Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?

Вигенин не вижда защо е необходима истерия, Борисов иска оставка на МС
Обновена: 13 фев 2014 14:02 | 13 фев 2014 12:29, Веселина Йорданова
143
Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Спогодбата със Северна Корея е стандартна, не виждам защо е необходима истерия. Така външният министър Кристиан Вигенин отговори на исканията на ГЕРБ за оставка на кабинета заради вчерашното решение на МС да си сътрудничим с КНДР в областта на науката, образованието и културата.

Страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с почти всички страни-членки на ЕС, коментира министърът пред Нова телевизия.

Вигенин допълни, че на 1 октомври 2010 г. тогавашният външен министър Николай Младенов внася в Министерския съвет проект за решение, с което предлага такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тя е подписана и е изтекла през декември 2013 г.

Министърът обясни, че това са 3-годишни програми, които се възобновяват. „Дейностите на тази спогодба,  която е рамкова, са доста ограничени. В миналото са се изчерпвали с участия в кино фестивали“, уточни Вигенин.

Външният министър коментира, че едва ли българските медии има какво да научат от севернокорейските, но ние бихме били полезни на тях в това отношение.„Няма как държавата да принуди частни медии да си сътрудничат с някого, ако той не иска. Това е рамка, която дава възможност да бъде използвана”, коментира още той.

Вигенин добави, че в момента България се подготвят да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там и ротацията върви по-бързо.

„Ние самите, за разлика от правителството на ГЕРБ, което е побързало да я поднови преди изтичането на 3-годишния период, внимателно преценихме ситуацията политически. За радост, напрежението между двете Кореи намаля вчера, когато беше взето решението за утвърждаването на текста”, заключи външният министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче смята, че „за пореден път министър Вигенин се опита да оправдае с мънкане скандалното решение на управляващите“.

След като вчера коментира решението на кабинета във Facebook, днес експремиерът отново отговаря задочно на управляващите в социалната мрежа. Борисов посочва, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година.

„Но му напомням (на Кристиан Вигенин – бел. ред.), че и Башар Асад е бил на посещение в България, но след като се обърна срещу своя народ, беше обявен за диктатор и всички демократично мислещи лидери по света се разграничиха от неговата политика, а в това време Станишев изпрати депутат от БСП в Сирия на посещение”, коментира Борисов.

Според него същото се случва и сега. „Правителството преподписва споразумения със страна, където през последните две години настанаха чудовищни събития, които потресоха цялата демократична общественост – само преди няколко дни новият държавен ръководител Ким Чен Ун екзекутира цялото семейство на чичо си, ликвидира брата на баща си, уби бившата си годеница и изпрати роднините й в трудов лагер“, отново напомни лидерът на ГЕРБ.

По думите му това е страната, която миналата година обяви, че възнамерява да произвежда повече плутоний за ядрено оръжие. „Всички тези факти, гарнирани със снимката на Орешраски с Янукович, която първо беше разпространена от международни медии, са изключително лоши сигнали за страната ни. Правителството е в тотална изолация и незабавно трябва да си отиде“, отново поиска оставката на кабинета Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
1
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До анонимен 82 и 84 Първо П. Младенов не наш а на предателя Горбачов. Второ добре са ми известни документите не само на БНБ а и на Мс и Министерство на земеделието и горите по специално докладите на дядо ми министър Алекси Иванов от 1988 и предните 1987 и 1986 за състоянието на АПК . Там той казва че няма нужда от финансова помощ от БНБ тъй като са назначени държавни надзорни съвети на 1 АПК което е в затруднение а другите са добре и селското стопанство ще е финансирано с пари от износа ни на продукция за Монголия Иран Ирак Сирия Мароко и Кндр и Лаос.
87
1
 
