"Медиана" дава евродепутати за 6 партии, за АБВ – не

"Атака" също остава зад борда при избори, проведени днес
Обновена: 9 фев 2014 15:48 | 9 фев 2014 15:00,
235
"Медиана" дава евродепутати за 6 партии, за АБВ – не
Социологът Кольо Колев. Снимка: БТА

Ако изборите са днес, шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП (24,8%), ГЕРБ (19,3%), ДПС (9,5%), България без цензура (7,1 на сто), Реформаторски блок (6,4%) и Национален фронт за спасение на България (НФСБ) - 3,3%.

Това каза на пресконференция на тема: "Обществено-политически нагласи – февруари 2014 г." Кольо Колев, директор на социологическа агенция "Медиана".

Същите тези шест партии към момента имат възможност да излъчат и евродепутати, допълни той, представяйки данни от национално представително изследване, направено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи.

Колев коментира, че има значително нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура", като основни  "донори" на тази формация са ГЕРБ и "Атака".

"Към момента "Атака" и АБВ не дават индикации, че са в състояние да прескочат изборната бариера и да излъчат  евродепутат", заяви той.

Социологът обяви, че към момента подкрепата за АБВ е 1,9 на сто, не се потвърждават слуховете за някакъв  "дивен пробив" от 6-7-8% на формацията на Георги Първанов.

Данните от изследването показват, че съотношението на силите между управляващи и опозиция са практически изравнени - с лека доминация на управляващите.

На въпрос само наближаващите избори ли влияят на тези резултати, или има и друго, социологът коментира: "Имаме намаляване на песимизма, нещо, което не е характерно за зимните месеци. До голяма степен се дължи на изборите и на залога в тях. Големият въпрос е запазил ли е министър-председателят Пламен Орешарски доверието, или е загубил и трябва да си ходи".

По думите му обаче доверието към настоящото правителство се е покачило с 6% за два месеца, а разочарованието е спаднало с 2% .

"Логично, няма и доминираща обществена нагласа за искане на оставка на правителството. Оставка на правителството искат 34%, а желаещите то да бъде оставено и да продължи да работи, са 45%. Останалите нямат мнение. Като цяло, въпросът за властта, за оставка или продължаване на мандата, се прехвърля върху евроизборите", обясни той.

Според Кольо Колев се наблюдава картина на по-скоро предизборна ситуация, характерна не толкова за европейски избори за евродепутати, колкото за парламентарни избори.

"Поради тази причина тези избори ще бъдат натоварени с доста по-различен смисъл от тясната конкретика", настоя социологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бареков нищо чудон и да го помпят както помпеха Кунева и все пак...тези проценит са смайващи....ето каков може да направи човек като има телевизия. навремеот сидеров като водещ на скат през 2001 г направо обар 8 процента с АТака от раз, Бареков май ще го повтори - 6,5-7 проценат вади при активна кампания от октомври до сега. Освен това зад него стоят страшно много пари, може да си позволи митинги които да плаща и да се прави на Робин Худ....
169
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой вярва на Червен Кольо?!
168
9
 
35
 
! Отговори
Пена преди 10 години
До $ 42-Станик ли си,какъв си...ама с туй Сидер Ага,направо уби рибата...Медиана един път гоизхвърли от класациите/нищо ново под слънцето,де/,а папагали плиткоумни като тебе гоцитират "по инерция"без да са прочели великата "класация"...-*** държава и туй то!
167
10
 
43
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Пак баламосват хората с усвоените пари от данъците които плащаме
166
20
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бърза се развива партия ББЦ и печели одобрението на избирателите.
165
20
 
40
 
! Отговори
fac преди 10 години
До АнонименГЕРБ разочароваха. Няма какво да направят , за да си върнат доверието , поне моето.
164
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо чудно партията на Бареков да има повече одобрение, защото той се обърна към обикновените хора. Може много да се дразнят привържениците на ГЕРБ и БСП, но това са фактите. И може още одобрение да получи ББЦ, при всекидневните замеряния с компромати между ГЕРБ, БСП и ДПС.
163
13
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей тоя яростен противник на електронното гласуване по нета,червения кольо пак си ги е наредил как му са поръчани от *** 20...
162
12
 
47
 
! Отговори
рат преди 10 години
хахах.... Г. Първанов имал симпатии от дясно. Все едно е нормален човек да гласува за бсп (без облаги)? Ама тоя 1 ,2 милион аот чужбина с електронното гласуване как ще ви го набият в червените... точки.. опорни точки! Мама ви русофилотурска!
161
10
 
42
 
! Отговори
dragko преди 10 години
И аз съм длъжен да повярвам на тоя ***?Как ли не?Всичко тук в политиката е фалшименто!
160
10
 
43
 
! Отговори
хм преди 10 години
Тоя пич го чухме за електронното гласуване. Такъв резил беше в сутрешния блок. Как не е дал 106% за БСП и ДПС ... тоест ДПС и БСП??
159
11
 
45
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
Бая време има до изборите, Мъдияна ще даде и 90% за БКП, ама не само Червен Колю гласува на избори.
158
9
 
38
 
! Отговори
Шушу преди 10 години
Мисля ,че социолозите в този случай са склонни да преувеличават.Кой ще тръгне да гласува за някакви евродепутати,дето нито ги знае ,нито ги познава?Освен роднините им и тези ,на които са платили.С гласа на баба и леля у нас човек може да си осигури европейска заплата,защото и пет процента от населението да гласува,пак се признава вота.Както се видя през изминалите години никаква полза нямаме от тези наши представители.
157
14
 
35
 
! Отговори
поздрав Батман преди 10 години
Стига сте мъмрили , дайте някой лев и вас ще вкарам в парламента /справка ***/, че на нас ни трябват паре!
156
11
 
49
 
! Отговори
Мечти преди 10 години
Очевидно Росен Петров се е подлъгал по Червен Кольо и е решил, че е по-добре вместо новите шефове да го изритат от БТВ, да напусне с гръм и трясък и да се премести в парламента. Никаква работа, сигурна заплата. Дано не съжали за подарения кинжал. Няма да има с какво да си направи харикири.
155
10
 
51
 
! Отговори
Хайде, холъм ! преди 10 години
Лъжеш, Черен Кольо, лъжеш ! Затова Кипърската ти банкова сметка е милионна !
154
17
 
62
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Всеки глас за БСП вече е глас за ДПС
153
10
 
51
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Червен Кольо се изказа. Опорните точки са обявени. Слушайте ги и разтръбявайте.
152
15
 
42
 
! Отговори
точен преди 10 години
Анализът отразява точно моментните нагласи. Единственото странно нещо е високият процент за Бареков.
151
15
 
48
 
! Отговори
доволен преди 10 години
Червен Колю отново се подмаза на Червените Чалгари!