Парламентът не пусна дима в кръчмите

БСП и ДПС гласуваха по съвест, "Атака" бяха за падането на забраната, ГЕРБ - против
Обновена: 12 дек 2013 16:41 | 12 дек 2013 13:21,
214
Парламентът не пусна дима в кръчмите
Снимка: архив, Reuters

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които либерализират забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

В Народното събрание имаше внесени два законопроекта – един от Спас Панчев от БСП и група народни представители и друг – от лидера на "Атака" Волен Сидеров и група народни представители. Те са почти идентични и не бяха одобрени.

ГЕРБ бяха категорично против, "Атака" - единно "за" падане на забраната, КБ и ДПС се разделиха.

Законопроектът на "Коалиция за България" получи 76 гласа "за", 106 - против и 8 въздържали се. Срещу промените в режима, внесени от "Атака", бяха 107 народни представители, 64 ги подкрепиха, а 17 се въздържаха.
Здравният министър Таня Андреева защити забраната.

Още по темата
Това е въпрос за опазването на общественото здраве. Тази забрана, от една страна, е защита на здравето на непушачите, от друга страна, на здравето на работещите в заведенията. На трето място е забрана в защита на превенцията на тютюнопушене. Тази забрана не ограничава избора в посока на това да употребяваме или не тютюневи изделия. Депутатите са призвани да покажат своята грижа, заяви Андреева.

Аз съм виждала умиращи хора от карцином, аз съм виждала жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на цигарите, днес категорично не приемам либерализирането на тютюнопушенето като лекар, не като министър, отсече Андреева.

Депутатите спориха четири часа по промените в закона.

Този спор е спор между глухи. Нито едната страна няма да чуе другата. Нека остане този закон, но ще останат масовите нарушения и корупцията, заяви Станислав Станилов от "Атака".

От ГЕРБ заложиха на статистика. Дискриминация е да се разреши пушенето, заяви Красимира Анастасова от опозицията. По нейни думи забраната за пушене не е дискриминационна, защото никой не ограничава пушачите да присъстват някъде, докато в противен случай се нарушава правото да се движиш в среда без тютюнев дим. Това беше и основната теза на опозицията. От ГЕРБ упорито защитаваха тезата, че трябва да се гарантира правото на непушачите да не се тровят.

Нашата цел е да докажем вредата от тютонопушенето.  В тази политика трябва да има приемственост, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя цитира здравния министър Таня Андреева, която в свое интервю казва, че не подкрепя падането на забраната. Искам да поздравя Таня Андреева, каза тя и допълни, че е похвално, че тя отстоява позицията си въпреки натиска.

Не прекалихме ли с лицемерието за нашата загриженост за здравето на българския народ? Живеем в държава, където половината в населението ходи без зъби - огледайте се в метрото и трамвая, заяви Магдалена Ташева от "Атака" в типичния си стил. Тя обясни, че в България здравеопазването се е превърнало в пазар.

ЕК през 2006 година прие да регламентира дължината на презерватива да бъде 16 см. Защо не го въведете и при нас, за да покажете, че сте европейци, обърна се тя към противниците на забраната.

Този закон, който гласувахме преди малко повече от една година, не донесе това, което ние очаквахме. Ние желаем да дадем право на избор на тези, които имат заведения. Всеки е в правото си на свободен избор, заяви вносителят Спас Панчев от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
6
 
10
 
! Отговори
к преди 10 години
Мен лично ми е все тая за забраната, даже както казах вече не излизаме на вън а се събираме в къщи и съответно това ми влияе добре на джоба. Обективно погледнато обаче много кафета не издържаха на занижените обороти и затвориха, пък вие си чешете пръстите, много хора остават без работа, защото като има една пълна маса от общо десет в заведението е нужна една сервитьорка не 3 примерно.
101
7
 
10
 
! Отговори
нискокултурна преди 10 години
До RealnostГоляма тъпотия ,г-н Високи доходи. Без да парадирам с доходите си, всеки месец пътувам до Прага - там има заведения в които не се пуши и такива /повечето/ ,в които се пуши. Но Прага сигурно е селско място за вас
100
5
 
8
 
! Отговори
к преди 10 години
Е как пък обобщи така смело, че повечето пушачи са с ниска култура и соц. статус. Явно обкръжението ти от пушачи е такова. Сред моите познати и пушачи и непушачи и категорично, не мога да ги разделя по култура на база цигарите, много, ама мноооого, много си проС
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КОШМАРАТъпан ар...
98
0
 
1
 
! Отговори
Tatyana преди 10 години
До наркоманияami ti shto ne se obadi, djanim?
97
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kКръчмарски сметки в кръчмата... Държавата не заложник на този "бизнес"... Който иска да пуши може да го прави и отвън, ако е на зор...
96
5
 
