Парламентът не пусна дима в кръчмите

БСП и ДПС гласуваха по съвест, "Атака" бяха за падането на забраната, ГЕРБ - против
Обновена: 12 дек 2013 16:41 | 12 дек 2013 13:21,
214
Парламентът не пусна дима в кръчмите
Снимка: архив, Reuters

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които либерализират забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

В Народното събрание имаше внесени два законопроекта – един от Спас Панчев от БСП и група народни представители и друг – от лидера на "Атака" Волен Сидеров и група народни представители. Те са почти идентични и не бяха одобрени.

ГЕРБ бяха категорично против, "Атака" - единно "за" падане на забраната, КБ и ДПС се разделиха.

Законопроектът на "Коалиция за България" получи 76 гласа "за", 106 - против и 8 въздържали се. Срещу промените в режима, внесени от "Атака", бяха 107 народни представители, 64 ги подкрепиха, а 17 се въздържаха.
Здравният министър Таня Андреева защити забраната.

Още по темата
Това е въпрос за опазването на общественото здраве. Тази забрана, от една страна, е защита на здравето на непушачите, от друга страна, на здравето на работещите в заведенията. На трето място е забрана в защита на превенцията на тютюнопушене. Тази забрана не ограничава избора в посока на това да употребяваме или не тютюневи изделия. Депутатите са призвани да покажат своята грижа, заяви Андреева.

Аз съм виждала умиращи хора от карцином, аз съм виждала жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на цигарите, днес категорично не приемам либерализирането на тютюнопушенето като лекар, не като министър, отсече Андреева.

Депутатите спориха четири часа по промените в закона.

Този спор е спор между глухи. Нито едната страна няма да чуе другата. Нека остане този закон, но ще останат масовите нарушения и корупцията, заяви Станислав Станилов от "Атака".

От ГЕРБ заложиха на статистика. Дискриминация е да се разреши пушенето, заяви Красимира Анастасова от опозицията. По нейни думи забраната за пушене не е дискриминационна, защото никой не ограничава пушачите да присъстват някъде, докато в противен случай се нарушава правото да се движиш в среда без тютюнев дим. Това беше и основната теза на опозицията. От ГЕРБ упорито защитаваха тезата, че трябва да се гарантира правото на непушачите да не се тровят.

Нашата цел е да докажем вредата от тютонопушенето.  В тази политика трябва да има приемственост, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя цитира здравния министър Таня Андреева, която в свое интервю казва, че не подкрепя падането на забраната. Искам да поздравя Таня Андреева, каза тя и допълни, че е похвално, че тя отстоява позицията си въпреки натиска.

Не прекалихме ли с лицемерието за нашата загриженост за здравето на българския народ? Живеем в държава, където половината в населението ходи без зъби - огледайте се в метрото и трамвая, заяви Магдалена Ташева от "Атака" в типичния си стил. Тя обясни, че в България здравеопазването се е превърнало в пазар.

ЕК през 2006 година прие да регламентира дължината на презерватива да бъде 16 см. Защо не го въведете и при нас, за да покажете, че сте европейци, обърна се тя към противниците на забраната.

Този закон, който гласувахме преди малко повече от една година, не донесе това, което ние очаквахме. Ние желаем да дадем право на избор на тези, които имат заведения. Всеки е в правото си на свободен избор, заяви вносителят Спас Панчев от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 10 години
До kalor99Ами каво става със персонала на заведениета, които са постоянно изложени на цигарения дим? Само едно момиче или момче да спасим от дима си заслужава каузата.
161
2
 
0
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 10 години
На 203-ти сигурно са толкова неграмотни родителите, че са сбъркали правописа на името му като са го кръщавали. Или пък той е толкова неграмотен, че да си го сбърка сам, като го е писал. Хайде още един НИдялко на хоризонта! :)
160
4
 
5
 
! Отговори
Венилин преди 10 години
Непушач съм, който никога не е пушил и няма и да пуши, но смятам, че това решение е идиотско!Първо, така и не се спазва и е по-лошо от преди, защото само става източник на корупция.Второ, хората трябва да имат свобода. 21 век сме! В Уругвай разрешиха и канабиса, ние забраняваме тютюна...Трето - има обратен ефект! Пушачите са се увеличили след тази забрана. Младите (особено в България) са привлечени точно от забраненото.Да не коментираме и икономическите измерения, които не са за подценяване.
159
4
 
4
 
! Отговори
kostur преди 10 години
ГОЛЯМА ПОБЕДА НА ЧОВЕЧНИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ..ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА , ТЕ РИСКУВАХА МНОГО ХОРА ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ...В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ , ХИЕНИТЕ ОТ БСП , В МАМЕНЕ ХОРА ЗА ПРЕДИШНИ И СКОРОШНИ ИЗБОРИ , В ПРАВ ТЕКТ КАЗВАХА--НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ВАШЕТО ЗДРАВЕ , ВАЖНО Е ДА ГЛАСУВАТЕ ТОЧНО ЗА НАС..КАКВА ГАВРА С ХОРАТА..ЗА ДА МОЖЕ СТАНИШЕВ ДА СЕ НАМЕСТИ В БРЮКСЕЛ , А МАФИОЗНАТА МАЯ ДА СЕДНЕ ДО БИСЕРОВ , С ЛИЧЕН КАБИНЕТ , ВИСОКА ЗАПЛАТКА...
158
6
 
