"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!

Предстои битка в НС за цигарения дим, призна д-р Нигяр Джафер
Обновена: 12 дек 2013 12:16 | 12 дек 2013 10:21, Красимир Ангелов
87
"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!
Снимка: Булфото

"Посланията как ще направим подарък за Коледа на пушачите граничат с безумие, защото нека не забравяме, че подаръците за едните означават ощетяване за другите. Правата на пушачите започват там, където свършват правата на непушачите". Това обяви председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер пред БНР.

Поводът за коментара е, че днес народните представители разглеждат на първо четене предложението за отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Още по темата
"Аз мисля, че непоследователната позиция на държавата и институциите е изключително вредна", допълни д-р Джафер. Тя обаче призна, че днес ще се наблюдава интересна ситуация, тъй като в комисията, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата това далеч не е така.

"Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад. Ако сме по-последователни, след едно или две поколения това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално", коментира д-р Джафер.

Тя бе категорична, че от ДПС ще гласуват по съвест, а от ПГ на "Коалиция за България" има поне 10 депутати, които ще бъдат против връщането на дима в заведенията.

"За мен този дебат днес ще бъде губене на време, но съм сигурна, че дебатът ще бъде разгорещен, защото винаги е било така", посочи председателят на комисията по здравеопазване в НС.

Нигяр Джафер припомни, че дори при работеща вентилация в заведенията и филтриран въздух, остават канцерогенни причинители на ракови заболявания, сърдечни заболявания или на астма.

Анкета

Искате ли да се пуши в заденията отново?

"Всички колеги сме обединени около едно – забраната на тютюнопушенето, защото си даваме сметка колко силно вреди вторичният дим", обяви д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

"Второто, на което акцентираме, е нарушаване на правата на гражданите. Чл.48, ал.5 от Конституцията на България гласи, че всеки гражданин има право на безопасни и здравословни условия на труд. С предложението за отмяна считам, че се нарушава точно това, тъй като ресторантите и заведенията са работно място на много хора, а много млади хора с бронхиална астма пълнят пулмологичните кабинети с влошено здраве", посочи д-р Ангелова.

Тя отправи послание към депутатите, че зад всеки лев, който ще внесат пушачите в заведенията, стоят стотици левове, които ще бъдат дадени за лечение и диагностика на заболявания, които са предизвикани от тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
3
 
! Отговори
Петракиев преди 10 години
Споко Господа,цялата дъндания е за легализиране на марихуаната.Там далаверата е повече,отколкото в тютюна.Ще имаш право да димиш с марихуана,а с тютюн - не.Другарката Нигяр да го духа.При добра вентилация оставали все пак някакви отрови.Един автобус трови въздуха сто и десет пъти повече от една кръчма пълна с пушачи.
73
5
 
9
 
! Отговори
МЕКЕРЕ... преди 10 години
ГЛАСА СИ ВЕЧЕ НЯМА ДА ДАМ ЗА ВАС НИКОГА...... КАКВО ОБЕЩАХТЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.....ТАКА СТЕ ЗАХАПАЛИ ВЛАСТА ЧЕ ВИЕ СТРАХ ДА ДИШАТЕ И ДА ПРИЕМЕТЕ ОБЕЩАНИЯТА СИ КЪМ БИЗНЕСА..... НО ИДВА ВИДОВ ДЕН....ИДВА РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК, БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА И МАЛКОТО ГЛАСОВЕ КОИТО ВЗЕХТЕ ОТ БИЗНЕСА ЩЕ ГИ ГЛЕДАТЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН......НАШИТЕ ГЛАСОВЕ ЩЕ ОТИДАТ ТАМ......ОТ ДНЕС ВИЕ СТЕ В НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ!!!!!
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко , че тъкмо научихме обществото на правила и пак трябва да ги нарушаваме. За колко ли време ще падне забраната и следващите народни представители пак да приемат забраната. Без последователност в нормативната уредба няма как да се научим , че правилата са за спазване , а не са изключение
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"..Ако сме по-последователни, след едно или две поколения това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално", коментира д-р Джафер. - Абсолютно адекватно и правилно изказване!
70
7
 
22
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Най-канцерогенни за пушачи /аз/ и непушачи /жена ми и децата/ а и за целокупния български народ за 24 год. се оказа симбиозата между БСП-ДПС-ДС. ОСТАВКА!!!!!
69
1
 
