"Атака" иска 10% ДДС за родни храни

Предложението вече е в парламента
93
"Атака" иска 10% ДДС за родни храни
Снимка: Булфото, архив

Депутати от „Атака“ внесоха предложение за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които искат „данъчната ставка за произведените на територията на Република България хранителни продукти да бъде в размер 10 на сто.“

В мотивите към предложението се казва, че при най-ниски доходи на българските домакинства в цяла Европа е непонятно защо същите трябва да бъдат натоварени с едно от най-високите ДДС.

"Визирайки непосилните цени на храните в страната ни и данъка добавена стойност към същите, ние трябва да признаем, че редица хранителни стоки в България са по-скъпи от аналогичните им в редица държави от ЕС. Нивата на ДДС за хранителните стоки в държавата ни, както знаем, са в размер на 20%", смятат националистите.

От партията посочват, че според доклад на Европейската комисия нивото на ДДС върху храните в  България е едно от най-високите за Европейския съюз.

Докато в страната ни ДДС върху хранителните продукти е в размер на 20%, при минимална работна заплата в размер на 174,35 евро, то в Чехия данък добавена стойност за хранителни продукти е в размер на 15% ( при 312,87 евро минимална заплата), в Германия – 19%, Гърция – 13% (при 683,76 евро минимална заплата), Испания – 10% (при 748,30 евро мин.заплата), Франция – 19,6% (при 1430,22 евро минимална заплата), Италия – 10%, Кипър – 18% (при 840 евро минимална заплата), Люксембург – 3% (при 1801,49 евро минимална заплата), Малта – 0% (при 679,87 евро мин.заплата), Холандия – 6% (при 1456, 20 евро минимална заплата), Австрия – 10%, Словения – 9,5% (при 763 евро минимална заплата), Словакия – 10% (при 337,70 евро минимална заплата), Финландия – 14%, казват още вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Волен може и да го плюят, да му разиграват театро в самолетите и по летищата, но единствен той прави най-добрите предложения.
67
0
 
8
 
! Отговори
Хайдутин БГ преди 10 години
Атака не е само най-българската партия, но е и най-компетентната! По-компетентна е от объркания ЕС. Но ЕС може да оказва натиск върху страната. Въпрос на справяне със страховете и узряване на населението!
66
7
 
1
 
! Отговори
Злaткo Желев преди 10 години
Аз искам Волен пак да напрай смешка,че от самолета с французойката много се е кротнал.
65
16
 
0
 
! Отговори
mu преди 10 години
тоя неграмитник иска в условията на криза да отреже един от основните приходи за бюджета, после пак заем и т.н. Ясно е че всички искат да плащат по малко, но ако ние не го плащаме, кой??? Да кажем че съм за да свалят ДДС за хляб, млечни продукти и лекарства - и толкова>>>
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най после проява на разум,или популизъм за замазване на очи след поредицата скандали.....които забъркаха?
63
13
 
5
 
! Отговори
обикновен човек преди 10 години
А аз искам Болен да си понесе заслуженото, и дане ми замазвате очите с празни приказки
62
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО НА АТАКА- В ЦЯЛАТА ИСТЕРИЯ С ФЛАШКИ И ТЕФТЕРЧЕТА САМО ТЕ ИМАТ ДЪРЖАВНО ОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ.
61
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Волен му викат ЛУД. Като гледам това не е на ЛУД предложение. Това е идея на умни и способни хора милеещи за бедните. Вече не знам какво да мисля. Виждам един иска нещо добро за хората, другите го плюят.
60
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо чак сега се сетиха? Да не би да има връзка с имунитета?
59
5
 
16
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
До АнонименАбе тъпчо , ти можеш ли да четеш .че става въпрос за Български зеленчуци и плодове ,а не за банани и други цитрусови плодове .Явно и ти си *** като твоят лидер Боко *** ,това и децата го разбраха тук .
58
6
 
7
 
! Отговори
Баба Гинка преди 10 години
Не ме бива много в икономиката и сметките, ама струва ми се, че за да бъдат произведени родните храни, всеки производител има разходи като вода, ток, гориво, торове, препарати и прочее, върху които той е платил 20% ДДС, които трябва да начисли заедно с добавената стойност за своя труд и печалба към изкупната цена. Ако данъка стане на 10% сметките няма да излязат и пак ще станем свидетели на това, как се изсипват кашони с домати и се блокират пътя за границата. Ама какво ли знае баба ви Гинка...
57
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, че освен е поредната глупост на шепа малумници, друго не може да бъде. На всека по света се вдига митническта такса, защото това което предлагат бАТАКА пркатически не може да се контроли. Защот ще се появят и банани произвеждани България.Болен и сие са пълни ***, които искат отново да бъдат на софрата.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо да стимулираме родното производство като мога да взема някоя комисионна и да внеса един кораб с краставици от Китай.
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да не идват предсрочни избори, та пт АТАКА почнаха да мислят.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФАШИСТДатското общество се отнася съвсем нормално спрямо българите. (Не говоря за ***, защото не ги броя за българи). 90% от българите у нас са нормални работещи хора както и датчаните в България. Всяка нация има разбира се *** и ненормалници но като цяло смятам, че и двете нации са нормални християнски държави.
53
1
 
7
 
! Отговори
void преди 10 години
Чудесна идея, само страната е сбъркана. Още по-сбърканото е, че е чисто популистка, а не би трябвало да е така. В България не съм виждал намаление на която и да е цена, което да не бъде за сметка на купувача. Дано го приемат, пък ще видим резултата.
52
13
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 години
Пак празни приказки.То и аз мога да предложа 5000лв. минимална заплата,по един мерцедес на всеки пълнолетен,изселване на турците и *** и прочие.Да ама много добре знам,че никой няма да се съгласи от управляващите.Просто това е отчаян опит да си вдигне рейтинга.Бил се е борил срещу монополите.Еми то Бареков дето е толкова мазен,направи повече срещу монополите от Сидеров.Поне ни открехна как ни продават скъпи лекарства.А Боленчо се бори за справедливост от Куба с парите от субсидията.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Povecheto komentari sa polojitelni. Ima li znachenie dali ATAKA predlaga tova, ili druga partia. Tova e pravilnata linia
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Волене
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одобрявам.