Земята е ценност и трябва да бъде защитена!

В левицата намерили законовите механизми за това
32
Земята е ценност и трябва да бъде защитена!
Светла Бъчварова. Снимка: архив, БулФото

В „Коалиция за България“ имаме чувство, че земята е ценност и трябва да бъде защитена, заяви председателят на комисията по земеделие към НС Светла Бъчварова пред БНР.

По думите й мораториумът върху продажбата на земя на чужденци е бил направен като най-бърза стъпка, но не решава редица въпроси.

Бъчварова увери, че депутатите от левицата са намерили най-подходящите механизми, които трябва да бъдат вложени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Предстои поправките в закона да бъдат обсъдени още в началото на новата пленарна сесия на Народното събрание. Бъчварова изтъкна, че само в 6 държави в ЕС може да се купува и продава земя свободно, включително и за чужденци.

„Във всички останали страни действат различни механизми за контролиране на покупко-продажбата на земя и целта е не толкова да се защити земята, а да се обработва, за което съответно трябва да има гаранции. Това също е ангажимент на държавата, но трябва да се изпълнява от собственика. И от тази гледна точка собствеността върху земята в държавите не е абсолютно свободна“, каза Бъчварова.

По думите й важно условие е уседналостта, като в повечето държави тя е до 5 години. Според депутата това гарантира, че този, който купува земя в България, ще се грижи за нея.

Бъчварова каза още, че един от специфичните проблеми на пазара на земя, освен разпокъсаността, е ниската пазарна цена на земеделските земи, което може да предизвиква интерес за покупка с цел за продажба, а не вкарване в селскостопански оборот. Важно е да се знае и произходът на средствата, с които земята се купува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Марто преди 10 години
Браво на Днес.бг. Ама вие сте избрали най-подходящата снимка на Светла Бъчварова. А като добавим и колко е неграмотна....Ех България, България ..... !
30
0
 
2
 
! Отговори
Алек преди 10 години
До АнонименПоне да не говореше простотии.Швейцария основана ок. 1300 г.Люксембург - първи сведения за създаването им 963 г.Холандия - 1851 г.Ама ти си БУГАРИН, ти си МОЩЕН, ти си НАЙ-ВАЖЕН. Не, мойто момче, ти си ***.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 28Напълно съм съгласен с теб. Хората са най-важни. За това сме и най древната държава с непроменено име в Европа.Просто примерът ти с Люксембург, Швейцария,Холандия не са уместни. Изкуствено създадени държави, без народ, етнос... поддържани от световните банкери и задлъжнели до уши. Такива образувания се появяват и изчезват от историята бързо.
28
0
 
4
 
! Отговори
езичник преди 10 години
земя не се продава. що за глупост е да я продадеш на чужденци. че утре ще си загради парцелчето и ще го обяви за територия на родината си. като ти трябват пари продай я на български предприемач. парите ли са по-важни или родината? загубим ли земята си все едно сме загубили себе си. няма по-скъпо от земята. ако не ни трябваше защо не сме емигрирали а сме останали тук 500 години? сега савозванците-хазари искат да ни я изкупят. п.п. до 26 ти колко пъти си ходил в люксембург и русия?
27
0
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Анонимен 21Говорех за примерно 2,5 млн. декара държавна земя, дето умниците я предлагаха на китайци и катарци.--------Че това какво касае земята на частниците? Като не искате да я продадете скъпо на западняци, ще я дадете евтино на български прекупвачи, то това е цялата игра. А за тая цел сещате ли се какво е нужно? Правилно, да изгладнеете. Сетете се сега предвестник на какво е този мораториум.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 27Ами защо ли и на нас не ни "изсипят такива пари". И да получаваме по 6 000 Евра средна заплата. Чудна работа. Ами Холандия, взели, че загубили почти всички колонии. Ами Швейцария. Човешкият ресурс, господине, е най-важният. Имаш ли качество на хората, ще имаш и капиталов ресурс, а и природен ще се намери. Когато и ако се проумее това, БГ ще стане държава. Иначе ще агонизира в собствения си ориенталски филм с трагичен край.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3Я погледни колко е външния дълг на Люксембург. Близо 2 трилиона. Ако на нас ни изсипят такива пари... 100 години може нищо да не правим. Ама че пример даде.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-ценният ресурс на една страна са хората и техните качества. Люксембург е една педя земя и въпреки това е с един от най-високите БВП. В същото време има страни с огромни територии, а качеството на живот е ниско. Вижте Русия например. Така, че Бай-*** трябва да погледне по-надалече през дебелите си вежди.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 23Разбира се, че имаш. Аз те познавам. Имаш три апартамента в града... Полски Тръмбеш. Двата са наследствени, а третия го замени за два коня и едно магаре на един колбасар.Обаче въпреки цялото имущество, може да се опиташ да се образоваш. Винаги може.
22
0
 
