Отбелязаха 25 години от "дисидентската закуска" на Митеран

Като нямаш хляб, демокрацията не е пълна, сподели Желю Желев
Обновена: 19 яну 2014 14:56 | 19 яну 2014 11:52, Елка Василева
107
Отбелязаха 25 години от "дисидентската закуска" на Митеран
Снимка: БТА

25-ата годишнина от емблематичната закуска на президента на Франция Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци, състояла се в резиденцията на френския посланик в София, беше отбелязана днес.

На срещата във френската резиденция тази сутрин присъстваха трима български президенти - настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев, който е един от участниците в закуската с Митеран, както и други двама участници в закуската през 1989 г. - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за отбелязването на годишнината.

С визитата си през януари 1989 г. Франсоа Митеран става първият френски държавен глава, посетил България. Посещението му се счита за тласък по пътя към демокрацията в страната ни. То се помни с прочутата закуска на 20 януари 1989 г. с български интелектуалци и дисиденти в резиденцията на френския посланик.

Президентът Желев сподели пред журналисти, че днес е разказал за срещата с Митеран преди 25 години. Изтъкнал е полезността за българската демокрация на визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, но с емоция тези неща не се решават, трябва да се "бачка", каза Желю Желев.

Според него икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за неща от първа необходимост, естествено не е пълна демокрацията, посочи д-р Желев.

Трябва икономическият преход да го направим както трябва, каза още Желев. По думите му демокрацията има нужда от здрава  икономическа основа и от сигурност в тази област.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
24
 
! Отговори
Палач преди 10 години
Аххххх, единствено се чудя отляво или отдясно да почна откоса с картечницата.
66
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под мъдрото ръководство на Желю Желев-дисидента демократ започна разсипването и унищожаването на България,което продължава и до сега! Да си жив и здрав Жельо,може и да не си го искал,но или толкова можеш или някой ти е платил за това!
65
3
 
24
 
! Отговори
до Чиновник преди 10 години
Идилична картина на социализма представяте, но като говорите как през 1989 год. хората са били спокойни и не са яли отровна храна, върнете се три години назад - 1986 год. и аварията в Чернобил, информационното затъмнение, първомайската манифестация под киселинния дъжд, последвалия бум на заболявания сред населението - картината не е ли малко по различна?
64
1
 
28
 
! Отговори
род преди 10 години
Продадоха Бългрия и се гордеят с това!?Предадоха родината и се усмихват на купувачите.Лъжедесиденти,лъжепатриоти, просто-мошеници!Заспа ли,Българио?
63
1
 
23
 
! Отговори
нали?! преди 10 години
До един са за екарисажа!
62
2
 
23
 
! Отговори
Антон Илков преди 10 години
До илко антовПиле, ти да не би да си мислиш, че живеем в демокрация?!?! Извади си главата от пясъка и се огледай. И бъди спокоен, ТКЗС не съществува отдавна, както и каквато и да било икономика. Няма опасност, някой да те накара да работиш.
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На снимката/българите/ виждам едни дърти мазни номенклатури!
60
1
 
23
 
! Отговори
илко антов преди 10 години
До _anonimen_за разлика от теб драги не се срамувам да си кажа името а сьщо така че сьм от село.от нескопосаното ти писание излиза че не осьзнаваш смисьла на думичката демокрация . то имаше едно време едни хора дето вкарваха в правият пьт други хора с лагери биене например да влезеш доброволно в ткзсето и рерпесии и гонения на инакомислещите .това беше всичко друго но не и демокрация. не си мрьднал и на йота през тия24 г жив и здрав
59
0
 
26
 
! Отговори
ивко преди 10 години
Големи "герои" похапнали, попийнали на чужда сметка. Сега пък и честват. Какво чествате другари, това че съсипахте няколко поколения българи.
58
0
 
23
 
! Отговори
Сивия преди 10 години
Мястото на т.нар. "дисиденти" винаги е било в трудовите лагери. Като ги пуснат сред хората, нещата започват да отиват на зле и резултата сами го виждате.
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е ,нема такава държава ,за 25 години да не можем да си намерим добър президент и добри политици е, па всичките ли са такива бе м**** му стара Нещо е сбъркано тука
56
3
 
25
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
И к'во стана сега? На 20,01,1989 не сте си мислили, как да изкарате до заплата и дали ще ви я дадат навреме. Нито пък сте ядяли отровна храна. децата ви са играели навън, а вие сте били спокойни, че са в безопасност. Сега 25 години по- късно, нормалния живот е само приятен спомен от "тежкото" минало. Сега е демокрация и би трябвало да живеете по- добре, а в действителност живеете по- зле и от скотове.
55
5
 
20
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
До Анонимен 51"Бай Тошо...върни се!!! "*****Moля тe нe мe плаши ! Caмo тoвa нe !
54
1
 
27
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Набедени за десиденти и наградени с дивиденти,
53
1
 
23
 
! Отговори
хх преди 10 години
Най-смешното от тази тайфа комунистически подгъзурници беше това че поне половината бяха членове на личната ловна дружинка на тошо правешки. Митеран, умен и интелигентен човек разбра и отбеляза точно този факт-въоръжени,макар и с чифтета "дисиденти" се разнасят в компанията на тошо.Хайде бе-Митеран трева пасе.
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при кой от тези трима президенти сме живели най-добре?
51
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая франкофонска закуска я плащаме вече четвърт век и има още да я плащаме!
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е така както са на куп ако имаше някой който да ги разпита по -сериозно
49
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво прави Росен Гербаджиев на снимката ?
48
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай Тошо...върни се!!!