ЕРП-тата не приемат поевтиняване на тока, скочиха на ДКЕВР

ЧЕЗ обмисля да обжалва в съда решението на регулатора
Обновена: 27 дек 2013 14:21 | 27 дек 2013 14:19,
102
ЕРП-тата не приемат поевтиняване на тока, скочиха на ДКЕВР
Общественото обсъждане за цената на тока в ДКЕВР. Снимка: БТА

Представителите на трите електроразпределителни дружества и на топлофикациите заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година.

Те изразиха своите опасения за промяната по време на общественото обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което се проведе днес.

Зорница Генова, директор "Регулация" в ЧЕЗ "Разпределение България", предупреди, че компанията обмисля да обжалва решението на регулатора, но първо ще се запознаят с официалните мотиви. Тя предупреди, че последните решения ще се върнат като бумеранг и посочи, че през 2013 година технологичните разходи на ЕРП-татабяха намалени на няколко пъти, като не са посочени никакви мотиви за това.

По думите й това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12 процента, от август - на 10%, а сега се намаляват на 8 на сто, без да са посочени мотиви.

Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците, заяви, че предлаганите промени не са обсъждани в Консултативния съвет към ДКЕВР, а се прави формално обществено обсъждане в предпоследния работен ден за годината.

Още по темата

"С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите. Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите", заяви той.

Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, добави енергетикът.

"Намаляването на нощната енергия с 10% ще се отрази с 1-2% на крайната сметка”, обясни още Митев.

От ЧЕЗ отбелязаха, че при намаленията регулаторът не отчита новите моменти, които ще настъпят с либерализирането на пазара, не се признават и разходите за балансиране, нито на снабдителите, нито на разпределителните дружества.

Решението ще има спорен ефект, защото се намалява цената на нощната тарифа с 10%, а на дневната – с 1%, коментират още от електроразпределителното дружество.

"По никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект", посочи Зорница Генова.

Председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер също отбеляза липсата на мотивация и обсъждане на предложението за намаление на цената на тока от 1 януари. Според него реалните разходи на дружествата са по-високи от одобрените.

Золфелнер посочи, че са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни.

"С намалението на цените ефектът за мрежата ще е отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще е крайният потребител", посочи Золфелнер.

Той обясни, че е невъзможно търговското дружество да изкупува на цена от 110 лева и да продава на цена 90 лева.

Решението за намалението на цените на електричеството от 1 януари 2014 година ще ощети потребителите, посочи и Стефан Абаджиев , управител на "Енерго – Про" - Варна.

"Възниква усещане, че за трети път тази година се взима решение, което не е аргументирано на експертно ниво. Не сме запознати с анализ, който да потвърди реалния размер на технологичните разходи в разпределителната компания", допълни още той.

"В становището няма заключение за намаляване на технологичния разход. Казва се, че нивата, постигнати в държавите от ЕС за технологични загуби в мрежата средно и ниско напрежение, са от порядъка на 9% и че за да бъдат достигнати тези нива в България са необходими сериозни инвестиции", посочи Абаджиев.

"В доклада се препоръчва да бъдат взети мерки за инвестиции с цел намаляване на технологичния разход. Трябва да бъдат направени целенасочени инвестиции. Ефектът ще бъде обратният, тъй като резултатът от тези решения, които се предлагат, ще бъде намаляване на финансовия поток за поддръжка на разпределителните мрежи средно и ниско напрежение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговене на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА! И според международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните две условия и въпреки това са ги подписали...!- ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА ОМРАЗНИ, ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДЛЪЖНО ДА ГИ ДЕНОНСИРА!!!
50
4
 
13
 
! Отговори
65O2 преди 10 години
Сбъркана държава :). Монополистите реват, а опозицията им припява, че тока трябвало да се вдига. А най-смешното е, че синдикатите защитават също монополиста и припяват колко е лошо да ти намаляват цената на монополни стоки.А пълен майтап беше като гледах как "обективен журналист" пита шеф на монопол с 1 млн. заплата на месец "Нали това поевтиняване после ще си го платим с лихвите?"Евалата. Вече и на кьоравия е ясно, чии интереси обслужват :)Отврат.
49
1
 
3
 
! Отговори
PO GLAVITE преди 10 години
DOKATO NQMA UBITI OT TEZI KARLEJI,NQMA DA SE OPRAVI,TRQBVAT DA PADNAT JERTVI,TVA E
48
7
 