4
 
! Отговори
До Adam Smith преди 10 години
" Тези инвеститори не могат да си забият едно знаменце и да я откъснат от България .."----Не могат ли !? Я помисли хубаво! Как Израел стигна размери над 10 пъти по-големи от началните си? За *** ли имаш хората?И "земята е ресурс" и нищо друго само в един примитивен мозък. Не че ще разбереш, но: Хората, земята и законите правят държавата!А тази теория че регулациите само пречели - разчиташ на невежеството ли? Този модел никъде не е работил и не работи!
21
0
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Анонимен Ти сигурно си ми светил като продавам земя, а умнико? :)) Аз без да съм продал един ар на село имам три апартамента в града, а селската къща си седи и ме чака да се пенсионирам.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът има интерес мораториумът да се вдигне, за да има истинска конкурвентна цена на земята му. Но някои мазници имат интерес от запазване от статуквото за да изкупуват земята на бедняците на безценица, и както винаги тъпият народ не загрява за какво иде реч.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 20Не твоята дето вече си я продал и си взел панелка в града с 30 годишен кредит от банка, *** необразован. Говорех за примерно 2,5 млн. декара държавна земя, дето умниците я предлагаха на китайци и катарци. Ти може да си избягал от село, но селото няма да избяга никога от теб.
18
1
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Анонимен 13Земята трябва да се раздава на семейства искащи да се прехранват чрез нея. --------------- Коя земя, бе дръвник? Моята наследствена земя ли да ти дадат на тебе? Ще я работиш ли?
17
1
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Толкова ще го заболи чуждия за нашата земеделска земя,както и за предприятията закупени за левчета и фалирали,както и за съобщенията ги заболя,когато продадохме националната си сигурност на безценица/Адвент/.Който и да дойде ще си гледа собствения интерес-дали ще е замърсена или не важно е той да има печалба.А отровата ще гълтаме ние и децата ни.И ще купуваме турски плодове и зеленчуци.
16
2
 
6
 
! Отговори
антиюдеист преди 10 години
Бре, чифутчета изпълзели и драскат по угодните им теми. Едно трябва да ви е ясно ***: и да се продаде на чужденци, един ден всички вие кръвопийци ще бъдете изритани от свещенната ни земя.
15
7
 
6
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
Земята е ценност!? И трябвало да я браним!? Г-жо Бъчварова земята е ресурс, а хората който искат да я притежават са инвеститори, а не завоеватели! Тези инвеститори не могат да си забият едно знаменце и да я откъснат от България - подобна позиция е признак единствено на глупост. Пазара на земеделска земя, няма нужда от допълнителни регулации, те единствено ще забавят развитието на сектори, а и на цялата ни икономиката.
14
3
 
2
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Точно така г-жо Бъчварова, само в 6 държави от ЕС никога не е имало комунизъм и ТКЗС затова земеделската земя свободно се продава на пазара!!!! Земята е единственото средство за производство дето не го е създал човек а господ
13
4
 
5
 
! Отговори
япятия преди 10 години
Много разбирачи, няма що! Земята не трябвало да се продава на чужденци. И какъв е проблема, ако се продаде? Ще я натоварят и ще я изнесат ли? Достатъчно е да се спазва закона, че земеделската земя може да се използва само за това и предназначение. Земя не може, а апартаменти може. Какъв е проблема сега някой чужденец да купи къщите в цяло едно село. А по морето малко ли руснаци имат апартаменти? Много филми сте гледали, приятели, за пропитата с пот и кръв земя...
12
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До ПресиянРобството в България е забранено - няма как да са роби! Ако имаш в предвид работници - от тях зависи да се договорят за адекватно заплащане и да си получават заплатите - законите ги подкрепят и няма да пазят чужденците, както пазят българските "работодатели". Колкото до изнасянето на продукцията - НЕ МОЖЕШ ДА Я ИЗНЕСЕШ без да я платиш! Това също е забранено от законите!