ЕРП-тата не приемат поевтиняване на тока, скочиха на ДКЕВР

ЧЕЗ обмисля да обжалва в съда решението на регулатора
Обновена: 27 дек 2013 14:21 | 27 дек 2013 14:19,
102
ЕРП-тата не приемат поевтиняване на тока, скочиха на ДКЕВР
Общественото обсъждане за цената на тока в ДКЕВР. Снимка: БТА

Представителите на трите електроразпределителни дружества и на топлофикациите заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година.

Те изразиха своите опасения за промяната по време на общественото обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което се проведе днес.

Зорница Генова, директор "Регулация" в ЧЕЗ "Разпределение България", предупреди, че компанията обмисля да обжалва решението на регулатора, но първо ще се запознаят с официалните мотиви. Тя предупреди, че последните решения ще се върнат като бумеранг и посочи, че през 2013 година технологичните разходи на ЕРП-татабяха намалени на няколко пъти, като не са посочени никакви мотиви за това.

По думите й това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12 процента, от август - на 10%, а сега се намаляват на 8 на сто, без да са посочени мотиви.

Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците, заяви, че предлаганите промени не са обсъждани в Консултативния съвет към ДКЕВР, а се прави формално обществено обсъждане в предпоследния работен ден за годината.

Още по темата

"С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите. Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите", заяви той.

Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, добави енергетикът.

"Намаляването на нощната енергия с 10% ще се отрази с 1-2% на крайната сметка”, обясни още Митев.

От ЧЕЗ отбелязаха, че при намаленията регулаторът не отчита новите моменти, които ще настъпят с либерализирането на пазара, не се признават и разходите за балансиране, нито на снабдителите, нито на разпределителните дружества.

Решението ще има спорен ефект, защото се намалява цената на нощната тарифа с 10%, а на дневната – с 1%, коментират още от електроразпределителното дружество.

"По никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект", посочи Зорница Генова.

Председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер също отбеляза липсата на мотивация и обсъждане на предложението за намаление на цената на тока от 1 януари. Според него реалните разходи на дружествата са по-високи от одобрените.

Золфелнер посочи, че са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни.

"С намалението на цените ефектът за мрежата ще е отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще е крайният потребител", посочи Золфелнер.

Той обясни, че е невъзможно търговското дружество да изкупува на цена от 110 лева и да продава на цена 90 лева.

Решението за намалението на цените на електричеството от 1 януари 2014 година ще ощети потребителите, посочи и Стефан Абаджиев , управител на "Енерго – Про" - Варна.

"Възниква усещане, че за трети път тази година се взима решение, което не е аргументирано на експертно ниво. Не сме запознати с анализ, който да потвърди реалния размер на технологичните разходи в разпределителната компания", допълни още той.

"В становището няма заключение за намаляване на технологичния разход. Казва се, че нивата, постигнати в държавите от ЕС за технологични загуби в мрежата средно и ниско напрежение, са от порядъка на 9% и че за да бъдат достигнати тези нива в България са необходими сериозни инвестиции", посочи Абаджиев.

"В доклада се препоръчва да бъдат взети мерки за инвестиции с цел намаляване на технологичния разход. Трябва да бъдат направени целенасочени инвестиции. Ефектът ще бъде обратният, тъй като резултатът от тези решения, които се предлагат, ще бъде намаляване на финансовия поток за поддръжка на разпределителните мрежи средно и ниско напрежение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
28
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Външни чуми казват на държавния ни регулатор какво да прави. Чешката ЧЕЗ определя на българския държавен регулатор какво да прави и какво да не прави. Чехия командва България. Мръсната *** наречена ЕС - инструмент за рекет, какъвто нямаше и по времето на СИВ и комунизма. Аут от това проклятие ЕС, вън ЕРП-тата, стига продажници, стига сме били колония.
70
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скочили на ДКЕВР? Ако АТАКА беше на власт, щеше да им помогне за по-голям скок - извън пределите на България!
69
2
 
