Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?

Вигенин не вижда защо е необходима истерия, Борисов иска оставка на МС
Обновена: 13 фев 2014 14:02 | 13 фев 2014 12:29, Веселина Йорданова
143
Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Спогодбата със Северна Корея е стандартна, не виждам защо е необходима истерия. Така външният министър Кристиан Вигенин отговори на исканията на ГЕРБ за оставка на кабинета заради вчерашното решение на МС да си сътрудничим с КНДР в областта на науката, образованието и културата.

Страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с почти всички страни-членки на ЕС, коментира министърът пред Нова телевизия.

Вигенин допълни, че на 1 октомври 2010 г. тогавашният външен министър Николай Младенов внася в Министерския съвет проект за решение, с което предлага такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тя е подписана и е изтекла през декември 2013 г.

Министърът обясни, че това са 3-годишни програми, които се възобновяват. „Дейностите на тази спогодба,  която е рамкова, са доста ограничени. В миналото са се изчерпвали с участия в кино фестивали“, уточни Вигенин.

Външният министър коментира, че едва ли българските медии има какво да научат от севернокорейските, но ние бихме били полезни на тях в това отношение.„Няма как държавата да принуди частни медии да си сътрудничат с някого, ако той не иска. Това е рамка, която дава възможност да бъде използвана”, коментира още той.

Вигенин добави, че в момента България се подготвят да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там и ротацията върви по-бързо.

„Ние самите, за разлика от правителството на ГЕРБ, което е побързало да я поднови преди изтичането на 3-годишния период, внимателно преценихме ситуацията политически. За радост, напрежението между двете Кореи намаля вчера, когато беше взето решението за утвърждаването на текста”, заключи външният министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче смята, че „за пореден път министър Вигенин се опита да оправдае с мънкане скандалното решение на управляващите“.

След като вчера коментира решението на кабинета във Facebook, днес експремиерът отново отговаря задочно на управляващите в социалната мрежа. Борисов посочва, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година.

„Но му напомням (на Кристиан Вигенин – бел. ред.), че и Башар Асад е бил на посещение в България, но след като се обърна срещу своя народ, беше обявен за диктатор и всички демократично мислещи лидери по света се разграничиха от неговата политика, а в това време Станишев изпрати депутат от БСП в Сирия на посещение”, коментира Борисов.

Според него същото се случва и сега. „Правителството преподписва споразумения със страна, където през последните две години настанаха чудовищни събития, които потресоха цялата демократична общественост – само преди няколко дни новият държавен ръководител Ким Чен Ун екзекутира цялото семейство на чичо си, ликвидира брата на баща си, уби бившата си годеница и изпрати роднините й в трудов лагер“, отново напомни лидерът на ГЕРБ.

По думите му това е страната, която миналата година обяви, че възнамерява да произвежда повече плутоний за ядрено оръжие. „Всички тези факти, гарнирани със снимката на Орешраски с Янукович, която първо беше разпространена от международни медии, са изключително лоши сигнали за страната ни. Правителството е в тотална изолация и незабавно трябва да си отиде“, отново поиска оставката на кабинета Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
7
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
Може да не ми е "любимец", но тук Бочко е мноого прав.Как може да подкрепяме такъв режим? Тези политици не са политици , а дупедавци и маскари.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, нали точно от КНДР пратиха човек на слънцето за 8 часа и го върнаха с проби ахахахахах много ни е необходима спогодба с ***. Ама те и нашите и техните управници са пълни *** тъй или иначе.
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да си разменят технолгии в ракетостроенето и атомната сфера за военни нужди Балгария има нужда от такива за да е независима
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. ИвановСлед което социализмът с ТКЗС-тата и прочее простотии-- БУМ фалира и още му плащаме дълговете.Колкото до исканията за справедливост защо трябваше да избиват българския народ за да му натикат насила "справедливостта",която той уж желае?Дебилизмът е висша форма на комунизма нали другарю тъпанарю ?
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е да си ходите другари мафиоти.Виждам,че народа се пробужда и един прекрасен слънчев ден трябва да дадете отчет за заграбените милиарди от народа,за контрабандните канали ,за наркоканалите,за разрухата на банковата система по Виденово време,за хиперинфлацията,за заменките,за" узаконенните" ви кражби при масова и касова приватизации, за мутрите,за изнесените капитали през 90-те години. Време е.До сега сгафилите комунисти се изнасяха в ЮАР,а в последствие в КНДР за да се покрият от закона.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VIVA NORTH KOREA ! VIVA KIM !!!
62
0
 
