Стойнев незаконно водил преговори за 7-ми блок

Овчаров: Приказваме си, хвърляме прах в очите на хората
Обновена: 27 ное 2013 10:59 | 27 ное 2013 10:43, Анисия Иванова
46
Стойнев незаконно водил преговори за 7-ми блок
Румен Овчаров. Архив: Булфото

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев незаконно е водил преговори в САЩ за нови мощности. Такава теза разви пред Нова тв бившият енергиен министър Румен Овчаров от правителството на тройната коалиция.

Преди няколко дни се заговори, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да се появи нов инвеститор, производител на електроенергия, а именно 7-ми, но американски реактор. Новината за това обяви самият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като се върна след четиридневното си работно посещение в САЩ.

Акцентът при визитата на министър Стойнев е бил само върху енергетиката, по-специално изграждането на нови мощности на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология AP 1000.

Овчаров заяви, че гледа с насмешка на целия ентусиазъм около визитата на Стойнев в САЩ, тъй като по закон министърът на икономиката и енергетиката няма право да води преговори за нови енергийни мощности.

"Министърът трябва да направи опис на необходимите нови мощности, а Министерският съвет да утвърди този опис. След това ДКЕВР трябва да проведе съответните конкурси. Никъде няма опция преговори на министър с някоя си компания. Това е станало, но всъщност е противозаконно”, обясни Овчаров.

„Това го пише в Закона за енергетиката в случаите за изграждане на нови мощности в България. И тук не може да става дума за никакви мандати, дадени на Стойнев от министър-председателя. Той работи в нарушение на Закона за енергетиката.“, убеден е Овчаров.

По думите му този реактор, за който са водени преговори, за последните 20 години никъде не е построен. "Реакторът не е лош, но още не работи никъде. Щял да заработи в Китай, в САЩ, но лицензът, който получи от ядрената комисия на САЩ, беше с 3 на 2 гласа.  Председателят на комисията беше с особено мнение“, обясни Овчаров.

Според бившия енергиен министър най-добрият вариант е да пуснем отново 3 и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, това би било най-евтиният вариант. "Те бяха затворени през 1992 г. на среща на Г-7 заради опасения, че не могат да бъдат доведени до съвременните изисквания за безопасност на разумна цена. Сега можем да кажем – това може да се случи на разумна цена и да бъдат експлоатирани още 30 г. Длъжни сме да проверим тази опция.”, смята Овчаров.

Според него втората и третата опция са произведеното оборудване за „Белене” да се използва или за направата на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене”, или съответно за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Тези варианти са плод на здравия разум, смята той.

Сега вече има и вариант за американски реактор, заяви той. Сценарий това да се прави, за да се спрат протестите, би било твърде висока цена, смята той.

По негово мнение политически, геополитически слугинаж или обслужване на корпоративни интереси са вариантите за обяснение на причините евентуално да се получи американската подкрепа в тази област. „Не ми се ще да мисля, че е така“, каза още Овчаров.