21
 
! Отговори
дамн преди 10 години
тоя парламент се превърна в селска седянка! Очаквам с нетърпение разглеждането и обсъждането на сакралния проблем: "бъркането в носа - да или не"
68
8
 
7
 
! Отговори
Див преди 10 години
Безумията в Бг идват от жените, сега мъжете мислят и сглобяват пъзела, когато го сглобят ще излезем от заспалото положение. Чакаме мъжете да се събудят и да поемат кормилото на кораба, трябва да слушаме умните хора, тъпите не трябва да бъдат във властта.
67
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Робин Худ Вие господине сигурно 8 часа глава не вдигате от работа и до тоалетга не ходите , много си обичате работата браво на ВАС
66
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"... тъй като ресторантите и заведенията са работно място на много хора..."А забранявайки пушенето в ресторантите и заведенията, вие лишавате тези хора от конституционното им право на труд, тъй като тях ги съкращават.А оставете работещите в тези заведения да решат сами дали да работят там или да отиват на трудовата борса.
65
0
 
8
 
! Отговори
www преди 10 години
ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ЛИ ?? ЧЕ ОТ 24 ГОДИНИ НАЛИ СВИКНАХМЕ НА БЕЗУМИЯ....
64
1
 
1
 
! Отговори
zainteresovan преди 10 години
Rezultata ot glasyvaneto?
63
3
 
19
 
! Отговори
оставка преди 10 години
Едно нещо е ясно! Това управление успева да разделя обществото-пушачи на непушачи,протестиращи на контра.,граждани на по-малко граждани,работещи на социално слаби,българи на *** и т.н.Тъкмо хората се успокоиха и свикнаха със забраната,която не се и спазваше от всички и който искаше можеше да отиде в заведение,в което не се спазва закона за тютюнопушене за жалост,но някой реши,че трябва отново да дразни хората и отвлича вниманието от по-важните въпроси на деня!
62
11
 
22
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Модерна европейска държава без тютюнев дим или крачка назад и се превръщаме отново в афганистанци и пушим навсякъде?Това ще го решат ,,умните" ни депутати под натиска на парите на мазните ресторантьори.Сега е чисто и приятно в заведенията,моля Ви не отменяйте забраната,помислете и за децата и внуците си,те също са в тези заведения.
61
10
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Предлага се ЧАСТИЧНА отмяна на забраната за тютюнопушене. Непушачите истерясаха, сякаш до всеки ще застане по един пушач да им дими в лицето.
60
7
 
16
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Тук в БГ тотално сте изперкали чесно, приемате един закон който е ок аз съм пушач но ми е по приятно да сядам на заведение без дум пуша навън,и през жегите и през студовете не ми пречи лош навик така че.
59
4
 
20
 
! Отговори
Лозенчанин преди 10 години
#ОСТАВКА
58
12
 
20
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До до тъпите гербаджииАбе, смотан комунист, провери коя партия съсипваше 45 години, провери коя партия "изяде" пенсионния фонд, провери коя партия построи огромни заводи (като рафинерята в Плевен, Кремиковци, заводът за заводи), който не работят. Когато обиждаш гербераси, кажи ти какъв си - фашист, комунист или турчин. От всичките май Герб е най-малкото зло. Иначе всички са едни - ***.
57
5
 
10
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Няма такава държава!Трябва да почнат да раздават цигари и на децата в училище, за да могат да се "зарибяват" от рано. Опитват се да създадат благоприятни условия за всички пушачи, за да може последните да се тровят и да пълнят нечии джобове.Не мога да разбера защо пушачите си купуват скъпи цигари, който им вредят на здравето, който вредят на децата им. Взимат "отрова", за която плащат и то не малко.Трябва да паднем още много, за да може всички да се надигнат и да премахнат тези, който ни упра
56
6
 
4
 
! Отговори
до тъпите гербаджии преди 10 години
След 13-годишни опити Булгартабак вече е продаден. Малко преди 18 часа днес 02.09.2011г. надзорният съвет на агенцията за приватизация с 6 гласа за одобри сделка с виенското ООД БТ Инвест, собственост на руската държавна Външнотърговска банка срещу 100,1 млн. евро.Против бе само човекът на БСП в надзора.До първосигналните тикви от герб - проверете кой продаде Булгартабак. Или за голямата Тиква само добро и или нищо?
55
19
 
14
 
! Отговори
Робин Худ преди 10 години
Пушачите, който пушат по 10 цигари на ден крадат три часа от работното си време. Те са непълноценни като работници-не могат да се концентрират. Акълът им е само в цигарите.

Спонсорирани публикации