Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?

Вигенин не вижда защо е необходима истерия, Борисов иска оставка на МС
Обновена: 13 фев 2014 14:02 | 13 фев 2014 12:29, Веселина Йорданова
143
Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Спогодбата със Северна Корея е стандартна, не виждам защо е необходима истерия. Така външният министър Кристиан Вигенин отговори на исканията на ГЕРБ за оставка на кабинета заради вчерашното решение на МС да си сътрудничим с КНДР в областта на науката, образованието и културата.

Страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с почти всички страни-членки на ЕС, коментира министърът пред Нова телевизия.

Вигенин допълни, че на 1 октомври 2010 г. тогавашният външен министър Николай Младенов внася в Министерския съвет проект за решение, с което предлага такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тя е подписана и е изтекла през декември 2013 г.

Министърът обясни, че това са 3-годишни програми, които се възобновяват. „Дейностите на тази спогодба,  която е рамкова, са доста ограничени. В миналото са се изчерпвали с участия в кино фестивали“, уточни Вигенин.

Външният министър коментира, че едва ли българските медии има какво да научат от севернокорейските, но ние бихме били полезни на тях в това отношение.„Няма как държавата да принуди частни медии да си сътрудничат с някого, ако той не иска. Това е рамка, която дава възможност да бъде използвана”, коментира още той.

Вигенин добави, че в момента България се подготвят да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там и ротацията върви по-бързо.

„Ние самите, за разлика от правителството на ГЕРБ, което е побързало да я поднови преди изтичането на 3-годишния период, внимателно преценихме ситуацията политически. За радост, напрежението между двете Кореи намаля вчера, когато беше взето решението за утвърждаването на текста”, заключи външният министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче смята, че „за пореден път министър Вигенин се опита да оправдае с мънкане скандалното решение на управляващите“.

След като вчера коментира решението на кабинета във Facebook, днес експремиерът отново отговаря задочно на управляващите в социалната мрежа. Борисов посочва, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година.

„Но му напомням (на Кристиан Вигенин – бел. ред.), че и Башар Асад е бил на посещение в България, но след като се обърна срещу своя народ, беше обявен за диктатор и всички демократично мислещи лидери по света се разграничиха от неговата политика, а в това време Станишев изпрати депутат от БСП в Сирия на посещение”, коментира Борисов.

Според него същото се случва и сега. „Правителството преподписва споразумения със страна, където през последните две години настанаха чудовищни събития, които потресоха цялата демократична общественост – само преди няколко дни новият държавен ръководител Ким Чен Ун екзекутира цялото семейство на чичо си, ликвидира брата на баща си, уби бившата си годеница и изпрати роднините й в трудов лагер“, отново напомни лидерът на ГЕРБ.

По думите му това е страната, която миналата година обяви, че възнамерява да произвежда повече плутоний за ядрено оръжие. „Всички тези факти, гарнирани със снимката на Орешраски с Янукович, която първо беше разпространена от международни медии, са изключително лоши сигнали за страната ни. Правителството е в тотална изолация и незабавно трябва да си отиде“, отново поиска оставката на кабинета Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов АМИ АЗ ТОЧНО ЗА ЛУКАНОВ ГОВОРИХ! БОГ ДА ГО ПРОСИТИ, МАКАР ЧЕ ТИ СИГУРНО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ЗНАЧИ ТОВА! ОЩЕ ЛИ СЛАГАТЕ НА ПАМЕТНИЦИТЕ ГРОБИЩАТА ЧЕРВЕНИ ЗВЕЗДИ, ВМЕСТО ПРАВОСЛАВЕН КРЪСТ? Д. ПОПОВ БЕШЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КАБИНЕТ С МАНДАТ НА БСП И ДПС! А Ф. ДИМИТРОВ НЕ НАМЕСВАЙ! ТОЙ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА СЛЕД 2.5 ГОДИНИ, КОЙТО АКТ ВИЕ НЕ ПОЗНАВАТЕ, КОЕТО СЕ ДОКАЗВА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ! ФАБРИКАНТА И ИНЖЕНЕРА СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА С РЪЦЕТЕ И УМА СИ, А МИНИСТЪРА Е САМО ИЗПЪЛНИТЕЛ!
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДа бе ,"ония от щатите"всеки ден се обаждаха по телефона да диктуват курса лев-долар.И защо бореца срещу империализма Жан Виденов не им се опълчи?Лоши империалисти лоши лоши.Вие съвсем изперкахте
106
2
 
