Прецизират притеснителните текстове от НК

Златанова се похвали, че проектът е дело на три правителства
12 яну 2014 15:17,
13
Прецизират притеснителните текстове от НК
Снимка: Reuters

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова успокои, че предстои прецизиране на притеснителните текстовете от проекта за нов Наказателен кодекс, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството, коментира тя в интервю за БНР.

Министърът потвърди, че текстът за незаконното филмиране и заснемане на граждани отпада от промените в Кодекса.

Ще останат обаче старите наказания, предвидени за престъпленията и жестокост към животни.

Още по темата

По повод на издаването на присъда "доживотен затвор без право на замяна", министърът заяви, че й прави впечатление, че правозащитниците бягат от коментар по този текст.

"Мисля, че ролята на правозащитниците е в известна степен да образоват и да обясняват, защото не на всеки е ясно какво стои зад тези модернизирани текстове. Аз съм против тази форма на наказание и казах, че зависи колко нашето общество е готово за отмяната му", поясни тя.

Зинаида Златанова посочи още, че този проект за Наказателен кодекс са работили четирима министри на правосъдието в три правителства и със съответните екипи.

"Смятам, че това е начинът, по който трябва да правим в България важните неща. Това не е проектът на Златанова, нито е проектът на Попова, нито на Ковачева. Това е професионалното мнение на българските юристи в момента. Между професионално мнение и обществено мнение има разлика, но целта на един дебат в обществото е професионалистите да обяснят позицията си и обществото да вземе информирано решение", коментира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
До Зинаида ЗлатановаДа и най вече когато съдията е честен и безпристрастен,е това липсва в нашата държава госпожо....
8
1
 
10
 
! Отговори
мутристан-филм преди 10 години
Искам закон за неприкосновена частна собственост и неината защита, двор къща ,стоп.построики ,автомобил ! Нападения с тръби да са опит за убииство ,разни бухалки ,лостове, банди от по 3-4 човека когато нападнат един ,пак да е опит за убииство ,въобще всички мутренски похвати да се елиминират ----кво ме занимават с филмиране ,я да идат в селата да видят филмиране и грабежи и вечер по градските улици напушени и надрусани гамени !
7
2
 
8
 
! Отговори
до 6-З.Златанова преди 10 години
Г-жо,добре знаете,че тези бла-бла приказки не се котират в реалния живот и при рецидивистите.Щях да ви препоръчам да разисквате за справедливостта на наказанията с *** Куцкова,но се сетих,че убийството в дома и беше на свекърва и.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като са пренебрежимо малки присъдите и престъпниците се пускат за добро поведение преди излежаването им и отново извършват престъпления, какъв е смисълът от наказанията тогава? Престъпниците биха били формално наказани, но толкова леко, че да не се притесняват да извършват отново престъпления. Не може хора, които са съдени по 15-20 пъти да са на свобода. Те са опасни за обществото и не са използвали многократния си шанс за поправяне.
5
2
 
6
 
! Отговори
Съдебна реформа преди 10 години
Липсата на съдебна реформа и нефунциониращият съд са основната причина за състоянието на икономиката ни - липса на инвестиции и от там на работни места. Никой не е луд да инвестира пари в държава, в която съдът не може да му гарантира справедливост. Оправим ли съдебната система, нещата ще тръгнат нагоре. Имаме най-ниските заплати и данъци в ЕС, така че бихме били атрактивни при работещ съд.
4
1
 
3
 
! Отговори
Не на насилието преди 10 години
Най-важното е рецидивистите да са отделени от обществото, защото явно са непоправими. Склонен съм да приема, че извършването на едно тежко престъпление би могло да е плод на случайност, нещастно стечение на обстоятелствата или дори и съдът може да сбърка. Към рецидивистите законът би трябвало да е безкомпромисен и съответно трябва да им се отнеме и правото на освобождаване срещу подписка, под гаранция и т.н. Законът трябва и да е изключително нетолерантен към престъпленията срещу личността.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Аз съм против тази форма на наказание и казах, че зависи колко нашето общество е готово за отмяната му", поясни тя."Зинаида, ако не дай си боже някой *** пречука семейството ти, пак ли ще си против доживотния затвор без право на замяна? Не ми се правете на хуманисти, а си използвайте главите, ако си мислиш, че си имунизирана срещу подобни неща- не си.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако съдебната система не беше толкова корумпирана,може-би щяхме да приемем европейските стандарти.Творците на новите закони трябва да разберат,че гнева на хората идва от абсолютната несправедливост,царяща в България поради корумпираната съдебна система,а не поради законите.Хората са озлобени защото няма справедливост и законите не се спазват,а не заради несъвместимостта на наказанията с престъпленията.Не можем да върнем живота на жертвите.
1
1
 
23
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Правораздаването в България отдавна е умряло и мирише на ***, та се не трае. Просто в момента се доразлага.Примерно, ще видя аз убиеца на детето ми да си пие ракията след 15 години в кръчмата и ще му се размине току-така, нали?