4
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов АБЕ КАЖИ НА КОЛКО СИ ГОДИНИ И ДА ПРОДЪЛЖИМ ИЛИ ДА ПРИКЛЮЧИМ СПОРА!:) НЕЩА КАТО КАЗАХА МИ И БИЛИ ВИДЕЛИ НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВИ СВИДЕТЕЛСТВА ОТ ХОРА, КОИТО СА ВИДЕЛИ РЕАЛНОСТТА, А НЕ КАРТИНКА ПРЕЗ СТЪКЛАТА НА СЛУЖЕБНИТЕ КОЛИ ИЛИ ОТ ВЪЗДУХА! ТЕЗИ КОИТО РАБОТЕХА В МАРОКО ДЪРЖАВАТА ИМ ПРИБИРАШЕ ОКОЛО 30% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО! ТОВА ИЗВЕСТНО ЛИ ТИ Е? И ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ ДА РАБОТИШ В ПУСТИНЯТА ИЛИ НА БОРДА НА КОРАБ, С МЕСЕЦИ И ГОДИНИ ДАЛЕЧ ОТ СЕМЕЙСТВО И ДЕЦА?
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До морскиБългария я обрекоха на глад и мизерия комунистите още 1944 год. Бойко още не е бил роден.Опорните ви точки нещо се сриват.Много ти е къса паметта.*** ли си , или си *** нещастен?
85
1
 
4
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. Иванов ТОВА Е КАТО ПРИКАЗКАТА ТИ МОЖЕ ДА ЗНАЕШ, АМА НА МЕН МИ КАЗАХА! Я КАЖИ НА АУДИТОРИЯТА НА КОЛКО ГОДИНИ СИ? ПО ВРЕМЕТО НА "ДОБРИЯ СОЦИАЛИЗЪМ НА КОЛКО СИ БИЛ? И ПО ТОЧНО НА 10.11.1989-А? МОЖЕШЕ ЛИ Д АОЦЕНЯВАШ ПРАВИЛНО СЪБИТИЯТА? СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО МОЖЕ ДА Е НЯМАЛО ДЪЛГ, НО ДЪРЖАВАТА ИМАШЕ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ! КОИТО ОЩЕ ПЛАЩА!!! Т.Е. ПЛАЩА ГИ ДАНЪКОПЛАТЕЦА И ТОЗИ КОЙТО ИЗРАБОТВА БВП! С РЪЦЕТЕ СИ, А НЕ СЕДЕЙКИ НА БЮРО И ЗАД НЕГО ДА Е ПОРТРЕТА НА ЛЕНИН И МАРКС!!!!!!
84
5
 
1
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До анонимен 82 не знам за корекомски яйца но знам че през септември 1988г в Монголия където бе на посещение дядо ми Алекси Иванов министър на земеделието и горите В Българските обекти работеха хил монголци и стотици Българи и взимаха стотици рубли заплати . А през същия период в Мароко Българите работещи там взимаха долари заплата така че не им бе зле.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в България никога не е имало комунизъм.Имало е ла*нари! Те са се обявявали за комунисти. И са взимали всичко на честните работещи хора, за да го раздадат на отрепките! ...т.е. на семействата си и приятелите си безделници!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. ИвановКакво очакваш да ти каже дядо ти?Нали и той е отговорен за тези дългове?Прочети доклада на вашия П Младенов.Прочети и разсекретените документи на БНБ при Л Коларов.Още 1985г общия дълг на НРБ е 108% от БВП.И това не е първия фалит на НРБ Има още 2-през 1964 и 1977.Посочи една просперираща комунистическа държава.Няма.Е с изключение на Сев.Корея може би
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се напъвайте господа комунисти - вижте си резултатите от великия строй. Няма една просперираща комунистическа държава. Дори от най-богатата страна на петрол в латинска Америка, направихте *** /президента е автобусен шофьор/. За Северна Корея просто с този космонавт дето първи в света бил кацнал на Слънцето, няма смисъл от коментар. Господа Комунисти, вие не живеете на земята, не сте земни и затова ще бъдете изтрити от лицето на тази планета. Дано на Слънцето намерите вашия истински дом.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. Иванов Aбе шапшал, има доклади до ЦК на БКП че още през 1986-7 е имало АПКата пред фалит.... През 1988ма вече е имало предприятия в принудителен престой поради липса на суровини, а също така и закъснения в изплащането на заплатите, налагало се е с постановление на МС БНБ и ДСК да им отпускат кредити че да не рухнат още тогава... За постановлението на МС от 1980та - да се намалят порциите месо в столовете за работници - и за него ли не си чул, а?
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. ИвановНай-добре живееха *** от Судан-даваш им 1 заплата и те ти взимат едно шоколадово яйце от Корекома за рождения ден на сина ти. Колко от тях построиха къщи на цената на 20-30 шоколадови яйца...
78
2
 