31
 
! Отговори
мм преди 10 години
ЕРП-тата не приемали намаление на тока .... и аз не приемах увеличенията последните 10 години ама никой не ме пита, плащах като отче наш щото няма на кой
68
6
 
5
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До rumen221"..токът от Белене 2,42ст..."Независимо, дали ни трябват още производствени мощности, или не, то като похарчат юнаците най-малко 20млрд. тези пари ще трябва да бъдат изкарани от някъде за десетина години, при това с ЛИХВИТЕ, а с погочената отр Вас цена това не може да стане и за 200 години.Единственият бонус ще е ако централата гръмне и длъжниците, всички Българи, изчезнат!Колкото до цените на ел. ен. от ВЕИ, те са приети 2007 година!
67
0
 
3
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
Примерно, аз съм монополист в дадена област; тогава много лесно мога да я балансирам или дебалансирам (тази област) в зависимост от определени интереси, и никой няма да може да ми каже копче.Пояснение: това са опити за публично дебатиране по актуални /злободневни въпроси, които засягат всички нас, а не обявяване на "война" или "на нож" (или кой каквато друга военна терминология си хареса и избере) на лобита, групировки по интереси и т.н.
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много се съмнявам тока да е щял да скочи с 40% от юни месец,малко ми се струва на политическо говорене с цел да се създава излишно напрежение и паника,едва ли някой щеше да го вдигне с толкова,със сигурност падането на цената е добро нещо,но малко ми е чудно какво ще стане с енергиината система,която другарите товарят с катастрофални заеми...имам чуството,че сме малко три дни яли пили и после....Тези милиадри които се увеличават като дълг са именно заради падането на цената,а реални реформи няма
65
1
 
27
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Като не приемат, да си вървят. ЕРП-тата са едни пладнешки обирджии. Ама да попитам КОЙ им го разреши? КОЙ?
64
4
 
15
 
! Отговори
До Shark преди 10 години
Поста ти е пълен с противоречия. Лошо ли е сега намалението или не а ? Защо при Тиквата за 3.5 години се акомулира почти 20% увеличение а ? Малко преди да паднат от власт говореха и за ново поскъпване с 14%.Популистко било ама било добре. хайде изяснете си лошо ли е или не.ЗА МЕН ТОВА НАМАЛЕНИЕ Е ДОБРО ПОЛУЛИСТКО ИЛИ НЕ
63
5
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Shark- Че какво им пречеше на ГЕРБ да направят същото..., а то... заради ВЕИ-тата на Ц.Бориславова, от 1 юни цената трябваше да скочи с 40%....
62
1
 
9
 
! Отговори
умен гущер преди 10 години
,,Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, добави енергетикът.,, епа тоя кво иска? Да си светим вечер на свещи и да се отопляваме на дърва? ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ Г-Н ЕНЕРГЕТИК!? Ми аре да връщаме турското робство и да живеем в къщи с покриви от тикли! Поне няма да има ток,вода,канализация,винетеки,катаджии,*** а ще си имаме на разположение бесни спахии и хей живот здравей!
61
6
 
4
 
! Отговори
65O2 преди 10 години
До SharkКаза форумния *** и си взе довиждане, защото смяната му изтече. Догодина, ако на Боце му се откъсне някой лев от пожарникарското сърчице може да продължи да ни налива ум. Ако ли пък не или ще ходи при конкуренцията или ..... ще умре от глад :)
60
12
 
