Отбелязаха 25 години от "дисидентската закуска" на Митеран

Като нямаш хляб, демокрацията не е пълна, сподели Желю Желев
Обновена: 19 яну 2014 14:56 | 19 яну 2014 11:52, Елка Василева
107
Отбелязаха 25 години от "дисидентската закуска" на Митеран
Снимка: БТА

25-ата годишнина от емблематичната закуска на президента на Франция Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци, състояла се в резиденцията на френския посланик в София, беше отбелязана днес.

На срещата във френската резиденция тази сутрин присъстваха трима български президенти - настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Желю Желев, който е един от участниците в закуската с Митеран, както и други двама участници в закуската през 1989 г. - режисьорът Анжел Вагенщайн и журналистът Копринка Червенкова. Присъства и френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който е в София за отбелязването на годишнината.

С визитата си през януари 1989 г. Франсоа Митеран става първият френски държавен глава, посетил България. Посещението му се счита за тласък по пътя към демокрацията в страната ни. То се помни с прочутата закуска на 20 януари 1989 г. с български интелектуалци и дисиденти в резиденцията на френския посланик.

Президентът Желев сподели пред журналисти, че днес е разказал за срещата с Митеран преди 25 години. Изтъкнал е полезността за българската демокрация на визитата на президента на Франция - държава, която за България винаги е била с голям авторитет.

Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега, но с емоция тези неща не се решават, трябва да се "бачка", каза Желю Желев.

Според него икономическият преход у нас не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е и формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за неща от първа необходимост, естествено не е пълна демокрацията, посочи д-р Желев.

Трябва икономическият преход да го направим както трябва, каза още Желев. По думите му демокрацията има нужда от здрава  икономическа основа и от сигурност в тази област.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
24
 
! Отговори
Общ изглед преди 10 години
"Селска чест" но не от Маскани,а от Маскари.
46
0
 
23
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Това не е новина. Новина е да напишете защо не присъстват Светлин Русев и проф.Николай Василев.
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия ни взеха за папагалиговорят за демокрация ха ха ха
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сещам се как се изръси по стълбите на едно посещение :D
43
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Jelio vaflata , govori kato znamenitost che trqbva dase raboti ! A toi , kakvo e napravil za Balgarskiq grajdanin kato beshe na vlast !!! Pfu Pfu Pfu na selskiq prodajnik ot selo Veslinovo!
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЛАДО КУЗОВ ДИСИДЕНТ ЛИ Е ?И ТОЙ БЕШЕ РЕПРЕСИРАН ОТ ЛОШИ НЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ХОРА КОИТО НЕ ЦЕНЯТ СЕКСАПИЛА У ДЕЦАТА,АМА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ДИСИДЕНТИ СЕ ОКАЗАХА БРАТЯ ГАЛЕВИ ,ХАХА,ТОВА СА ХОРА ЖЕРТВИ НА РЕПРЕСИИ ,КЪДЕ Е ДЕМОКРАЦИЯТА БЕ ХОРА
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дайте малко снимки и от *тайните вечери *на наште политици ,на който са се договаряли и се договарят измамите
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
откъде са се сетили за тази закуска ,май е била напълно излишна както и много неща случващи се в България
39
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ,КОЙ,КОЙ ОБЪРКА ДЪРЖАВАТА ,КОЙ?
38
11
 
25
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Демокрацията е сложна материя ... не е за всеки.Няма как да обясниш какво е демокрацията на един селянин ... невъзможно е !Ако го почнеш с бой, с глад и мъчения ... ще те разбере селянина ... дори ще те уважава!ако му кажеш - свободен си, ти отговаряш за себе си - селянина ще те намрази !Поколения и поколения културно натрупване трябва за да започне да разбира народа цената на свободата ... както на запад.
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя Джеки май е убил полицай преди девети септември 1944 г. май, май.
36
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛУСТРАЦИЯ !!!
35
0
 
24
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
"Оценките за днешна България са много различни, много неща, които трябваше да станат, не са станали и затова ние не сме доволни от нашето положение сега"
34
0
 
36
 
! Отговори
the fox преди 10 години
ТЕ вместо да модернизират и развият производството наследено от комунизма за да е конкурентно те нарязаха заводите на парчета за старо желязо.
33
1
 
27
 
! Отговори
ДО 32 преди 10 години
ПЕТЪР СТОЯНОВ ПО ВРЕМЕ НА СНИМКАТА СИГУР Е БИЛ В ИЗРАЕЛ НА СТЕНАТА НА ПЛАЧА ИЛИ ПАЛАЧА ВСЕ ЕДНО,МАСОН СТОЯНОВ СЪЩО Е ВИДЕН БЪЛГАРСКИ ПРОДАЖНИК,ЦЕНЕН ВИСОКО ОТ ГОСПОДАРИТЕ СИ ВЪВ САЩ,ПО ТОЧНО ОТ МАСОН КЛИНТАН,МАСОНИ КОИТО НА СБИРКАТА НА ООН СПРЕТНАХА МАСОВО КЛАНЕ ВЪВ ЕДИН МОЛ ВЪВ АФРИКА,И О НЕЩАСТИЕ СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛА НЯКАКВА БРЕМЕННА ЖЕНА СЪС МЪЖА СИ ,ПОЗНАТА И БЛИЗКА НА МАСОН КЛИНТАН,БИЛИ УБИТИ В МОЛА,ПОМНИТЕ ЛИ КЛИНТАН И ПОКАЗА СНИМАКА ???ЕТО ТАКА МАСОНИ И ИЛЮМИНАТИ ДАВАТ ХОРА ЗА ЖЕРТВИ НА БОГ
32
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България не е имало никакви дисиденти преди 1989. При Бай Тошо всичко си беше мирно и тихо и ако някой вдигнеше глава, отиваше в изолация. Това за диседенството са някакви постмодерни демокартични приказки.Така наречениете дисиденти се появиха по страниците на вестниците години по-късно. Те са също като онези активни борци на времето, които се появиха след 9.9.1944. Не може в България да е имало 12 партизани, а после се оказа че те са имали около 80 000 ятаци. Същото е с тези "дисиденти"
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakva prekrasna darjava e bila Franzia predi 50 godini a sega se chustvash vse edno v AFRIKA TAKA E S NOVATA AMERIKANOZIONISTKA RASISTKA I KSENOFOBSKA POLITIKA SPRIAMO KORENNITE EVROPESKI JITELI
30
10
 
26
 
! Отговори
Илиян Петков преди 10 години
Не зная защо на снимката отсъства Бат Петьо. Той беше единственият свестен президент през целия преход. Иначе Лицето Жельо Желев от с.Жабокрек, Агент Гоце Пъравнов от с.Сирищник и Росен Чехлев Комсомолски от Долината на широките *** са пълна пародия. Мен ме е срам, че тези хора са били президенти на БЪЛГАРИЯ. За вас не знам.
29
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
незнам с кой са закусвали преди 25 год и с кай ще закусват от ту нататък, ама българина вече не издържа как ще накарате българските жени да раждат ,как ще накарате българските деца да учат ,как ще накарате българските емигранти да се завръщат в родината си ,как ще накарате европейските и другите държави да уважават народа ви ,ка ще спрете възрастните жени по селата да не треперят от страх от *** набези,как ще спрете разрухата на България
28
3
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
А сега пак не вярвайте, че сме за военен режим Пиночет!