1
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До анонимен и Strерhеn Първо документи за Пенсионния фонд има че е съсипан от 1990 1992 г когато предателя Луканов и след него Правителствата на Д. Попов и Филип Димитров с министър на финансите Костов а не Правителството на Георги Атанасов 86 89 са теглили пари за афери като Сапио и др. Луканов бе премиер след 10 ноември 89 а не преди . Министър е по високо положение от фабрикант защото държавата е министъра. За кафенца през 90г така е щото кой искаше 10 ноември. Защо преди 89 имаше кафе в изобилие. Дядо ми като министър увеличи количеството 1988 с внос от Мароко и Лаос , Куба и Никарагуа.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До strephenЧудовищното е че така нареченият Нар.съд постановява и смъртни присъди на вече избити хора,безспорен принос в юриспруденцията в световен мащаб,но целта е прозрачна и жалка-по андрешковски-да се конфискуват имотите на тези хора,коита естествено са разграбени от червените ***.Вероятно и министър еди кой си така е цъфнал в София
104
1
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов ВИЕ КОМУНИСТИТЕ МНОГО ОБИЧАТЕ ТИТЛИТЕ! НАЙ-МАЛКО ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ СТЕ ОТ РАБОТНИЧЕСКИ СЕЛСКИ ПРОИЗХОД И ВИНАГИ СТЕ ОБИЧАЛИ ЛЪСКАВИТЕ НЕЩА! ДОНЯКЪДЕ Е НОРМАЛНО! МИНИСТЪР ОБАЧЕ НЕ Е КАТО АНГЛИЙСКА ТИТЛА И НЕ СЕ ПРЕДАВА НА ПОКОЛЕНИЯТА!:) НАИСТИНА ИЗДАВА КОМПЛЕКСИ!:) ВАЖНО Е КАК Е ПОСТИГНАТА ТАЗИ ТИТЛА И НАПРАВЕНОТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ! ОТ ЧОВЕКА, А НЕ ОТ ТИТЛАТА МУ!:)
103
0
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов ПОНЕЖЕ СИ ПРОФЕСИООНАЛИСТ В ИКОНОМКАТА ДОКОЛКОТО РАЗБИРАМ, КАЖИ ЗАЩО 97-А 1$ СТРУВАШЕ 2700 ЛВ.? А 90-А ВСЕКИ ДЕН БНБ ОПРЕДЕЛЯШЕ КУРС КЪМ МАРКАТА И $?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. Иванов Добрите земеделски пенсии гравитираха около 60-70 лв.а къде е пенсионния фонд от соца-има документи и те нямат нищо общо с опорните ви точки.
101
1
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов ПЕНСИОННИЯТ ФОНД БЕШЕ ЛИКВИДИРАН ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ЛУКАНОВ ПРЕДИ 10.11.1989-А! А ИНФЛАЦИЯТА И ХИПЕРИНФАЛЦИЯТА ГО ДОВЪРШИ! С ПАРИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ НАПРАВИХА ПЪРВИТЕ ПЛАЩАНИЯ КЪМ КРЕДИТОРИТЕ ОТ ПАРИЖКИЯТ КЛУБ, А НАКРАЯ ЛУКАНОВ КАТО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НАЛОЖИ И МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ! ТОГАВА СИ БИЛ НА 9 ГОДИНИ, А АЗ И КОЛЕГИ ОТ УНИВЕРСИТЕТА СИ ПРАВЕХМЕ КАФЕ 2-РА И 3-ТА ЦЕДКА! НЯМАШЕ КАФЕ, ЗАХАР И ДАЖЕ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ! ДЯДО МИ Е БИЛ ФАБРИКАНТ, НО НЕ ГО ЦИТИРАМ!:)
100
2
 
1
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Анонимен Да, за сравнение на Нюрнбергксият военен трибунал 1945-а са издадени 8 мисля смъртни присъди и няколко доживотни! Това е международен военен трибунал при това! а Народният съд изби стотици вкл. бивш министър председател и 1 регент! жалкото е че това момче и такива като него не четат и не слушат за тези неща както е слушал дядо си в захлас! или пък не коментират! :(
99
1
 
