Великобритания рискува да се окаже в изолация!

21 в. е не издигане на стени, а събарянето им, казва Плевнелиев
Обновена: 22 дек 2013 12:57 | 22 дек 2013 08:35,
119
Великобритания рискува да се окаже в изолация!
Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Българският президент Росен Плевнелиев се включи в дебата за имиграцията във Великобритания с ексклузивно интервю за в. "Обзървър", в което призовава страната да остане вярна на своето наследство като "глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използва страховете на хората.

Плевнелиев посочва в интервюто, че да се изолира Великобритания и да се вреди на репутацията й "не е правилната история, която да бъде написана". Според президента политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях.

"Българите днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно британско общество. Дали днес във Великобритания пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?", запита държавният глава.

По думите на Плевнелиев политиците трябва да са готови да кажат неудобната истина и да отстояват "неприятните, но нужни решения", дори и с цената в краткосрочен план това да се отрази негативно на рейтинга им.

Президентът посочи, че има безпокойства за сигурността на българите, които вече се намират в Обединеното кралство, и призна, че на срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на миналия месец е поискал обяснение от британския премиер Дейвид Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство, пише още вестникът. Плевнелиев заяви, че е получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани.

Президентът е изказал също опасения, че резултатите от социологическите проучвания за Британската партия на свободата (ЮКИП) и нейния лидер Найджъл Фараж подтикват Камерън да действа съобразно краткосрочните интереси на Консервативната партия и против тези на Великобритания.

Според Плевнелиев политиците трябва да се поучат от грешките през 20 в. и отживялата политика на издигане на стени и железни завеси и да разберат, че "всеки един от нас, било то България или Великобритания, е слаб, когато е изолиран".

"21 век е не издигане на стени, а събарянето им, свързването на народи, култури, икономики, промишленост",
заявява в интервюто българският президент. По думите на Плевнелиев британският премиер трябва да помисли как историята ще го оцени и не бива да забравя дългосрочните приоритети и ценности, понеже един политик не остава в историята с всекидневните си задачи и решения.

Плевнелиев посочи, че Великобритания може да се поучи от начина, по който България се е приспособила към първата имигрантска вълна в съвременната си история с пристигането на около 11 хиляди души от африкански и близкоизточни държави през последните две години.

"Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме," посочи президентът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия протести бяха общо взето само медийни. Бокомедиите се скъсваха да повтарят по 100 пъти на ден, какво правят протестиращите (само дето не ни информираха, колко пъти на ден са ***), а иначе човек като мине вечер през пл.Независимост виждаже около 20-ина, в най-добрите дни до към 50-ина крякащи полудрогирани деца, на които бе лепнато името РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ, никой не знае защо.Но медиите пишеха, та се скъсваха, как целият НАРОД бил възстанал срещу правителството и искал Оставката му.Може би заради увеличените, макар и с малко пенсии и заплати, а може би заради намаленета цена на тока
68
7
 
7
 
! Отговори
Ingilez преди 10 години
Puka mu 4e my dreme na Cameron 4e na6 Plevlio go y4il bil na politika :D
67
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пинерчето на Мутрата, колко е смешно и жалко. Не зная жена му как го търпи тоя никаквец.
66
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, геребастката мишка се разцвърча предколедно.
65
6
 
16
 
! Отговори
цирк ! преди 10 години
На бате Бойко малкия пиклю се обажда пак !!!
64
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тоя тотално изтрЕще, дава той съвети, критики и наклон на Англия?!?
63
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако дава неадекватни изявления, е проблем!!! Вместо да защитава страната си, включително и от нахлулите нелегално нарушители на границата, той се подлага и хвали, как сме се справяли и колко дашни сме били! Да, ама не, както казваше един водещ!!! Всеки, който иска да си защити интереса незабавно се обвинява в "национализъм", сякаш е нацист! Е, откога да обичаш себе си, семейството, рода си, народа си стана престъпление??
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Germania tva EGN na snimkata e izvestno kato "edna ednobitova lopatena edinica s merak da rie kato trnkop pod mostovete na Germania za da izkara oste milionen der milionen ein zu zwein zu lopaten"Oti se zapre diskusiata okolo imotite i zaplatite koito personalyt polu4ava, u Gr4ko be, u Gr4ko ma. kolko, A?
61
1
 