13
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Сещате ли се защо е тази истерия около цената на тока? Ами спомнете си кое провокира протестите през феврурари и бутна ГЕРБ т власт? Ами даааа - сметките за токааааа! И ето сега, Февруари наближава, и правителството прави популистки ходове само и само да остане на власт. Не че не подкрепям сваляне цената на тока, разбира се че е висока. Но в сличая се прави не от грижа за хората, а зщото на БСП и ДПС им треперят гащите. Ми отиват си, това е, с или без сваляне цаната на тока! ЧНГ и ДОВИЖДАНЕ!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da gi napravqt kakto e v britaniq a ne kato tuk na regioni
58
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Тока е скъп заради Цветелинковите ВЕИ с ток от 75 стотинки, без ДДС, който купуваме ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТо бива алчност, бива, ама чак такава - не бива...!!!А тока от Белене ще е със себестойност 2,42 стотинки... Пазарна икономика имаме, а не феодално-комунистическа закрепостеност, та-а-а... Белене ще се строи...!!!Който не може да продава "...ще духа супата" и това от 2015 г. е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...!!!Извод За да бъде усмирена енергийната олигархия - ИЗБОРИ НАЙ-РАНО НА 01.01.2015 ГОДИНА...!!!.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече няма никъакво значение Костов,царя или Бойко какво са направили докато са управлявали ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ ОРЕШАРСКИ ОБЕЩА ДА ПОПРАВИ ВСИЧКИ ГРЕШКИ И БЪЛГАРИЯ ДА ТРЪГНЕ НАПРЕД ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КАКЩЕ СЕ СПРАВИ-- ама май нищо не може да направи -само приказките му и обещанията оставати един съвет --използвайте тока само при крайна необходимостизводът -И Орешарски не е решението на вашия проблемЩЕ му мине мандата и *** ще си е същата
56
2
 
18
 
! Отговори
65O2 преди 10 години
Най-високоплатен е началникът на чешкото енергийно дружество ЧЕЗ - България" Томаш Плескач. Председателят на Надзорния съвет на енергоразпределителното дружество прибира всеки месец зашеметяващите 59 000 евро, тоест почти 120 бона.Освен това чужденецът всяка година прибира огромни суми под формата на премии, живее в просторен апартамент в центъра на София, който се плаща от фирмата, и ползва безплатно до 6 самолетни билета месечно.Е разбирам що реват и кои разходи не искат да орежат
55
3
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
За тези крадци говорим!1. В случая с фотоволтаиците, определената цена на базата на този закон е между 718лв. и 823лв., но само за периода 2007 2008г.- Защо ГЕРБ не я промени след 2008г., защо не промени закона 2. БСП е подписала договори за 300 МВ., а ГЕРБ промени закона едва, СЛЕД КАТО ПОДПИСА договори за около 11 700 MW.3. След като ужким промени закона ГЕРБ подписа договори за още 600 MW, - Самата Цветелина Бориславова заяви Инвестирала съм 3 милиарда(интересно как го направи с гаранция от смешните 600 милиона).
54
1
 
12
 
! Отговори
65O2 преди 10 години
"По никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект"Ами аз съм от потребителите е на двете енергии и ефекта за мен хич не е спорен - ще платя по-малко. Може и с 1 ст., но всяка стотинка по-малко за монополиста ме прави доволен. Ако са левчета още по-добре.
53
3
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
- ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА ОМРАЗНИ, ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДЛЪЖНО ДА ГИ ДЕНОНСИРА!!! - Договорите са ТАЙНИ!- Сключени са във ВРЕДА на народа!- Подписалите ги знаят горните две неща!!!Правителството и Парламента трябва:1.Да обявят КРИЗА С ЕНЕРГЕТИКАТА2. Да ДЕНОНСИРАТ всички договори в Енергетиката като ОМРАЗНИ.3. Да ЛИБЕРАЛИЗИРАТ енергийния ПАЗАР и със ЗАКОНА за енергетиката да разделят производители, преносители и търговци/доставчици!4. Да пуснат 3 и 4 блокове в Козлодуй и достроят АЕЦ Белене като държавен проект..
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко кога ще обясни защо вдигна цената на тока с 15% и какво спечели от ударното пускане на ВЕИ-та.