ГЕРБ ще продължи да се топи, прогнозира социолог

Ролята на "Атака" отслабва, но те вече имат нова ниша, смята Васил Тончев
Обновена: 4 дек 2013 07:00 | 4 дек 2013 07:00, Красимир Ангелов
107
ГЕРБ ще продължи да се топи, прогнозира социолог
ПГ на ГЕРБ ще продължава да се топи според Васил Тончев. Снимка: Булфото, архив

Напускането на ПГ на ГЕРБ от страна на Георги Марков ще повлияе върху цялата конфигурация на парламента, обяви социологът от "Сова Харис" Васил Тончев в коментар за „Монитор“.

"Митът, който Бойко Борисов поддържаше - че непосредствено и веднага се връща във властта, мобилизираше и по някакъв начин притискаше и неговите хора, и електората, който го поддържа. Но този мит вече не е ефективен", смята Тончев. По думите му ГЕРБ вече ще влезе в ролята на една нормална опозиционна партия, която да има опозиционно поведение в рамките на правилата.

Още по темата

"Преживяхме етап на политическата криза. На обществото вече станаха много ясни и прозрачни гражданските и политическите аргументи. Всъщност гражданският протест беше успешен. Той ще продължава да притиска и по-нататък управляващите, които и да са те.

Ще налага и правила, които са в аулата на гражданите. Политическият контекст или начинът, по който се опита да се прихванат протестите, не беше успешен, той се провали и в момента. И ГЕРБ си понасят последствията си от това неуспешно за тях усилие", отчита социологът.

Според него върху напусналия Георги Марков ще има огромен натиск от всички страни, тъй като той се оказва на много възлово място за конфигурацията на целия парламент.

"Не мога да кажа много или малко ще са последователите му, но ще ги има, ГЕРБ ще продължи да се топи”, изказа прогноза Васил Тончев.

Той изрази мнение, че с напускането на Марков позицията на „Атака” в парламента ще отслабне в някаква степен, но за тях това не е ключов момент.

"Все пак един глас не е достатъчно надежден, за да се опрат и управляващите само на него. Второ – „Атака” намери своя нова ниша в проблемите с бежанците и излезе на преден план. Виждаме и от нашите изследвания, че подкрепата за тях расте. А и мисля, че те ще развиват своите усилия съвсем в друга насока”, завърши анализът си експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
28
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Не искам,да ме управлява БСП и ДПС,това е истината за много хора,за всичко което дължим сегашното си положение благодарете на БСП и ДПС,всички други партии са създадени с помощта и благословията на тези 2 партии и ако някой си мислят друго жестоко грешат,дори и Желю Желев си призна ,че на времето БСП са му оказли сериозен натиск да приеме тази прокомунистическа конституция.
45
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябва да си луд да гласуваш за герб при условие че четири години в държавата цареше диктатура на един самозабравил се пожарникар на един *** и самовлюбен двуличен ***
44
1
 
19
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До юзцб 40; "..мироглед.." Но за тесничък, мъничък мир(свят на български).Колкото блатото, колкото локвата, с чехълчетата и зелените еуглени!
43
19
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много им се иска ГЕРБ да се стопи и да изчезне и тогава БСП и ДПС ще останат във властта и ще могат да си крадат, ***,които видяхме на анти протеста ще продължат да гласуват само за да получат поредните 5,10 лв. помощи.Защо все пак никой от управляващите не иска избори? Да не би възможностите за манипулации на Станишев да са на изчерпване или ги тресе страх,че ГЕРБ пак ще спечели?
42
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !ТАВАРИЩ, ВЗЕЛИ СИ ТАЗИ СУТРИН ХАПЧЕТАТА ,НЕ НЕ СИ ГИ ВЗЕЛ ,ПОБЪРЗАЙ ЗАЩОТО НЯКОЛКО ЛУДНИЦИ СЕ БОРЯТ ЗА ТЕБЕ КАТО НЕИЗЛИЧИМ ПАЦИЕНТ
41
5
 
18
 
! Отговори
vqra преди 10 години
До БългаринОпасявам се ,да не стане обратно на вашето желание!!!
40
5
 
18
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До До Герберите 41Путин вече го е натопорчил и Ви чака, ха бакалъм!
39
13
 
