Дебатът за пушенето в НС - пореден епизод от политическо реалити

Опозицията с лепенки на реверите със знака за забрана на дима
Обновена: 12 дек 2013 11:46 | 12 дек 2013 11:42,
62
Дебатът за пушенето в НС - пореден епизод от политическо реалити
Снимка: Impact Press Group, архив

Дебатите по промените в Закона за здравето, които облекчават режима за пушене на обществени места, продължават в парламента часове наред.

Депутатите може би за първи път от началото на парламентарния сезон не се разделиха на управляващи и опозиция. Не се видяха и традиционните лагери ДПС и БСП срещу ГЕРБ. Опозицията се появи в пленарната зала с лепенки на реверите със знака за забрана на пушенето.

Особено активен в дебатите беше Тунджер Кърджалиев от ДПС.

Още по темата
Той беше категоричен, че либерализацията е крачка назад. "Това е вторият законопроект, който дискредитира евроатлантическия път на страната ни", каза депутатът. Той отправи призив към колегите си от Движението за права и свободи и ги помоли да защитят евроатлантическата ориентация на партията. По негови думи ДПС е доказала вижданията си при гласуването на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Помните ли колко хубаво ни стана, когато някои анализатори ни определиха като единствената евроатлантическа партия в парламента, заяви Кърджалиев.

"Човешкият живот и здравето нямат цена. Те не са величини, подвластни на човешката суета, на човешката корист, здравето и животът са несравними ценности“, отсече той.

Мартин Захариев от левицата поиска прекратяване на дебатите. "Това тук е невъзможно. Да прекратим този дебат. Той става нонсенс“, заяви Захариев, който е един от вносителите.

Той обясни, че дебатът започва да прилича на пореден епизод от политическо реалити. Предложението му не беше прието, тъй като парламентарните групи имаха още време и при това обстоятелство правилникът не позволява директно пристъпване към гласуване.

Предложените промени не предвиждат отмяна на забраната в административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.

Предлагат се изключения от общата забрана в заведенията за хранене и развлечения, като в заведения до 70 кв. м се дава възможност на собственика да определи да се пуши или не. В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за тютюнопушене, където има зала за пушачи с изградена вентилационна система.

В игралните зали, казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения.

Антон Кутев от левицата, който отказал цигарите преди години, защити отмяната на забраната. Той изложи главно икономически факти. Според него в малките населени места заведенията не могат да си позволят да спазват забраната.

„Тази забрана ограничава правото на избор на гражданите. Всеки един български гражданин може да реши дали ще запали една цигара или не. Искаме всеки да е свободен и да има правото на избор“, каза пък Николай Александров от "Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
16
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Ами искам да се уважи правото ми на избор да карам на определени отсечки от магистралата със 180 км/ч... Какво мислите, г-н Александров?
13
11
 
16
 
! Отговори
Свободен преди 10 години
Тази забрана ограничава правото на избор на гражданите. Всеки един български гражданин може да реши дали ще запали една цигара или не., каза Николай Александров от "Атака".А КЪДЕ Е МОЕТО ПРАВО НА ИЗБОР КАТО НЕПУШАЧ, КОГАТО НЯКОЙ ЗАПАЛИ ДО МЕН? КЪДЕ?
12
7
 
28
 
! Отговори
киро преди 10 години
заклет пушач съм,но съм против връщането на пушенето на закрити обществени места.какво ми реват всички кръчмари че им паднал оборота.НЕ, ПРОСТО ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗА КРЪЧМИ.И какво да кажем като ни цакат с фалшив алкохол.ДА СИ МЪЛЧИМ ЛИ. НЕ НА ПУШЕНЕТО.
11
9
 
30
 
! Отговори
ПРОСТАЦИ! преди 10 години
По големи простаци от нашите депутати не съм виждал! Тия ако им платят ще разрешат и убийствата! Лобисти ненаситни! АКО ВЪРНАТ ПУШЕНЕТО, НЕКА БОЙКОТИРАМЕ ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ В КОИТО СЕ ПУШИ! В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА НЯМА ДА ИМА ЕДНО ЗАВЕДЕНИЕ БЕЗ ДИМ! НЯМА ДА СТЪПЯ В ТАКЪВ ЛИСИЧАРНИК! БОЙКОТ!!!
10
5
 
25
 
! Отговори
Iwan преди 10 години
нивото и на двете страни в парламента е плачевно! Жалко, е че сме ги избрали такива. Дано не мине, но предполагам спрелите мозъци ще гласуват за разрешат пушенето.
9
7
 
21
 
! Отговори
redordead преди 10 години
до 7 - и как точно една преграда и спирация премахват дима, че не ми е ясно? То по твойта логика, дай и за хероинови наркомани да направим стички, кво ти пречи на теб, че те там се боцкат? Ако не знаеш, никотиновата зависимост е най-разпространената наркомания в света...
8
5
 
23
 
! Отговори
сп преди 10 години
Това е абсурд! Очевидно финансовото здраве на някои отговорни другари е по-важно от физическото такова на гражданите!
7
6
 
12
 
! Отговори
s преди 10 години
какво толкова си чешат езиците, не мога да разбера! и без това реално забраната не се спазва. защо им е да променят закон, който и без друго не се спазва? да вземат да решат как да организират институциите да работят за проверки и спазване на законите, не само да си губят времето в празни приказки!
6
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не съм пушач, но смятам че няма нищо лошо да има помещения за дим и помещения без дим. Така всеки има право на избор. Мой приятел тегли 5 хил. лева заем да направи преграда и аспирация в кафето си и после хоп пълна забрана и това в рамките на 3 месеца. Това че не се пуши в заведенията не ограничава потреблението на цигари. А който не иска да диша дим просто отива в помещението за непушачи, толкова е просто.
5
2
 
14
 
! Отговори
Пушача преди 10 години
Намерили за какво да се джавкат и да се правят на великодушни! Ще кажеш ,че хала и останалите неуредици в държавата се свършили, че допряхме до цигарите! Да се занимават с нещо по-съществено и важно или да си ходят! *** долни!
4
14
 
33
 
! Отговори
не преди 10 години
***. Едно хубаво нещо направиха ГЕРБ, сега тези *** ще го махнат." Не сме народ, амърша"
3
5
 
29
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
АМАН ОТ ЛОБИСТИ И ДУПЕДАВЦИ! ДА ИЗРИНЕМ ТАЗИ КРАДЛИВА, НАГЛА ***!
2
9
 
16
 
! Отговори
Marko преди 10 години
Пищяхс ндпкхсяши, само това можете, да връщате България назад! Ей, тук във форума искам всички които гласуват за комунистите сега да им се случи да имат болен от рак от цигарите да ги питам , *** *** пак ли ще гласувате за гея Станишев!
1
13
 
32
 
! Отговори
aardwolf преди 10 години
Цв.Василев помоли Доган да се вдигне печалбата на Булгартабак! Доган НАРЕДИ: ВДИГАЙТЕ ЗАБРАНАТА, ***! Простото племе от ДПС/БКП/ЮРУШ слуша и изпълнява! Какво са няколко хиляди живота срещу няколко милиона комисионна! НИЩО........Сей смърт и неприятна миризма..... НАРОДА Е *** И СЛУША!