Електронен вот, но само за българи зад граница, иска ГЕРБ

Ако Изборният кодекс бъде приет в сегашния му вид, можело да се стигне до КС
Обновена: 3 фев 2014 17:05 | 3 фев 2014 15:54, Камелия Цветанова
185
Електронен вот, но само за българи зад граница, иска ГЕРБ
Цецка Цачева Снимка: БТА

Да се въведе електронно гласуване, но само за българите в чужбина, предлагат от ГЕРБ. Електронният вот ще става след регистрация в ЦИК и ще има мерки, които да гарантират тайната на вота, увериха депутати от партията.

Според Десислава Атанасова не е вярно твърдението на червената Мая Манолова, че има решение на Конституционния съд, което определя електронното гласуване като противоконституционно.

Освен това предложение от парламентарната опозиция ще внесат днес и останалите си искания за промени между първо и второ четене в новия Изборен кодекс.

От ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията на политическите си противници, че с инициативата си за провеждане на референдум по въпроси, свързани с изборното законодателство, президентът Росен Плевнелиев изпълнява политическа поръчка и се опитва да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс.

Зам.-председателят на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Цецка Цачева отсече, че категорично иска да разсее съмненията, че държавният глава се опитва да саботира приемането на новите изборни правила, и коментира, че различията между БСП и ДПС всъщност бавят одобряването им в парламента.

„Още днес ГЕРБ ще внесе предложения между първо и  второ четене на Изборния кодекс с конкретни искания за промяна в проекта на левицата за нов кодекс. Ако по някакъв начин работата се затруднява при изработването му, причината за това няма да е ГЕРБ, а дълбоките противоречия между БСП и ДПС, които станаха ясни от първите заседания на временната комисия, която правеше проекта на нов кодекс”, коментира тя.

Като друг пример за различия между двете партии, които официално подкрепят правителството, тя посочи и проекта АЕЦ „Белене”.

„Когато социалистите и голяма част от гражданите на Плевенска област очакват рестарт на „Белене” и хората се заблуждават, че това би могло да се случи при управлението на Пламен Орешарски, Йордан Цонев заявява, че това няма да случи, докато ДПС има думата, а тя е решаваща между двете партии, за това каква политика да има правителството”, упрекна Цецка Цачева.

Тя обаче предупреди, че ако все пак Изборният кодекс бъде приет във вида, одобрен на първо четене в парламента, не е изключено да стигне до Конституционния съд.

Според нея е рано да се каже дали това ще се случи, защото социалистката Мая Манолова „даде на заден ход”.

Иначе стана ясно, че ГЕРБ не се отказва от предложението да има 31 едномандатни избирателни района, защото по думите на депутата Красимир Ципов това сега е единственият начин да има мажоритарно избрани народни представители.

Въпреки че са в опозиция, депутатите от партията настояват да се запази досегашният ред за избор на ЦИК.

„Така се дава възможност и на партиите, представени в ЕП, да имат свои членове в ЦИК. Освен това има възможност най-голямата парламентарно представена партия да излъчи председател, така че ще настояваме ЦИК да не се избира от парламента, а да се запази назначаването й с указ на президента”, заяви Красимир Ципов.

Още по темата
Относно идеята на ГЕРБ да се въведе задължително гласуване, но да няма санкции, а ваучери на стойност 20 лева при упражняване на правото на глас, Цачева обясни, че целта е да има голяма активност на вота.

Според нея явно управляващите демонстрират страх  от по-сериозна избирателна активност, защото тогава резултатите няма да се решат от твърдите ядра на партиите, а голяма роля ще има и периферията.

„Истината е една и тя е проста - БСП и ДПС разчитат на твърдите ядра, като целта им е периферията от симпатизанти да бъдат затруднени при правото им на упражняване на вота”, коментира народният представител.

Цачева напомни и за твърда подкрепа на ГЕРБ за инициативата на президента Росен Плевнелиев да се проведе референдум заедно с евроизборите през май.

Ако има и подписка в подкрепа на искането му, това ще е силен знак и ако тя е с участието на много граждани и политически сили, не е изключено ГЕРБ не само да участва, а и да изнесе тежестта по организирането на подписка, смята тя.

Относно повторната процедура за избор на главен инспектор към ВСС след провала на първата, която се оказа, че е само с един претендент за поста, Цачева отново увери, че ГЕРБ се ангажира да подкрепи всяка кандидатура, която еднозначно е излъчена от гилдията.