„Приказваме си, хвърляме прах в очите на хората, вместо да се занимаваме със сериозния проблем какво наистина ще се случи с българската енергетика”, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Българинискаме си боко и костакис--ура--напред другари-власта е наша---а си ги води у дома тези и ги пусни---на когото искаш...!!!!!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E I kvo ot tva???.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ ще дадат ли държавни гаранции, че частната фирма Уестингхаус ще ни доставя 80 години гориво за реактора. Или ще платим реактора и после нема ток.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ov4ar4eee lo6o e kogato nesi v igrata s milioni komisionni isi gotov i tvoite sapartiici da plue6 ot qd ODI SE GRAMNI S VSI4KI KUMUNDELI TAPI KRADCIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Логичното е реaкторa в Козлодуй дa е последно поколение, Уестингхaус гaрaнтирa 80 г. експлоaтaция! Ценaтa е кaто рускaтa, a отрaботеното гориво, винaги е зa сметкa нa изпълнителя! Тaкa, че овчaров дрънкa товa, което сa му нaписaли в руското посолство! Енергийнaтa ни незaвисимост минaвa през AЕЦ който не е руски, зaщото и тaкa ни ебaвaт с гaзтa!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчaров си вaди хлябa от русия, друго от тaзи кльощaвa кобилa не може дa се очaквa! Дa му провери Прокурaтурaтa сметките и зaминaвa кaто Бисеров!
39
0
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
Дееее бре, Овчаров загубил самоконтрол :))) Не. Овчаров гледа сеир. По телевизията си беше съвсем спокоен, защото имаше аргументи. Стойнев има голЕма уста и нула понятие от енергетика
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква криза на свръхпроизводството ги гони някои? След намаляването на такса "Пренос", която съзнателно беше завишена, за да се съсипе българската енергетика износът е увеличен с 300 %! За това е цялата работа, защото едната световна сила иска чрез зависима от нея силна българска енергетика да подчини целия регионален пазар, а другата - да съсипе енергетиката и да превърне страната в "буфер". Това с амер.АЕЦ са шменти-капели целящи да забавят строителстово на "Белене"!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм очаквал, че Овчаров ще загуби самоконтрол. Че Стойнев е с ограничен потенциал, е ясно. Още помним махленското му заяждане в сутрешните блокове на телевизиите с герберите. Но пък момчето за всичко на Р.Овч. е още по-ниска топка - безумна специалност, не владее никакъв чужд език, а на всичкото отгоре и в Парламента влезе.
36
2
 
8
 
! Отговори
stanick преди 10 години
ami da si dava OSTAVKATA togava
35
6
 
3
 
! Отговори
Гарга преди 10 години
В форума ПРОСТАЦИ колкото искаш.Кой знае кои не знае гледа да плюе.Като плюете да не си оплюете моцуните
34
1
 
18
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
Енергопотреблението в България е в рамките на 4 до 5 гигавата средно.Разполагаме с около 12 гигавата производствени мощности, от които нови или основно реновирани са над 60%, а Козлодуй при правилно управление има хоризонт от още 30 г.Криза наистина има и тя е криза на свърхпроизводството, защото половината ни мощности са в престой,не работят и не генерират пари. Този ентусиазъм да се строи с държавни пари жестоко вони на корупция и далавера и нямаме каквато и да било необходимост от нови
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е,ДА ДЕ ,ЩОМ ГИ НЯМА ДВАМАТА ГЛАВНИ КРАДЦИ В ДЪРЖАВАТА В ЕНЕРГЕТИКАТА Р, ОВЧ, И Кр.Георг. всичко друго е ЛОШО И НЕЗАКОНННО... !!!
32
1
 
22
 
! Отговори
Стойнев преди 10 години
Така наредиха пеевски и станишев,аз съм невинен.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Близо 2млрд евро заеми са взети от Орешарски,според медиите се държат на влог в КТБ на Цветан Василев,който е член на Атлантическия съвет и най-влиятелен българин според Форбс.За инвеститори на 7 блок на АЕЦ се спрягаше Ексимбанк явно на американското правителство след като Стойнев говори за американски пари.Първанов въведе термина втори голям брат ,става ми интересно какво ще се случи през февруару?
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев е единствения министър дето ми е симпатичен но и той е зависим от гея и бея затова целия е в ***.
29
3
 
18
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Това очевидно е реакцията на Овчаров срещу БСП изобщо! Дълго време се правеше, че не му пука от чистката в партията, но очевидно не е така....
28
6
 
19
 
! Отговори
комшията преди 10 години
Стойнев е некомпетентен- факт. Има и друг проблем- АЕЦа работи с руски реактори и Русия прибира отработеното гориво. У нас хранилище за отработено гориво НЯМА. Ако се стигне дотам, Русия да прибира отработено гориво от американски реактор ми е бедна фантазията каква цена ще предложат :))) А бе, става дума за реактори, а не за джипки и SUV-та :) Ама от Стойнев - толкоз, това му е умствения багаж на момчето :)
27
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството на орешарски е в международна изолация и вояжите на стойнев със съмнителен ефект доказват това.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може ли някой да каже кое е законно, защото законното днес под натиск на някоя "Сила" утре става незаконно и така до безкрай.