Да спрем с обвиненията, не сме на състезание по красота!

Златанова очерта първите стъпки на кабинета след евродоклада
Обновена: 23 яну 2014 09:09 | 23 яну 2014 09:08,
124
Да спрем с обвиненията, не сме на състезание по красота!
Вицепремиерът Зинаида Златанова. Снимка: архив, БТА

Засилване на гражданското участие в управлението, възстановяване на гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), активизиране на неправителствения сектор и осъществяване на следващите стъпки от съдебната реформа – това ще са първите мерки от екшън плана, който правителството ще подготви в отговор на мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК).

Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването “Денят започва” на БНТ.

По думите на Златанова една от най-важните констатации в доклада е обществената воля за промяна. “Политическата воля, с която толкова се гордеехме, не доведе до нищо. Обществената воля е нещо много добро. Европейската комисия е напълно права, като казва, че това трябва да се използва”, коментира вицепремиерът.

Що се отнася до политическата воля, Златанова посочи, че за нея Брюксел не говори от 2011 г. “ЕК винаги дава кредит на доверие на всяко ново начинание, но комисията си даде сметка, че твърде рано даде кредит, и през 2011 г. разбра, че той е изчерпан”, допълни тя.

Зинаида Златанова каза, че екшън планът ще бъде подготвен в кратки срокове и ще започне максимално бързо да се изпълнява. Тя подчерта, че някои от препоръките в доклада вече са в процес на изпълнение. Тя даде като пример мерките за натовареността на магистратите, както и новия Наказателен кодекс, който все още е в процес на обсъждане.

“Мен лично нищо не ме изненадва в този доклад. Той е базиран на факти и както винаги е обективен”, коментира Зинаида Златанова. Според нея в документа има отчетени добри тенденции, които биха могли да обърнат оценката на Еврокомисията, а и на обществото в следващата година.

“Мисля, че е крайно време да сложим край на взаимните обвинения, това не е състезание по красота”, каза още Златанова във връзка с политическите коментари на доклада. “По-добре да гледаме напред, а не да се замеряме с обвинения”, допълни тя.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
23
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Знаем за тебе сочубро