14
 
! Отговори
хм преди 10 години
Правилно!
95
2
 
14
 
! Отговори
наркомания преди 10 години
Да така ..снощи бях на ресторант...в ранния час излизаха на терасите,но след 21 часа на една маса от елитни < мадами>запалиха и след 10 минути започна голямото пафкане,ни сервитьор,барман или управител не направиха забележки или да се обадят където трябва.
94
8
 
18
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Ако в заведенията се пуши бизнеса губи 60-70% от потенциалните си клиенти.
93
5
 
14
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Истината е, че пупенето в заведенията е забрана за повечето хора да посещават тези заведения. Къде тук е правото на свободен избор? Предварително ще кажа и че разделянето на зали за пушачи и зали за непушачи е върховна глупост, както и на заведения за пушачи и заведения за непушачи. Най-малкото защото няма как да разделиш една компания в две зали или в две заведения.
92
17
 
8
 
! Отговори
k преди 10 години
Резултатът при мен от забраната, е че не пуша по-малко. Просто не ходим по заведения вече, ами се събираме в къщи. Много хора са така. Извод: бизнеса губи, хората се съкращават пък вие си развявайте байрака и се радвайте, че забраната не е паднала.
91
6
 
17
 
! Отговори
BG преди 10 години
БРАВО !
90
6
 
9
 
! Отговори
:) преди 10 години
На кой му пука за забраната ?! В повечето заведения не е спирало да се пуши, само дето дават чаши за кафе вместо пепелници.. :D
89
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако цигарите са вредни, да ги забранят.Да ги забранят изцяло - производство,разпространение,употреба.Но никое правителство не иска да се лиши от приходите от тази индустрия и да влезе в конфронтация с тютюневите монополи.Най-лесно е да го отнесе обикновения човек. Това е ПОПУЛИЗЪМ.Винаги съм бил на мнение, че който и да е държавен или общински проблем най-правилно и най-евтино може да се реши, като се изпрати човек за няколко дни в Германия. Германците ще помогнат с удоволствие.
88
8
 
10
 
! Отговори
КОШМАРА преди 10 години
Продължавам ........ Значи като този собственик на тази пицария- искат хорицата да развиват бизнес,искат гражданите да имат свободен избор кой да пуши и кой не,всеки собственик на частно заведение сам да си преценява,а много от тях гласуваха за ГРОБ който ги дискриминира и доведе до фалит. Сега плачат че едни човешки животи и съдби са разбити,едни семейства доведени до глад и без доходи. Ами така ви се пада бе :)
87
16
 
4
 
! Отговори
КОШМАРА преди 10 години
Продължавам.......сега собствениците на тази пицария "Темпо" реват че забраната за пушене ги фалирала и имали кредити,също слагали вентилационна система в пицарията за 30 бона а след забраната парите били на вятъра! Минахме с 3-*** приятели и собственика плаче вътре.казваме му " Така ви се пада,ГРОБ ви фалира,смаза ви,взе ви препитанието а вие на изборите бяхте окачили кръчмата с плакатите му,фалит,така ви се пада". И почнахме да танцуваме пред него с моите приятели от радост:)
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези "мъдреци" доходите им не зависят от оборота, те са гарантирани и са огромни. Никой не вкарва насила никой в заведение, така че това изобщо е нарушаване на правата на ГРАЖДАНИТЕ /вашите работодатели/.Една сапунка както се оказа съвсем безсмислена пълнеше медиите няколко месеца, а целта е нищо да не се променя, само да се лежи , спи и *** докато не дойдат други......
85
6
 
13
 
! Отговори
Dan до Are_kulata преди 10 години
Личи си,че нямаш деца! Всичко което казваш е така прав си, ама ние с децата нямаме ли право да седнем в някое заведение да се видиме с приятели и те с деца, да изпием по една две три чаши вино, да се посмеем да си поговорим ,защо децата ни да вдишват дима на някой който пали цигарите една от друга, и като се приберем по домовете си да не миришем на пепелник?Нека да си има заведения за пушачи аз нямам нищо против, ама да се знае,а не така да ни нарушават личното пространство с думите-абе аре бе!
84
14
 
8
 
! Отговори
КОШМАРА преди 10 години
ще ви дам 1 пример- има 1 пицария "Темпо" се казва в нашия град! Преди забраната за пушене бе хит,препълнена с клиенти! След забраната я има 2-3 маси клиенти и то в петък и събота вечер! Собствениците отвън платиха тротоарно право и изнесоха маси само и само някой да седне лятно време и да запали цигара. Сега зимата са пълна скръб отново. А иначе месец май бяха окичили прозорците на пицарията си с плакати на Боко. А сега искат отмяна на забраната,ами абдали,нали Тиквата я прие и ви фалира.....
83
2
 
5
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Ами сега!Тъкмо бяха приготвили по заведения наргилета за сирийските кюрди и другите арабучакали, язък!