Амнести: България да обуздае ксенофобското насилие

Властите се опитват да омаловажат нападенията според организацията
Обновена: 3 дек 2013 14:10 | 3 дек 2013 08:50, Елка Василева
83
Амнести: България да обуздае ксенофобското насилие
Снимка: архив, Булфото

Българските власти трябва да изпратят ясен сигнал, че ще вземат нужните мерки да обуздаят нарастващите атаки срещу бежанци и мигранти по улиците на столицата София, заявява правозащитната организация Амнести интернешънъл на официалния си сайт.

Призивът е отправен, след като двама сирийци бяха ранени при нападение в района на Захарна фабрика в София. Трети човек също е бил мишена на нападението, но успял да избяга без наранявания.

Още по темата
Това е седмото подобно нападение по улиците на града от началото на ноември, се казва в съобщението.

Вместо да разследват извършителите на тези нападения и да ги изправят пред съда, българските власти се опитват да ги омаловажат и да ги представят като обикновени престъпления, заяви Езерка Тигани, заместник-директор на програмата за Европа и Централна Азия на Амнести интернешънъл. Тя припомни, че България е задължена по силата на международното право да разследва възможността тези престъпления да са мотивирани от омраза.

"Българските власти трябва да излязат с ясно становище, че ксенофобските и расистките престъпления няма да бъдат толерирани. Бежанците и мигрантите трябва да бъдат защитени от всякакви бъдещи посегателства", призовава още правозащитната организация. Според нея продължаващите нападения показват, че българските власти не предприемат адекватни мерки за предотвратяването им.

Начинът, по който властите се отнасят към ситуацията, е смущаващ. Те се опитват да представят нападенията срещу чужденци като всичко друго, но не и като престъпления от омраза, цитира организацията мнението на Борислав Димитров, координатор на местната група "Приятели на бежанците".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Дружелюб преди 10 години
Предлагам:при първо нарушение на реда в нашата държава кастрация и жълта марка на едното ухо на гада,при последващо на двете уши и затвор до дупка.
40
1
 
2
 
! Отговори
мето преди 10 години
Има и нещо за което не са се сетили. За да стои въпросът по този начин, единствената причина може да бъде, че тези нападения са извършени от ***. Получава се странна ситуация - тогава ако не приемат, че са за грабеж, ще трябва да признаят, че *** защитават България, следователно са ксенофоби /Хитлер и без това доказа преди това, че са фашисти/
39
2
 
15
 
! Отговори
64322 преди 10 години
Време е тези НПО да бъдат заличени в БГ.И хората работещи за тях обявени за национални предатели.
38
0
 
18
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Amnesti da hodi si e*e maikata!
37
2
 
19
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Може ли, ако има журналисти тука, да публикувате някаква форма на контакт с въпросни/та Езерка ***. Искам да попитам, по силата на какви закони или норми ми се вменява на мен лично, някаква вина, задължение или изискване, и аз не знам какво точно искат.
36
1
 
17
 
! Отговори
А стига вече, дармое преди 10 години
До stef4iАМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ да бъде обявена за ПЕРСОНА НОН ГРАТА в България, защото брутално разпространява груби лъжи и злепоставя България пред света, целенасочено НАСАЖДА ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИТЕ. Явно са много *** и САМИ ОБЕЗУМЕЛИ ОТ ОМРАЗА, щом не съзнават, че защитавайки престъпници, лентяи, простаци, не будят в нормалните хора възмущение, отпор и самоотбрана. Кой ще допусне да го гази международна *** и ВИСОКОПЛАТЕНИ ПСИХОТЕРОРИСТИ ОТ ЗЛОВРЕДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, които е крайно време да станат обект на прокуратурата.
35
0
 
26
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Не публикувайте изобщо обръщения на тая антибългарска организация. Любимите и имигранти колко престъпления извършиха??? Нападения и стотици кражби извършиха арабските маймуни - как може изобщо да се сравняват със 7 нападения срещу тях????????????????? А българите кой да ги защитава? Да ви се невиди и *** организация! Взимайте си гадните араби при вас!
34
0
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 10 години
Може би се надяват да си закупят български земи
33
0
 
21
 
! Отговори
Някой преди 10 години
аз пък съм за организацията Азместим......... в другия крачол.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снощи сириец нападна продавачка в столицата, но на амнести не им дреме за нея а за арабите и ***! ! ! Тия са българоубиици...
31
1
 
25
 
! Отговори
спиш ли? преди 10 години
ЗАЩО НЕ ПИШАТ ЗА 2ТЕ НАПАДЕНИЯ НАД БЪЛГАРСКИ ДЕВОЙКИ >..? НИЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ едни ЕВРЕЙСКИ ДА НИ КАЗВАТ КАК ДА ТРЕТИРАМЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ _ Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aменести да го поеме целия .. бежански поток.В парка до Белия дом може да се направят доста лагери за тези канибали
29
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Амнести да го духа !!!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев или който и да си, ти си безнадеждно болен човек. И си от тия, които се възползваха от хаоса, създаден и създаван целенасочено за колониален грабеж на бившите соц. страни. Защото в сегашната демокрация живеят добре само престъпните типове, мошениците и политическите предатели на род и Родина. Изреждането на епитетите към руската принадлежност показват какво силно възпаление унищожава мозъка ти и колко силен е политическият ти . Жалко е, че на децата си предаваш биологичния си идиотизъм, независимо от скъпите училища, в които си набутал .
27
1
 
27
 
! Отговори
д преди 10 години
От къде тези нелегални араби разполагат със стотици евро и долари, след като не работят? Само бой за тая ***, иначе ще ни изяде живи!
26
1
 
29
 
! Отговори
анти амнести преди 10 години
Амнести интернешънъл са банда мръсни еврей и да ми лапат хея!!!Нещастници мръсни,яжте ***!!!!
25
1
 
17
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
"Българските власти трябва да изпратят ясен сигнал, че ще вземат нужните мерки да обуздаят нарастващите атаки срещу бежанци и мигранти "-Значи мерки срещу нас гражданите на Булгария а пришълците ще ни превърнат в *** държава.БРАВО ГЕНИАЛНО!
24
1
 
15
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
"Българските власти трябва да изпратят ясен сигнал, че ще вземат нужните мерки да обуздаят нарастващите атаки срещу бежанци и мигранти "-Значи мерки срещу нас гражданите на Булгария а пришълците ще ни превърнат в *** държава.БРАВО ГЕНИАЛНО!
23
1
 
30
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
На кого защитават правата тези-на коренното население или на онези,които минават нелегално границата ? На онези 80 % влезли незаконно в страната ни без документи,на онези над 50 %от тях, които се представят с по две или три имена/какви са те?!/, на онези,които нападат работещи жени на работните им места ?! Та ако имаме държава или политици на място май трябва да изразят ясна позиция,която да защити народа на България !
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амнести, злокобни гарвани долни, психически и морални терористи, разрушаващи икономика и човешки живот! Спрете да ни обвинявате в ксенофобия, защото ще ви съдим в международен съд за гадна клевета към българския народ, хилядолетно доказал търпимостта си към всяка чужда нация, включително и към измета от който тя се отървава, за да си живее хубаво, както направи Европа сега. Да не сме отишли да ги избиваме в държавите им, а търпим простотията и престъпността им, нахлула у нас. Не мразим цвета им, а свирепостта, първобитните им навици, простащина и мръсотия