Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа"

Това обеща Искра Михайлова
2 фев 2014 11:56, Петя Славова
64
Няма да допуснем неправомерно застрояване на "Странджа"
Снимка: Булфото

Няма да допуснем неправомерно застрояване на природен парк „Странджа”, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред БНТ.

Тя припомни, че 70% от територията на община Царево е част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма.

Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове, посочи министърът. По думите й, по Черноморието има много общини, които от години работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях.

„Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно „Странджа” ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението”, каза министър Михайлова.

Тя посочи, че в момента МОСВ много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания.

Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две. „Активно готвим позицията си. Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги”, каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги – при доказано нарушение само първоначалната вноска е около няколко стотин милиона евро.

Въпреки проблемите, ОПОС успя да се справи със загубите, посочи министърът на околната среда. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината.

Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Министър Искра Михайлова коментира и темата за предстоящия КСНС при президента на тема европейски фондове: „Малко съм разочарована защо точно сега, но волята на президента е такава и ние ще се съобразим”, посочи тя.

2014 г. е ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет, каза още министър Михайлова. От следващата година тя трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние”, коментира екоминистърът. По думите й, това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Те хората протестират, щото искате да го застроите правомерно.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боим се от правомерното застрояване на Странджа планина, защото и то ще е по вашите правила.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те като го узаконят и вече ще е правомерно.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво се правите на ударени?Къде в БГ няма незаконни строежи?Къде качили още един етаж, другаде се разширили, а най-лакомите и на високо и на широко!
48
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 10 години
И на мен това ми направи впечатление - ще строят и още как! С нови закони в тяхна полза.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
естествено,че няма да има презастрояванесамо данчо ментата ще строи-а той е един
46
0
 
5
 
! Отговори
ЛЯВ преди 10 години
До къде стигнахме ... представител на правителството да казва че няма да допуснат нещо да е неправомерно ... т.е. по изключение ще действат законноПРОБЛЕМА Е ЧЕ ЗАСТРОЯВАНЕТО ЩЕ Е З А К О Н Н О !!!!!!!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ ИМА ЛИ ЖЕНА И ЮЛИЯНА ПЛЕВНЕЛИЕВА ИМА ЛИ МЪЖ ? ВЪПРОС ЗА МИЛИОНИ !
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Специални поздрави на Росенка Плевнелиева, оххх котьооо!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 42ТАЯ МАНДЖА Е СТАРА И ВКИСНАТА- ИЗЯСНИ СЕ, ЧЕ АРХИТЕКТА Е ПРОСТО И САМО АРХИТЕКТ, НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СОБСТВЕНОСТТА, А ВИЛАТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ СИ Е НЕГОВА И ТОЙ НЕ ОТРИЧА, ПРОСТО СЕ ОПРАВДАВА, ЧЕ И ДРУГИ СА НАПРАВИЛИ ТАКА. ПРЕЗИДЕНТ, ТА ДРЪНКА !
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравявам всички гейберюжки!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая какъв мръсен поглед има.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник на Бойко и на Цецо! Поздрави и на Йовчев и Писанчев!)))
39
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Забележете , че тя не казва че няма да строят, тя казва че няма да е неправомерно а само след платени такси и подкуп.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 38 ИСКАШ ДА КАЖЕШ ЗА НЕЗАКОННАТА ВИЛА НА БРАТА НА ЛИЦЕТО СТАНИШЕВ ... КОЙТО ОЩЕТИ БЪЛГАРИЯ С 6.2 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ ЗАМЕНКИ НА СВОЙ ХОРА ПО МОРЕТО И БРАТ МУ РЪКОВОДЕШЕ ДЕЙНОСТТА ...
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩЕ ВИ ПОВЯРВАМ, КОГАТО СЪБОРИТЕ НЕЗАКОННАТА ВИЛА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ НА САМИЯ БРЯГ
36
0
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Честит празник на вожда сергей станишев, кристиан вигенин, азер меликов и янаки стоилов. Доктор Енчев вече предлага пластика на дюза специално предназначена за закоравели хомосексуалисти. Бих препоръчал на чорната четворка, осбено на първия и втория да си запишат час при доктора за консултация.
35
0
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Проблема не е, че ще се застрои неправомерно, а обратно: ще се застрои ПРАВОМЕРНО.
34
0
 
5
 
! Отговори
до неразбралите преди 10 години
Рускоговорящите (единствените купувачи) вече не купуват апартаменти в Сл.град, защото е пренаселено, мръсно и шумно!Номера със продажбата на селски къщи не мина, засега!Купува се във Вилни зони и най-южните брегове са апетитна хапка, в смисъл там ще се налеят много милиони...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля ви, дайте ми някой адрес на бюрмски форум, за да им честитя празника.