37
 
! Отговори
Ало, герберчетата! преди 10 години
Чудя се едно нещо и не мога да го проумея! Как може да има още *** ,които да са симпатизанти на Герб при очевадния 4 годишен разпад на държавата при това управление!Как може да си затварят очите за безобразията извършени от Борисов,Дянков,Цветанов и Фидосова!Абе виждаш ,че българите при Герб тотално се сринаха, самозапалваха се хора,десетки самоубийства,тотален срив на бизнеса и оттам и безработица и накрая отиваш и подкрепяш тази мутренска партия...е това какво е,това е идиотщина!
38
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще последва пълен разпад за ГЕРБ като партийката на ЦАРЮ НДСВ.Т иквата до там ги докара
37
6
 
26
 
! Отговори
Отговор преди 10 години
До hagenМного ясно защо: защото ще ги провежда марионетно правителство назначено от Ирландската овчарка! Т. е. правителство ГЕРБ 2. За да се избегне това трябва още по-силно да се удари ГЕРБ и да се компрометира ***! Сега стана ли ти ясно?
36
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ упорито върви по пътя на НСДВ.
35
14
 
42
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"ГЕРБ ще продължи да се топи"Дай Боже !
34
8
 
35
 
! Отговори
най-важни цели преди 10 години
опорни точки:в изолация, в изолация, в изолациятопи се, топи се, топи серазпадаме я, разпадаме я, разпадаме яура, другари, класовият враг е сразен!сега да потърсим нов класов враг
33
12
 
40
 
! Отговори
До Герберите преди 10 години
Айде Герберасти стига сте квичели и виели , избори след 3,5 год. ще има ,като не ви харесва марш през Терминал 1 или 2 !!! Аааааа, писна ми вече от вашите ревове и истерични викове, няма да дойде вашата Мутра на власт повече неразбрахте ли??Правителството ще работи ,ще си изкара мандата и колкото и да се тръшкате и да манипулирате общественото мнение Герб никога повече няма да дойде на власт и ще потъне в забвение като НДСВ !!А сега отивайте да бачкате а не да висите по протести и да ви плащат!
32
7
 
38
 
! Отговори
юзцб преди 10 години
"НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !" означава много неща. Това не е просто фраза. Това е мироглед !Означава никога повече авторитарна власт. Никога повече милиционерщина. Никога калинки?----------------------------------Никога калинки, а само дерибеите на ДПС, които са с по няколко висящи дела.А калинката Бисеров, който е мултимилионер, той не е калинка на ДПС?
31
4
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
И как гражданите ще повлияват на "яловите" решения на управляващите? Да не би *** от ДС да се вслушват в исканията на протестиращите (тук имам предвид БСП, ГЕРБ, СДС, ДПС, АТАКА и всички формирования на ДС на БКП, които са ни управлявали досега )? Или ще ликвидират корупцията, монополите и ще осъдят престъпниците, които им слугуват?Кой нормален човек е направил печеливш бизнес и не са му го фалирали или взели?
30
17
 
43
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Че групировката герб отива в историята по-бързо и от царската сбирщина е ясно. Единственото което ме интересува е, дали престъпниците от тази групировка ще бъдат наказани със съответните присъди от съда.Колкото до Воленчо, изглежда всяко куче което го залае побеснява!Янето му се силеше, но изчезна. Бойчето се опита да му разтури партията, но групировката му герб се разпада. Нещата за Воленчо се наредиха идеално - пак ще си бъде в опозиция и след следващите избори ще си е пак в парламента...
29
16
 
42
 
! Отговори
er преди 10 години
Борисов влезе в историята , като човека разделил България.Никога не съм си и помислял преди ,че ще изрека тези думи - Желая да се раздели България на Северна България и Южна България .Притискането на хората които не са съгласни с ББ и показното унижаване и наказване на цели региони и безумни неоправдани инвестиции в "надупените" такива , само да се покаже сила ,водят до случващото се в ГЕРБ.Вече видяхме цирка НДСВ същото ще стане с ГЕРБ ... дерзайте и се страхуваите да не се върнат
28
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червен Колю не казва ли и той нещо?
27
15
 
30
 
! Отговори
hagen преди 10 години
Ами като ще продължи да се топи и комунистите имат мнозинство защо се страхуват от избори.Защо не направят предсрочни избори и да управляват самостоятелно.Но точно от това се страхуват.Че народа ще иска от тях сметка за некадърното им управление.Затова винаги се крият зад гърба на други.