"Медиана" дава евродепутати за 6 партии, за АБВ – не

"Атака" също остава зад борда при избори, проведени днес
Обновена: 9 фев 2014 15:48 | 9 фев 2014 15:00,
235
"Медиана" дава евродепутати за 6 партии, за АБВ – не
Социологът Кольо Колев. Снимка: БТА

Ако изборите са днес, шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП (24,8%), ГЕРБ (19,3%), ДПС (9,5%), България без цензура (7,1 на сто), Реформаторски блок (6,4%) и Национален фронт за спасение на България (НФСБ) - 3,3%.

Това каза на пресконференция на тема: "Обществено-политически нагласи – февруари 2014 г." Кольо Колев, директор на социологическа агенция "Медиана".

Същите тези шест партии към момента имат възможност да излъчат и евродепутати, допълни той, представяйки данни от национално представително изследване, направено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи.

Колев коментира, че има значително нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура", като основни  "донори" на тази формация са ГЕРБ и "Атака".

"Към момента "Атака" и АБВ не дават индикации, че са в състояние да прескочат изборната бариера и да излъчат  евродепутат", заяви той.

Социологът обяви, че към момента подкрепата за АБВ е 1,9 на сто, не се потвърждават слуховете за някакъв  "дивен пробив" от 6-7-8% на формацията на Георги Първанов.

Данните от изследването показват, че съотношението на силите между управляващи и опозиция са практически изравнени - с лека доминация на управляващите.

На въпрос само наближаващите избори ли влияят на тези резултати, или има и друго, социологът коментира: "Имаме намаляване на песимизма, нещо, което не е характерно за зимните месеци. До голяма степен се дължи на изборите и на залога в тях. Големият въпрос е запазил ли е министър-председателят Пламен Орешарски доверието, или е загубил и трябва да си ходи".

По думите му обаче доверието към настоящото правителство се е покачило с 6% за два месеца, а разочарованието е спаднало с 2% .

"Логично, няма и доминираща обществена нагласа за искане на оставка на правителството. Оставка на правителството искат 34%, а желаещите то да бъде оставено и да продължи да работи, са 45%. Останалите нямат мнение. Като цяло, въпросът за властта, за оставка или продължаване на мандата, се прехвърля върху евроизборите", обясни той.

Според Кольо Колев се наблюдава картина на по-скоро предизборна ситуация, характерна не толкова за европейски избори за евродепутати, колкото за парламентарни избори.

"Поради тази причина тези избори ще бъдат натоварени с доста по-различен смисъл от тясната конкретика", настоя социологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
14
 
44
 
! Отговори
USA преди 10 години
Treperite A Treperite cherveni nagli bok....Kolkoto i kompromati da Fabrikuvate njama da vi pomogne.....
129
14
 
56
 
! Отговори
Политбюро на БСП преди 10 години
Кольо Колев....миришеш на червено.Тия проучвания са само реклама на политическата класа която ти дърпа тирантите и ти плаща.Ами аз поне всеки втори който срешна псува политиците.Това ако го отразите ще е жалка картинката на партиите.
128
29
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сам да съм пукайте се от яд! Бареков ще победи и ще ви смаже!
127
19
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кольо бил такъв и онакъв! Ама бил червен! Разбира се, че такива като Кольо и Мира Фелационистката не са нито червени, нито сини, нито пък бенбяни! Те са просто "ЕКО" или казано още по-просто ЗЕЛЕНИ! Не може, да се отрече, обаче че макар и да не познават точните цифри, обикновенно и по правило нацелват тренда или ако требе да сме още по-точни, нацелват посоката на вятъра. Все пак Бойчо *** днеска е тука, а утре го няма, а тия хора така или иначе ще трябва да оцеляват по някакъв начин и в бъдеще!! А щом повечето подобни твари минаха на червено, то на всички е ясно, че на Тъпунгеров му е спука
126
19
 
75
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Ето една малка анкета, която да докаже или опровергае Червен Кольо.Ако ще гласувате за Бареков пишете ми минус, ако не - пишете ми плюс.
125
29
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното е, че доверието в БСП се покачва. Не безоснователно разбира се
124
19
 