„Сега само народни представители могат да внесат кандидатура и заради това ние няма да инициираме предложение,без то да ни е предложено от юридическата гилдия”, увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки, който е български гражданин, има право да гласува. Като се има предвид масовата имиграция от България в последните 25 години и фактът, че над 2,5 милиона българи живеят в чужбина (основно Западна Европа и САЩ), последните се оказват лишени от правото им на глас само защото държавата ни не е въвела електронното гласуване. Това определено е в интерес на БСП най-вече и на ДПС отчасти (т.к. техните избиратели и сега ги карат с автобуси, но ако е онлайн гласуването повече ще се включат).
66
5
 
9
 
! Отговори
Гробарий преди 10 години
Тая перука дали е залепена за скалпа!!!
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Спонги Как ще гарантираш анонимността и истинността на вота при електронно гласуване? Такива "факири" има с компютрите - само се сети какви порнографии ставаха за евровизия, наскоро гръмна скандал и за нагласяне на "автомобил на годината" и то в Германия... че само на избори ще си играем...
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
динозавърът от снимката ли ще ни дава акъл?всеки друг, но не и този или тази...не знам
63
4
 
7
 
! Отговори
иван преди 10 години
и тези ли са гарантите на електронния вот- моля,моля
62
1
 
18
 
! Отговори
do Iwo (54) преди 10 години
Едни в затвора си признават, други ги хващат с чувалите да разнасят бюлетини, после съдът отсича че 80% от протоколите били сгрешени, обаче изборите били редовни...
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС ни наказва точон заради такива довйни сатнадрити - не може едан цена за чужденци а друга за българи, по един начив комунисти по друг - некомунист , българсик турци да не гласуват, българсик макета да гласуват . ЕС не приема двоните стандарти....
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Около моята личност няма нищо интересно. Била съм член на БКП до 1989 година, но не се срамувам от този факт, защото тогава БКП беше държавата. Работила съм чисто експертно и не се срамувам", обясни Цачева.
59
5
 
12
 
! Отговори
ПЕРУКАЧЕВА преди 10 години
ЩОМ Е ДОБРЕ ЗА ГРОБ ЗНАЧИ Е ЗЛЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!
58
4
 
7
 
! Отговори
Гербер преди 10 години
Аз предлагам да се допускат да гласуват само който има желание да гласува за ГЕРБ.Другите да не им се дава да гласуват.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 57 То нормалните хора (ако е задължително гласуването) - ще отидат и ще нарисуват един среден пръст на бюлетината и готово (дефакто ще са гласували ) :D
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иво *** вече се изхитриха - преди отиваш и им даваш пари да гласуват за "партия Х", сега те идват и викат " Бате, дай пари иначе отиваме и гласуваме за другите"... естествено 80% от парите отиват в "патрона".... И не са само ***, имаше случай когато "бизнесмен" строява бачкаторите и вика "отивате и гласувате за тоя" иначе "yuчец заплати, ако тоя не стане кмет/депутат" - това е "гарнирано" че от поне месец не са взели пълни заплати...
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а това с ваучерите е най-голямата тъпня, така може да сте сигурни че няма да има пенсионер или ***, които да не е гласувал, за сметка на това нормалните хора ще Ви покажат един среден за ваучера
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трудно ми е да преценя кой турцизирапе повече България- ДПС или ГЕРБ!Аз не съм късопаметен и много добре си спомням, а и се интересувах, кой какво прави в парламента.Мозъкът ми не е изсякан до съвършена гладкост от медийни папагали.Така или иначе БКП(ГЕРП БСП и ДПС) вече умират, нека ги погребем на изборите!!
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за българите зад граница НИКАКЪВ ВОТ!!!От къде на къде някой дето не живее в България, ще определя кой ще управлява тук?Що за лудост е това?
52
3
 
5
 
! Отговори
Иво преди 10 години
В затвора има хора които си признаха за кого са продавали гласове, а именно ДПС, имате интернет, проверете си, това са новини от предишните избори!!!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що за тъпотия раждат тези тиквени глави! Само от чужбина да се гласувало електронно. А значи, ако си в София и си от Варна/Бургас, за да гласуваш по-бързо трябва да отскочиш до Сърбия.
50
4
 
9
 
! Отговори
:) преди 10 години
Махни си перуката и се извини!! Извини се бе!!!!
49
2
 
1
 
! Отговори
ПОДПИСКАТА ВЪРВИ.. преди 10 години
ПРИСЪЕДИНИТИ СЕ КЪМ НЕЯ!ПРОВЕРЯВАЙТЕ ДОСТОВЕРНОСТТА Й!НЕ СЕ ПОДПИСВАЙТЕ ПОД МЕНТЕТА!
48
6
 
16
 
! Отговори
Кузов преди 10 години
СТИГА СТЕ ГО ПОКАЗВАЛИ ТОЗИ МЪЖ С ПЕРУКА!!!