2
 
! Отговори
Zumbullev преди 10 години
ups, a big shef Ovchev slaga jiva stena ot bg policai na sinorite, che tranite i drakite ne sa prorasnali mnogo tazi godina?! a bg velik voinik e v Afganistan?!
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не искам да се явявам защитник на никой,но как точно когато дойде новата власт и след като назначи Пеевски за шеф на данс,изведнъж някои медии и хора решиха,че президента(който впрочем няма почти никаква власт) е най големия проблем за държавата.А той е на този пост от две години и повече...
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито сме се приспособили, нито ще се приспособяваме към каквито и да е имигрантски вълни!!! Точка!! И това недоразумение, назначено от тиквата за президент, да си дава оставката незабавно, или да се скрие в някаква дупка! Англия ще се оправи и без неговите безценни съвети и мнение.
58
0
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
До 66 Свобода никога не сме имали че да я извоюваме отново!
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо не рискува в условията на раЗнопоставеност между стръните в измисленият ЕС.Старите членки ще правят каквото си искат ,а новите ще трябва стриктно да спазват техните правила,защото единственото,което ги иинтересува е ПАЗАРА и им дреме за живота и здравето на хората в ЕС-колониите.КРАЙНО ВРЕМЕ ЕА ДА ИЗВОЮВАМЕ ОТНОВО СВОБОДАТА СИ.
56
4
 
4
 
! Отговори
lari преди 10 години
i sme6en i jalak!pone da ne se pokazva
55
6
 
6
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Интересно защо мнението на Пес-Фес-СС и на ГЕБР е идентично за семействата на главорезите наемници в Сирия? Кажете си КОЙ ВИ Е ГОСПОДАРЯ? Интересно защо Бойко не се изказва по въпроса за така наречените бежанци , а праща Плевналиев да говори тези глупости. Според мен се страхува да не пропадне рейтинга му щото хората с право са бесни на всички негодници в парламента.И УТИ ГО ПРАТЕТЕ ДА ГОТВИ НА СИРИЙКИТЕ БЕЖАНЦИ В ИЗРАЕЛ ЧЕ ЕВРЕИТЕ СА СТИСНАТИ И ДЕ ДАВАТ ДОСТАТЪЧНО ХРАНА НА ДЕЧИЦАТА....
54
4
 
15
 
! Отговори
ахах преди 10 години
най-смешния президент на България е този *** той няма визията която да вдъхва уважение , че и на всичкото отгоре всеки ден прави някакви изказвания без никакво съдържание в тях , говори си общите неща и това е все едно , че слушам хороскопа.... та тя и жена му не го *** за 1 лев как може да очаква аз да го имам за нещо турбо *** ...... и с това вето срещу 20 % данък на милионерите трябва да ви стане ясно за кой бачка тоя ***
53
2
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Ама то никой не ограничава българите, които са образовани, знаят езици и подготвени за даден отрасъл да работят в него. Стремят се да ограничат кърлежите, които отиват там за да получават помощи, а в същото време дори не могат да си попълнят формулярите за т.нар. помощи. Сещате ли се кои са?
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой брои ли за пара тоя ***?
51
2
 
12
 
! Отговори
nerez преди 10 години
*** ! ИЗКАЗВАНЕТО МУ Е ЖАЛЪК ОПИТ ЗА ПРОМЯНА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ. Току що гледах новините и там даваха Ути Бъчваров който готви на "бежанците" а около него се въртяха дечица.... СМЕШНИЦИ ! Опитите за промяна на общественото мнение са смехотворни и жалки като самите вас ,мижитурки и блюдолизци такива.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изолиран некадърник!