15
 
! Отговори
Дoбряк преди 10 години
До герберунгелските форумни тролчета:Смешници сте. Трябва да си много улав, че като ти намалят нещо да ревеш, че не трябвало.Със сигурност и заплатите да вдигнат заплатата пак ще ревета, че е лошо и си искате Тиквуня.Аз обаче предпочитам тенденцията на намаляване да продължи вместо всяка година да ми го вдигат с 40% и да ми обясняват, че за това бил виновен Господ.Това е една добра тенденция. А Тиквата кат е толкова лесно да го беше направил и можеше да не е изритан с камъни. Да, ама не
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тези *** да се изгонат от България!!!
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като вече 15 години имаме закон за приватизацията, настъва времето да се прием и Закон за национализацията.Нищо лично. Просто бизнес цикъл.
45
2
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
КОЙ НИ ЛЪЖЕ...???- ИЗЛИЗА, ЧЕ СВРЪХ-СКЪПАТА... ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КУПУВА...!!!"Прокурорът Джамбазов, отчете, че енергийната компания е задължена да изкупува 100% от енергията, произведена от ТЕЦ "Марица Изток"-1 и 3, независимо от нуждите на пазара..." (автора каза и АЕЦ-КОЗЛОЗУЙ..., но го изпусна при повторението...)- НО ТОВА СА САМО 3,2 МЕГАВАТА при консумация от 3,5 4!- Въпроса Е - КОЙ ЗАГРОБИ НЕК СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ на СВРЪХ СКЪП ТОК... И КАФЯВ/МРЪСЕН И ЗЕЛЕН???- ОТГОВОРА Е - ГЕРБ...!!!.
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидера президент.
43
4
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Ралице, Ще ти го обясня като на всеки редови БУДА-ла:- Токът у нас е поскъпнал с 9,2% за периода юли-декември 2012 г. при 6,6% за ЕС, което ни нарежда в първата петица по повишение на цените.- От Евростат отчитат, у нас за 100 квТч е 18,7 лв, докато средното за общността е 19,7 евро.- Ако обаче цените се изразят чрез покупателната способност (PPS), най-евтин е токът във Финландия (12,7 PPS), следвана от Франция (13 PPS) и Люксембург (14 PPS), а България е сред страните с най-скъп ток (21,2 PPS), което е съизмеримо с Дания, Чехия и Ирландия..
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде ,почна се тизи сметки за тока свалиха Бойко февруари месец тиязи сметки за тока ще свалят и Орешарски КОЙ,КОЙ,КОЙ,клати държавата?Защо се чувства някакво огромно напрежение В ДЪРЖАВАТА,въпреки че от трибуната на парламента мая манолова и местан ни убеждават че работят само и единствено в името на народа жалка история -живея за да си плащам сметките за тока ,водата данъците ,здравните усигуровкиАМИ РАБОТЯ ЦЯЛ МЕСЕЦ ЗА 350ЛВДАЛИ СЪМ ЕДИНСТВЕНИЯ?ИМА ЛИ И ДРУГИ КАТО МЕНЕ?
41
3
 
6
 
! Отговори
az- преди 10 години
До sviroНикой не ти е забранил да си договориш индивидуална цена с ЧЕЗ примерно 40 ст. на киловат като не искаш да ти намаляват цената и все ти е символично и нямало да те огрее.Мен намалението ме устройва.
40
3
 
11
 
! Отговори
az- преди 10 години
Имах си аз ЕРП-тата да искат да им се намали цената т.е. печалбата :). То е все едно нормалните потребители да искат да им го вдигат (за герберунгелите не говоря - те са готови да скача с по 50% само и само Тиквата да рита топка).А поевтиняването е символично. Трябва повече. Не може в САЩ тока да се продава на потребителите под 10 цента, а тук да излиза от Хамериканската централа на повече.А чехите вместо да плашат да си сядат на задниците, че може да стане като в Албания и тогава ще вият
39
2
 
16
 
! Отговори
Волен преди 10 години
И НИЕ НЕ ПРИЕМАМЕ ДА ТРУПАТ МИЛИОНИ ПЕЧАЛБА !!!
38
4
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
НЯКОЙ ЛЪЖЕ - ЯКО...- ЗАЛОГ КЪМ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ БИЛ 13 188 827 000 лв???- ТОЧНО ТОЛКОВА СА ВСИЧКИ АКТИВИ НА ЦЕЛИЯ БЕХ... И ТОВА ЗА ИНВЕСТИЦИИ ОТ 1 МИЛИАРД...!!!АЙДЕ БЕ... - ВСЕКИ СЪД ЩЕ ОБЯВИ ТАКЪВ ДОГОВОР ЗА НИЩОЖЕН КАТО ЯВНО НЕИЗГОДЕН, ТА ПИТАМ - ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ГАРАНЦИЯ С НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ КЪМ МОМЕНТА НА ПОДПИСВАНЕТО АКТИВИ (БЪДЕЩИ ПОСТЪПЛЕНИЯ)...- ТОВА НЕ СЕ ЛИ ТЪЛКУВАШЕ КАТО ИЗМАМА...?!?!?.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОГАВА - ДАЩО СЪЩЕСТВУВА ДКВР ???????????????????????????????????
36
3
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
НЕ Е ТРУДНО ДА СЕ ЗАПОЧНЕ1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките.2. ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции; 3. Разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите..
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев е на друго мнение той се опитва да ме убеди ,че откакто е на власт той и Местан и ОРЕШАРСКИВСИЧКО Е ПОЕВТИНЯЛО и заплатите са се вдигналикога ще подава оставка това правителство?
34
4
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели, - Хайде да се спрем на ОПРЕДЕЛЕНИЯТА...1. Зеленият - ВЕИ ток е СКЪП И НЕСИГУРЕН...!2. Зеленият - Атомния ток е ЕВТИН И СИГУРЕН...!!3. РЕНТАБИЛНО ПРОИЗВОДСТВО, без евтин ток е ***... ИЛИ ПО-ТОЧНО МАФИОТСКО ОГРАБВАНЕ... И РЕКЕТ...!!!.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простаци!
32
3
 
27
 
! Отговори
фен преди 10 години
Да го духат ЕРП-та. Като не им изнася, ЧАО!!!!Аман от пиявици. То поне да бяха български