"Атака" иска 10% ДДС за родни храни

Предложението вече е в парламента
93
"Атака" иска 10% ДДС за родни храни
Снимка: Булфото, архив

Депутати от „Атака“ внесоха предложение за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които искат „данъчната ставка за произведените на територията на Република България хранителни продукти да бъде в размер 10 на сто.“

В мотивите към предложението се казва, че при най-ниски доходи на българските домакинства в цяла Европа е непонятно защо същите трябва да бъдат натоварени с едно от най-високите ДДС.

"Визирайки непосилните цени на храните в страната ни и данъка добавена стойност към същите, ние трябва да признаем, че редица хранителни стоки в България са по-скъпи от аналогичните им в редица държави от ЕС. Нивата на ДДС за хранителните стоки в държавата ни, както знаем, са в размер на 20%", смятат националистите.

От партията посочват, че според доклад на Европейската комисия нивото на ДДС върху храните в  България е едно от най-високите за Европейския съюз.

Докато в страната ни ДДС върху хранителните продукти е в размер на 20%, при минимална работна заплата в размер на 174,35 евро, то в Чехия данък добавена стойност за хранителни продукти е в размер на 15% ( при 312,87 евро минимална заплата), в Германия – 19%, Гърция – 13% (при 683,76 евро минимална заплата), Испания – 10% (при 748,30 евро мин.заплата), Франция – 19,6% (при 1430,22 евро минимална заплата), Италия – 10%, Кипър – 18% (при 840 евро минимална заплата), Люксембург – 3% (при 1801,49 евро минимална заплата), Малта – 0% (при 679,87 евро мин.заплата), Холандия – 6% (при 1456, 20 евро минимална заплата), Австрия – 10%, Словения – 9,5% (при 763 евро минимална заплата), Словакия – 10% (при 337,70 евро минимална заплата), Финландия – 14%, казват още вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕВАЛА СИДЕРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Могат да плюят, да реват, да обиждат, да лъжат НО НИКОЙ ДРУГ НЕ ПРЕДЛОЖИ ТОВА!!!!Никой друг не си позволява да каже истината. Да бъдеш Волене жив и здрав. Има един двама много умни младежи при тебе.
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10 % ДДС само ще увеличи печалбата на търговците и прекупвачите. Цените ще си останат пак същите, ако не и по-високи чрез по-малки опаковки или трикове с кантарите.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво !
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да стане. Те и ДДС-то за дарителските кампании искаха да падне, ама не стана.Плювачите по АТАКА, спокойно АТАКА винаги ще е вън от топ 2, защото за да спечелиш избори трябва да си накупил 100-ци хиляди *** гласове. Трябва да стане чуди и всички, които не гласуват да гласуват за тях. Така или иначе, България е пред закриване, защо да не се даде последен шанс на нещо ново, като при терминално болните, Бог знае, може да стане чудо...
44
1
 
2
 
! Отговори
парламентарист масон преди 10 години
След време, имащи щастието да се наричат "живи" сред вас, ще наричат храни, като днешното ГМО, органик продукти. Затова се радвайте и на това което ядете и пиете сега, че бъдещето на таблетките-храни е близо!
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДДС не трябва да се сваля, а държавата трябва да субсидира родното производство с по-високи субсидии от ЕС и Турция.
42
9
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Ха, това е пълна простотия. Никой не може да докаже едни домати от Пазарджик ли са или са внесени от Турция. С тая диференциация просто ще се крадат огромни пари и разбира ще се приближим към заветния ФАЛИТ, за да ни купи Путин. Това същността на "екшън плана" и на купуването на Химко и всякакви подобни.
41
8
 
0
 
! Отговори
stanick преди 10 години
А то има ли такива или тия 10% са за самолетни билети и хотели с алкохол
40
1
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Прод... на 47...Разбира се ,че най- добър ефект ще има ако ДДС върху "родните храни" стане 0%,но мисля ,че на този етап няма как да стане-нямаме институции които да регулират процесите
39
0
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Аз се чудя защо изобщо го има това ДДС. Ако го махнат, ще спрат и далаверите с източването му.Има други начини, с които да прибират тези пари.
38
5
 
4
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
до 44Не може да се забрани да се продава ГМО... то е законно, по-евтино е, и затова останалите фалират...., хората избират по-евтиното.... но това е избор на хората, техен свободен избор ! Когато хората имат достаъчно пари, ще си купуват био-продукти от българия, на по-висока цена... това е положението.
37
0
 
6
 
! Отговори
От Необходими мерки преди 10 години
Продължение:Само така ще се намалят цените за крайния потребител, каквато е и целта на субсидията. А не аз да бачкам и от моите данъци да храня милионерите земеделци, които не си знаят парите вече. И освен това да им помагам финансово и в далаверите с фиктивен износ и черните каси.Субсидия срещу фактура за продадено количество = бизнес на светло. Така и магазините ще излязат на светло и всички по веригата, но мафията няма полза от това!
36
3
 
2
 
! Отговори
данчев преди 10 години
миглена александрова да смени цветлин йовчев
35
2
 
10
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Това е справедливо и адекватно предложение.Няма как с 500 думи да обясня ЗАЩО Е ТАКА,но това е добра мярка.Жалко ,че чак сега се предлага в Парламента такъв законопроект-оше преди поне 5 години трябваше !Даже смятам ,че ДДС за "родни храни" ТРЯБВА ДА Е НЕ ПОВЕЧЕ от 5%!
34
1
 
0
 
! Отговори
Необходими мерки преди 10 години
Няма нужда от това 10% ДДС.Нека пак да си е 20%.Но условието,за да ти платят субсидия да бъде само срещу продадена в България продукция. Т.е. земеделецът да продава зърно на мелниците или фуражни заводи в България и после да се проследява брашното или фуража дали е фактурирано и продадено,съответно хляба в България или фуража на животновъдите, които пък от своя страна са продали месото и млякото си в България. Да се доказва и проследява с фактури и касови бонове и тогава да се дават субсидии.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯНима ще си затвориш очите са очевидния проблем, който е ежегодното изхвърляне на продукция, защото никой не я купува, няма пласмент, заради наводнения от ГМО-та шарени зеленчукови ***.Мен няма никой да ме спре да си купя, проблемът е че производителите фалират.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФАШИСТДобре, приемам до някъде. Интересно ми е мнението ти за чужд европейски гражданин (от Дания) който живее, работи и плаща данъци в България като мен. Как влизаме ние чужденците в твоята идеология. Съвсем нормално питам без да се заяждам или нещо,,,
31
10
 
8
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Когато подкрепяш едно турско правителство ти си *** не националист волене. За няколко екскурзии предаде идеята!
30
3
 
8
 
! Отговори
парламентарист масон преди 10 години
Много скоро, след като ви поставим чиповете, ще пишете и във форумите това което е правилното. Сиреч, ще споделяте нашите виждания за нещата. Сега още сте твърде объркани, но ние ви разбираме и ще ви помогнем да се поправите!
29
2
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Като ги гледам май основно консумират продукти от места недостъпни за обикновения българин.Загрижеността е меко казано лицемерна.