Синодалният избор за Сливенски митрополит ще е на 26 май

На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския епископ Арсений
20 май 2024 10:44, Инна Ангелова
4
Синодалният избор за Сливенски митрополит ще е на 26 май
Снимка: БГНЕС

Синодалният избор за нов Сливенски митрополит ще бъде на 26 май. В момента Сливенската епархия се ръководи от Варненският минтрополит Йоан. Светият синод ще трябва да избира между двама митрополити - епископ Арсений, сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай и епископ Герасим.

Интригата обаче се заплете след вчерашния спор около невалидните бюлетини за вота. Въпреки напрежението, изборът е минал спокойно, каза за БНТ Варненският митрополит Йоан. “След приключването на избора имаше подписи на петима души, които подписаха с особено мнение. Въпросът даде оттам, че в самото начало на избора бяхме приели варианта да се заграждат имената на съответните кандидати", обясни още митролопит Йоан.

Общо невалидните бюлетини са били 5, около една от бюлетините е имало възражение, защото е била отбелязана неправилно.

"На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския епископ Арсений, друг кандидат не получи изискуемото мнозинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на възражение, станаха 26 гласа. При втори тур Мелнишкият епископ Герасим е с 25 гласа”, допълни Варненският митрополит.

Считано от днес, духовниците имат 3 дни за подаване на жалби съгласно изискванията на устава. На 23 май ще бъде проведен отново епархийски съвет. "Разглеждаме цялата преписка, окомплектоваме я с постъпилите жалби и тя постъпва в Светия синод - оттам думата е тяхна. На 26 ще бъде синодалният избор", каза митрополит Йоан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Няма по голям резил в съвременната история на клетата ни Църква!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тия са като ПП мушеници ама същите )))
2
1
 
1
 
! Отговори
поп Джи преди 1 седмица
Аз се кланя само на свети рушвет и черния ми мерцедес
1
0
 
0
 
! Отговори
Идея преди 1 седмица
Да хвърлят кръста в р.Искър. който го искара първи става патрон. Толкова е лесно и е без гладуване без печатници, без притеснения. Чиста работа.