1
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До анонимен и Strерhеn Първо Министър е длъжността която заемаше дядо ми и тъй като става дума за неща в това му качество нормално е да я цитирам . пенсионния фонд го разби правителството на Филип Димитров а дори по време на промените 1989 пенсиите бяха добре. Преди това дядо ми като министър и орг секретар на БЗНС е пенсионирал бая хора и то с добри пенсии. Документите на МС са официални правителствени решения и не са измислени казаните в тях данни а са официални отнасящи се до взиманите разпоредби. Strерhеn и аз съм бил в Казармата и то не в Звездец а в ПВО в Чешнигирово но 2000г за срок от
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пратете Делян Пеевски, той разбира от медии, а и Цецко барем се поуспокои малко
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До strephenРазбрах те,защото и мои роднини са част от кървавите им цифри.Но както се оказа историята не търпи дълго девиации от родана комунизма и слава богу,той рухна от собствената си ненормална алогичност
96
1
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До АнонименБлагодаря, макар че аз съм само част от тъжна статистика! а там няма драма и трагедия, а само цифри! както е казак бащата на народите и генният приятел на това момче и дядо му!
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До strephenПриятелю,не се хаби.За тези Пушкин е писал "И не оспоривай глупца" Към теб чест и почитания
94
1
 
3
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов ЕТО КАКВО МОМЧЕ! ПРЕЗ 1989-А БЯХ СТУДЕНТ ПЪРВИ КУРС ВЪВ ФИЗИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ НА СУ! ПРЕДИ ТОВА 2 ГОДИНИ ГНИЕХ В ЗВЕЗДЕЦ, ЗА КОЙТО ТИ НЕ СИ СЪНУВАЛ КАТО МИЗЕРИЯ! "ПОЧИВКАТА" МИ БЕШЕ ПОДАРЪК ОТ КОМУНИСТИ КАТО ДЯДО ТИ! ОБАЧЕ ИЗЛЯЗОХ МЪЖ, СЪС СЪЗНАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РЕАЛНОСТТА! НА 20 ГОДИНИ! А ТИ СИ БИЛ НА 7! СОЦИАЛИЗМА ГО ПОЗНАВАШ ТОЛКОВА КОЛКОТО КЛИНОВИДНОТО ПИСМО! ДОКУМЕНТИТЕ СА САМО ЕДНАТА СТРАНА, КОИТО НЕ СА СЪВСЕМ ВЕРНИ А СА СТЪКМИСТИКА! КАТО ПЕТИЛЕТКИ И Т.Н!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. ИвановВсички ОФИЦИАЛНИ доклади от това време са издържани в стил цветя и рози.След това се оказа че на два пъти дупките в бюджета се финансират с парите от пенсионния фонд,които така и не са върнати.Това за днешните пенсионери на които"Костов им изял пенсиите"Апропо -министър,малкото име на дядо ти ли е?Всеки път дядо ми министър еди кой си,дядо ми министър еди кой си.Много е смешно и издава страшна комплексарщина
92
2
 
2
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов КАКЪВ Е БИЛ ДЯДОТО ВЕЧЕ РАЗБРАХМЕ КАЗА ГО НЯКОЛКО ПЪТИ! СЕГА КАЖИ НА КОЛКО ГОДИНИ СИ ДА ПРЕЦЕНИМ 80-ТЕ ПОД МАСАТА ЛИ СИ МИНАВАЛ ИЛИ СИ ИМАЛ СЪЗНАТЕЛНА МИСЛОВНА ДЕЙНОСТ!:) ПО ЕЛЕМЕНТАРНА СМЕТКА МАЙ Е ПЪРВОТО! ХУБАВО Е ЧОВЕК ДА СЕ ГОРДЕЕ С МИНАЛОТО СИ, НО ОБИКНОВЕНО ИСТИНАТА Е МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ! ПО ВРЕМЕТО НА ДЯДО ТИ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е РАЗПОЛАГАЛО С НОВА ТЕХНИКА, МАКАР И КРАЙНО НЕЕФЕКТИВНА СЪВЕТСКА! ТЕХНИКАТА ОБАЧЕ НЕ Е ВЕЧНА И ТРЯБВА ДА СЕ ПОДМЕНЯ! КОЕТО НЕ С ЕНАПРАВИ!
91
2
 
1
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До Strерhеn Говорил съм с дядо ми Алекси Иванов като министър на земеделието и горите многократно за това имало ли е дълг. Както той така и решенията на Правителството от 1986 до 1989 явни и бивши секретни а всички от тоя период са разсекретени не казват никъде да е взиман заем. Обратно давани са финансови помощи на развиващите се страни и това утвърди авторитета ни но и те не ни поставят дефицит. През 1988 бях първи клас а 1989 втори но си споням всичко тъй като съм ходил с дядо ми като министър на много места харесваше ми и той ме взимаше с него а и той разказваше всичко вкъщи до край така
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. Иванов Otivai v Maroko i v Koreia, tam ti e miastoto.
89
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Тия съвсем са изперкали. Под ножа!