37
 
! Отговори
Нормално преди 10 години
През последните месеци силно се увеличи залавянето на контрабанда, което силно нарушава интересите на гербери. Увеличиха се социалните плащания, облекчава се работата на администрацията и таксите, които трябва да плащаме. Ако не бяха всички тези скандали как ли по-добре щяха да се развият събитията за нас?
123
9
 
42
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
До ПетковТе даваха преимущество и на предишните избори, а Медиана сбърка само.. с 10.8 %...
122
11
 
52
 
! Отговори
до 129 преди 10 години
Платения драскач който пише възхвали за Барека е само 1 а не няколко! Объркал си се че са няколко! Един е и е видно по стила му,който пише под няколко имена! *** е политически труп- жалък,разложил се политически труп!
121
22
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО "... За "България без цензура" към февруари 2014 година биха гласували 7,1% от гражданите."
120
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политическите партии явно подцениха Бареков. И сега ще си плащат. Защото докато те си подмятаха флашки и разни престрелки на словото, той ходеше из България и за много кратко време стана трета политическа сила с ВМРО.
119
10
 
47
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Мен ме кефи кривогледия Райчев .Да има как да му се изходя в устата.
118
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да си с доста гладък мозък за да вярваш на този ***. Учудвам се че има хора, ползващи Интернет (а не пенсионери и ***), които го вземат на сериозно. Доста наивници има в тази държава и е грехота да не ги изклатиш!
117
12
 
53
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Като гледам масово изпитвате огромна омраза към Бареков! И е нормално......вие блъскате за 600-700 лв. а на него му струва толкова само 1 бутилка шампанско,която дори и не пие а излива върху голи мацки....както когато бе сниман да прави това на френската Ривиера в компанията на Пловдивски олигарси като Ветко Арабаджиев. Сега с парите на Цветан Василев и на Пеевски се опитва да вкара гладни мутри във властта! Битката предстои- ЗАЛОГА Е БЪЛГАРИЯ!
116
8
 
56
 
! Отговори
До ИСТИНАТА преди 10 години
Абсолютно си прав! Присъствах на два от митингите и шествията на Барек . Бяхме около 200 човека,от тези 200 3 автобуса бяха дошли с мутри от страната от така наречените клубове по ММА. Гладни мутанти,бедни на които е обещал пари след като влезе в парламента.Мутрите бяха водени от лицето Станислав Недков /Стъки/,мутра осъждана за изнудване и рекет с ефективна присъда,който на миналите избори водеше листата на партията на друга мутра Слави Бинев- ГОРД
115
8
 
50
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
НАЙ ГОЛЯМАТА ГАВРА ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО Е ЕДИН ИНДИВИД,ЕДИН ЕКЗЕМПЛЯР С ВИД НА БАВНОРАЗВИВАЩ! ТОВА Е НИЩОЖЕСТВОТО НИКОЛАЙ БАРЕКОВ,ИЗВЕСТЕН В ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДИ ПРОСТО КАТО ЛИЗАЧА НА БОКО,КАТО КА*УТА И ***! ТОВА ЛИЦЕ В МОМЕНТА СЕ Е ОБГРАДИЛО С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ММА БОЙЦИ,НА ВСЯКА НЕГОВА ПРОЯВА КАРА ПО 3 АВТОБУСА С МУТРИ НА КОИТО ИМ Е ОБЕЩАЛ СЛЕД КАТО ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА ДА ГИ СЛОЖИ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА. ТЕ И ТАКИВА ПРИСЪСТВАТ НА НЕГОВИТЕ МИТИНГИ САМО!
114
10
 
36
 
! Отговори
Pich преди 10 години
"БСП (24,8%), ГЕРБ (19,3%), ДПС (9,5%), България без цензура (7,1 на сто), Реформаторски блок (6,4%) " Az lichno vijdam 5 partii?
113
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП се поразклати, а ГЕРБ изгубиха доста позиции. Новата партия "България без цензура" показва добри резултати. Да видим какво ще стане на изборите
112
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом ББЦ започнаха да привличат симпатизанти от ГЕРБ и Атака, значи на хората им е дошло до гуша от празни обещания и флашки и срс-та!
111
20
 
33
 
! Отговори
адано преди 10 години
Смятам, че доверието към Бареков ще се вдигне, защото неговата политика е насочена към съвсем различна насока, която подпомага обикновения човек и е насочена към малкия и среден бизнес. Откровено да си кажем популистичните изяви на изтърканите партии отдавна не са актуализирани.