирането на собствените си родове.Предимно говорят български,някои от тях крият на свидно място символите на християнството и като български граждани имат право на съобщество и представители в парламента.Асеновград (Стани мъка) е пример с иметоси,че чрез мъчение се е стигнало до това ислямизиране.Все пак има разлика между етнически турци и помаци.
66
1
 
9
 
! Отговори
ВЕГР преди 10 години
До АнонименТака аз кандидатствах с история -Борис 1 налага християнството като официална религия на държавата по ред причини - като една от тях е че то вече е било достатъчно разпространено сред населението, единствените които се възпротивяват са прабългарските боляри , за да не загубят привилегированото си положение ! Та така -религията винаги е била оръжие в ръцете на властимащите от праисторически времена -до днес
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
''Следващата Партия се казва Партия ''Възродителен процес''..-------------------------------------Има още дълго да плащате за тази гяволия възродителен процес,ще плащат и децата ви.Отвори скат да видиш дядо ти как се моли да му увеличат пенсията с 5 лева.Мизерници.
64
1
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Анонимен 68Че българите са приели християнство чрез насилие така си. Обаче и помаците не са турци. Те са потурчени Българи... Прочети история. А също има и много интервюто , където показват как им втълпяват на помаците ,че са турци в България. А историци казват ,че например в Добруджа няма турци , а помаци. Дори гледах едно интервю из родопите,където хората викаха ,че са турци а дори и турски не знаят и си признаваха ,че ДПС-то им дава пари за да пращат децата си в турция да учат.
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен68 bravo,to4no taka 100%
62
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите също са приели християнството чрез насилие. Прочете си историята, моля!
61
3
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Лошо е ,че ги манипулират тези помаци да вярват ,че са турци. Повечето дори незнаят турски език. В нашата държава помаците са всички онези българи, чиито семейства са били потурчени по време на турското робство. Стига са ги настройвали срещу нас. То бива ДПС-то толкова да ламтее за власт, че нямат мярка. А по законите на нашата родина , такава партия неможе да съществува- противоконституционно е.
60
2
 
12
 
! Отговори
ртъ преди 10 години
ЗЗЗащо, вместо "***", не се казва "НАСИЛСТВЕНО ПРИЕЛ МЮСЮЛМАНСТВОТО" ???
59
1
 
9
 
! Отговори
асд преди 10 години
Тая територия наскоро остана без конституция, не помните ли, продаде се за хартия за рециклиране, която след преработка ще се превърне в тоалетна хартия.
58
1
 
13
 
! Отговори
от ъъъ преди 10 години
впредид традиции искам да кажа че трябва да уважават празниците ни ,законите ни и да се съобразяват с нашите културни особености. не да празнуват нашите празници а просто да ги уважават. аз също уважавам курбан байрян, ханука и хелоуин ... не ги празнувам но уважавам и чуждите традиции
57
2
 
3
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
ima li konstituciya v tazi darjava?otgovorat e ne.zashto?zashtoto po konstituciya partii na etnicheska i verska osnova sa zabraneni.kolko takiva partii ima v balgariya?-DPS,EVROROMA,POMAK,BSP(partiya na evreite) i oshte kolko li sa?PRI TAZI KORUMPIRANA SADEBNA SISTEMA OSTAVA DA ZAPOCHNAT DA SE REGISTRIRAT I JIVOTINSKI PARTII(naprimer magareshka).AKO NEKOY IMA PARI KATO NISHTO E VKARAL I MAGARE V PARLAMENTA.
56
3
 
11
 
! Отговори
СС преди 10 години
Доган никога няма да ви разреши да му дърпате гласове, спокойно! :)
55
1
 
20
 
! Отговори
ъъъ преди 10 години
*** означава българомохамеданин- демек с майчин езин български а религията е ислям. получили са се по време на турско робство като са ги потурчили , следователно корена им е български а поради разни причини те са приели друго вероизповедание. не разбирам защо им е нужна партия, нито пък разбирам защо им е нужна партия на мохамеданите ... всички сме българи и който не спазва българските традиции трябва д бъде наказан , не да се съобразяваме с него