10
 
! Отговори
strephen преди 10 години
До Министър А. ИвановНЕ САМО ТИ ПОМНИШ СОЦИАЛИЗМА КАМЕРАД! АЗ СИ СПОМНЯМ КАК 2 ГОДИНИ, ЗАВЪРШИЛ С ОТЛИЧИЕ НЕМСКА ГИМНАЗИЯ, ПРИЕТ С 5 В СУ МЕ ЗАКОПАХА В ЗВЕЗДЕЦ! САМО ЗАРАДИ МОЙ ДЯДО, КОЙТО БЕШЕ ФАБРИКАНТ! НЕ 2, А 3 ПОКОЛЕНИЯ СЪСИПА ТОЗИ ТВОЙ ДОБЪР СОЦИАЛИЗЪМ! НАУЧИ БЪЛГАРИНА ДА НЕ РАБОТИ, ДА СЕ ПРИМИРЯВА И ДА СИ МИСЛИ ЧЕ ЖИВЕЕ В РАЯ! ИМАШЕ ЕДНО ХУБАВО НЕЩО: НЯМАШЕ ПРЕСТЪПНОСТ! ПО ТОЧНО ИМАШЕ КУРШУМ В ГЛАВАТА! НО НА ФОНА НА ОСТАНАЛОТО НЕ МОГА ДА КАЖА ЧЕ БЕШЕ ИДЕАЛНО! ти си *** червена кратуна!
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Министър А. ИвановДнес май не са ви хранили в зоопарка.Много вой,много съскане и крякане.Ти не си тиня,ти си просто калта по подметките на нас нормалните хора.България е мойта ,а не твоята страна,така че аз оставам ,а ти изтичаш обратно в канала или ако предпочиташ в Северна Корея.То е същото
76
5
 
4
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До анонимен 66 Какви дългове бе. Дядо ми Алекси Иванов бе министър на земеделието и горите от март 1986 до декември 1988г и Секретар на ПП на БЗНС от 76 до промените 1989 и добре знам че Селското ни стопанство нямаше нито ст дълг. Обратно България е построила и дала на др държави като Кндр финансова помощ и трябва да се грижи за нещата си там.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ходи се оправяй с турците, не ти е дошло яйцето на *** с тази корея. имаш много по-важни задачи куку!
74
4
 
5
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
на 1 октомври 2010 г. тогавашният външен министър Николай Младенов внася в Министерския съвет проект за решение, с което предлага такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тя е подписана и е изтекла през декември 2013 г.А простомера Бойко искаше оставка в фейсбука пак тъпира даже не знае,че негов министър е внесъл предложението.. ама откъде да знае тука няма далавера, няма контрабанда, обществена поръчка.. няма лев.. И МОЛЯ НЕ МИ ТРИЙТЕ АНТИ ГЕРБ КОМЕНТАРИТЕ
73
2
 
7
 
! Отговори
АНТИБИОТИК преди 10 години
Върнете червената чума в пълното и величие. Няма нищо страшно,само ще се наложи да изтрепете и остатъка от българи, ако можете. Защото една част от България още живее. Продажни ***,чужденци управляват България. Смърт на предателите,в името на България,великите Ботев и Левски. Котилата порочни продават Родината ни. Смърт на котилата.
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 67БЪлгария, пише се с "Ъ" неграмотен червен *** скапан!
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА тези технологии не можем ли да ги получим директно от Китай,защото те са китайски и то с три поколения назад от сегашните китайски,Но нищо,ще ги вземем спациално за теб.Или си мислиш че прасето Ким създава технологии докато зяпа любиото си порно към което е известно,че е пристрастен
70
6
 
4
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До анонимен 58 Ти си тиня долен империалист . Не работя на Позитано но като човек който помни социализма и беше добре в България ти казвам че докато не се отървем от антикомунисти няма да е добре. Да ви изгонят от България
69
3
 
6
 
! Отговори
демос преди 10 години
Сега се готви голямата далавера с комунистите от КНДР.Ще се изнасят капитали уж за съвместни проекти,които никой няма да може да ги контролира в последствие.Поредният бандитски план на мафията в червен цвят.