6
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До 47Разбира се,че сме суверена държава и имаме право на собствена външна политика, въпреки че като гледам сегашните тиквеници как работят за руските енергийни интереси ми е много спорно, доколко сме "суверени"Проблемът е там,че България е редно да реагира адекватно, когато някой си лидер пък било то и социалистически,започне да безчинства и избива собствения си народ и да плаши света с ядрени оръжия. България трябва да реагира, НЕ ,ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА НЯКОГО,А ЗАщОТО Е УЖ ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА
61
8
 
7
 
! Отговори
шшшш преди 10 години
Значи Боко Картуната подписва спогодбата през 2010-та, а когато сега я продължават за още 3год. вдига вой... Защо ли вече нищо не ме учудва в гербаджийското лицемерие
60
2
 
5
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
До няколко години довиждане ЕС и НАТО :)
59
4
 
4
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До 43 и 44 анонимен какви си тия глупости дето ги думкаш бре. След 44 социализма направи ТКЗС защото на народа бе нужна справедливост да има за всеки да бъдем равни. Още Александър Стамболийски национализира земята на едрите собственици защото експлоатират.
58
4
 
10
 
! Отговори
M. преди 10 години
"Страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с почти всички страни-членки на ЕС, коментира министърът пред Нова телевизия."wtf?!той си мисли, че Северна Корея е в ЕС сигурно. ***! Оставка!
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. ИвановОще една гнида изпълзяла от позитанската тиняХайде събирай си парцалите и марш в земния рай Северна Корея.
56
4
 
10
 
! Отговори
Оня преди 10 години
Уж разкриха троловете на онзи социалистически *** Йотова, а те пак плъзнали в нета....
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Патологичното притегляне на бетонните глави от Позитано към диктаторски, авторитарни и изпортени режими е носел и носи само загуби за българската дъжава, както по комунистическо, така в поскомунистическо управление !
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗИ *** ДАЛИ НЯКОЙ МУ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ? ЧЕ ТОЙ В БЪЛГАРИЯ ИМА АВТОРИТЕТ О .
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До морскиАбе *** позитански как така Борисов след като умори от глад цял народ,на вас ви остави лаптопите? Да се мъчите ли ?
52
9
 
7
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До Абсурд И Защо плюеш по Сталин и КНДР щото спасиха народа си от американско разграбване ли. Как може да има нац предатели какъвто си не мога да отгатна. Вие СДС сте си от тия. В социалистическа Монголия България добиваше злато като 1988г резултата е 107 процента и като 97 Костов дойде на власт първо руинира добива от монголско злато и ни разби отношенията с братските страни. Не трябва да плюем по отошенията ни с КНДР Монголия Китай Виетнам а да се радваме че има такива страни
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za komunistite im e vse edno 4e severnokoreyskiya diktator e izbil cqloto semeystvo na chicho si ,pri4inata da ne go izmesti ot liderskiya post
50
10
 
17
 
! Отговори
Л преди 10 години
ААА какво излезе ,че Боко Тиквата бил подписал спогодбата ама сега нествало. Тикво проста и последните ти последователи ще се откажат от теб.
49
11
 
14
 
! Отговори
морски преди 10 години
За три години и половина ГЕРБ унищожиха бизнеса,хората,държавата сега реват за договор със суверенна държава,но така им нареждат господарите евреи от САЩ.