2
 
! Отговори
Смрад Панчев преди 10 години
Благодарим на българските депутати, показали висока култура, отговорност, съвест и неподкупност пред безогледната атака на развихрилата се печалбарска истерия на ресторантьорската мафия, впила се във властта, безмилостна пред хилядите смърти и десетките хиляди мъчителни болести на деца и възрастни, причинени от никотиновата отрова. Депутатите не отстъпиха пред налудничавите, нелогични и просто смешни, но изказвани с апломб, доводи, включително за ликвидирането на работни места (най-смешния, защото за 23 години цунамито на частният бизнес утрепа милиони). ХВАЛА!
157
10
 
7
 
! Отговори
Димчо преди 10 години
Надробете супичките със фасове пуфкачи. Пушете си у вас до децата си , пък си затворете и прозорците та гадната Ви воня да остоне зо вас, отворете и вратата на тоалетната за по голям ефект. Повторното обсъждане на единствения прогресивен закон в парламента докозо колко сме мръснички Българите и мястото ни не е в ЕС, а някъде към Афганистан или при Аборигените.
156
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Запомнете името на лобиста за пушене Спас Панчев за да не гласувате ако го има в следващите листи. Впрочем, искам да се публикуват имената на всички подкрепили пушенето за да искам да не се включват в следващи листи или няма да подкрепям съответната партия. Разликите между партиите са малки и поне по това ще ги различавам.
155
7
 
7
 
! Отговори
BG преди 10 години
Гледам коментари и стигам до извода, всеки иска да си прави каквото му скимне щото ресторанта бил частна собственост и собственика трябвало да реши да се пушили или не в неговия ресторант. Ами тогава да вземе да отпадне и правилника за движение, щом не се спазва. Аз може да искам всички да карат в града с 200 км/час щото е демократично и това ограничение от 50 км/час ми нарушава гражданските права. Аз съм собственик на МПС и решавам как да карам и колко човека да мачкам по спирките!
154
7
 
11
 
! Отговори
111 преди 10 години
Само да попитам ревящите непушачи аз длъжен ли съм да дишам дима от колите ви?
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Па да не мислите че БСП наистина са искали да отменят забраната. Ако искаха щяха да задължат хората си да гласуват ЗА. Просто спретнаха един театър на пушачите за да гласуват за тях и срещу лошите ГЕРБ дето не дават да се пуши. Пък и да отчетат че са искали да си изпълнят предизворното лъжливо обещание но на, други са им попречили. Ето за това мразя комунистите - мазни охранени лъжци и манипулатори.
152
1
 
7
 
! Отговори
v0da преди 10 години
Do #194 Az pak znam, che masovo NE pushachite sa edni mrankala koito ne mogat da razberat che vseki ima pravoto da si izbira kak da jivee i edinstveniq variant da napravish oplakvane kum pushach za tova che pushi e ako ti pushekat mu ti idva v liceto i na teb ti e nepriqtno no da gledash zlobno nqkoi zashtoto e izbral da pushi e edna velika prostotiq koqto se nabiva v glavite na horata ot 5-6 godini veche ot vsichki medii,televizi i radiq...
151
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-накрая една хубава новина !
150
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кайзер Созе по цял свят пушат само бедните и простите, приятелю.Дай да не забраняваме нищото щото било милиционерско и тъпо.Непушачите по заведения отиват да кунсумират, не да седят два часа на едно кафе и цигара, да *** и да се услушват, кат прасе в чаравичак.
149
12
 
9
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
"ГЕРБ бяха категорично против"Още една причина да ги ненавиждам за неизлечимата им милиционерско-мутренска тъпота.
148
13
 
18
 
! Отговори
ror преди 10 години
чудесно, аз съм доволен, няма какво да добавя
147
14
 
25
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Браво! Сега да се затегне привеждането на Закона в реално действие!
146
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога вече БСП. Нещастни лъжливи хомополитици.
145
13
 
19
 
! Отговори
... преди 10 години
Така...Първата стъпка е направена. Сега остана да започне да се спазва закона.
144
15
 
16
 
! Отговори
65205 преди 10 години
УРА!!! Браво на Парламента че не направи (все още) нещо което щеше да ни върне в ерата (и географията) на Анадола и обществените бани с теляците... :) Който иска да си пуши, но да не трови останалите. И без друго сме отровени от какво ли не, поне цигарения дим да си остане само за пушачите.
143
10
 
19
 
! Отговори
kalor99 преди 10 години
Щом ще има равноправие, да е за всички - пушачи и непушачи. Всеки да си ходи в което заведение иска!!!!!