Без мажоритарен вот на парламентарни избори

Няма да има нито при гласуване за обикновено, нито за Велико НС
Обновена: 20 фев 2014 10:49 | 20 фев 2014 10:22, Камелия Цветанова
37
Без мажоритарен вот на парламентарни избори
Снимка: архив, БТА

Мажоритарен вот няма да има нито за обикновено Народно събрание, нито за Велико, за което пък според досега действащото законодателство половината от 400-те депутати се избираха мажоритарно, а другата половина – пропорционално. Това записаха депутатите с окончателното приемане на текстове от Изборния кодекс.

Депутатите решиха, че ще има и възможност гласоподавателите да влияят върху подреждането на партийните листи с т. нар. преференция. Прагът обаче предстои да бъде гласуван в пленарната зала.

Въпреки че от ГЕРБ настояваха да има 31 мажоритарно избрани депутати в обикновено Народно събрание, предложението им беше отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Данаил Кирилов от опозицията се опита да убеди народните представители в правотата на искането с аргумента, че по този начин избирателят може да търси персонална отговорност от мажоритарно избрания народен представител.

Червената Мая Манолова обаче остро разкритикува опозицията заради това предложение.

Още по темата
„Това е пълна измама, защото ГЕРБ отмени мажоритарното избиране на депутати, както и преференцията. Освен това гражданите казаха ясно, че не искат повече тази имитация на мажоритарност, най-лесният начин да отвратим хората е като върнем този експеримент от 2009 г., който заблуди  хората, че ще избират личности, а в крайна сметка избраха партийни послушковци, чиито имена отдавна забравиха”, заяви тя.

Според нея истинският мажоритарен вот може да бъде въведен плавно.

Павел Шопов от „Атака” смята, че мажоритарният вот е една голяма спекулация и лъжа.

„Като че ли на някои хора им хареса „р”- то в мажоритарен. Има си място и за мажоритарен вот – мажоритарно се избират кметове и президент, но за народни представители и общински съветници не, така е в цял свят. В Европа има две държави, където има мажоритарен вот, Франция, където „р”-то си звучи добре, и във Великобритания, където има две партии, които от векове са се сложили и се менкат”, отбеляза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
В България електронното гласуване е пълен абсурд: само ще улесни манипулаторите да събират данните на платения електорат и да въвеждат на компютър вместо да си прявят труда да ги водят до избирателните секции. Само на Плевнелиев и на ГЕРБ уж не им е ясно до какво ще доведе това, и то защото целта им е да мътят водата колкото се може повече.
33
0
 
0
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Тези избори май приличат на избора на Адам-Адаме ето ти жена можеш да я избереш........ако ти харесва.
32
0
 
0
 
! Отговори
Свободна Монтана преди 10 години
Кой да защити Българската Държава? Къде е управлението на Държавата.? Защо се затриват умишлено Болниците в нашата Мила Родина и не стимулират Докторите управлението на всяка болница която е Държавна се води към Фалит от Борда на Директори. А те са ръководители назначени от ГЕРБ.Нека да се назначават Икономисти Мениджъри те са за това а Докторите да лекуват и да им се плаща.ДА СЕ ВКАРА ЕЛЕКТРОННА КАРТА НА ПАЦИЕНТА И ДА СПРЕ ТОЧЕНЕТО НА ПАРИ ОТ КАСАТА И ДЪРЖАВАТА.
31
0
 
0
 
! Отговори
Свободна Монтана преди 10 години
Явно и тука се пускат определени коментари на ГЕРБ
30
1
 
0
 
! Отговори
Брей преди 10 години
Много *** и много герберастки *** пишат яко.Електронно гласуване чрез електронен подпис - 50лв. струва подписа.Ще си платите ли?????Мажоритерен вот - Бойко и Волен и Доган - сигурни.Това ли искате?Много сте ***,почти като президента.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за какво са ви мажоритарни избори,да си вкарате Азис в парламента ли бре *** герберски
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП,ДПЕ и Атака най-много се страхуват от мажоритарен вот,защото дори и електоратът им знае кои са престъпниците от партиите им и няма да гласуват за тях.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП сега ще се разори да плаща на тролчета, които да ни убеждават по форумите колко е хубаво, че няма да има мажоритарен вот!
26
4
 
19
 
! Отговори
ЧЕСТИТО! преди 10 години
Честито на всички Граджански движения и недвижения! Надвижихте ли се сега, наобсъждахте ли се с премиера и с майчето червено? Нещо да се прие от исканията на хората? НЕ! И НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ! КОМУНИСТ САМО ОТ БОЙ РАЗБИРА, ОТ НИЩО ДРУГО! ОСТАВКА!!!
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сами си направихме този ***. Докато наши баби и дядовци, ***, турци и предатели определят кой да управлява ще бъдем в този ***. Не разчитайте на т.нар. РЕФЕРЕНДУМ, защото въпросите в него ще бъдат сменени в последния момент и провеждането му ще бъде безсмислено. Това е комунистическа диктатура в чист вид. Радвайте се българи, които протестирахте през февруари 2013г. На нас останалите ЖАЛНА НИ МАЙКА БЪЛГАРСКА!Който сложи минус на това е предател.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КелвинНЯМА ПО-ГОЛЕМИ НАКАДЪРНИЦИ !
23
5
 
36
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
Бати гадните комунисти!!! Въртяха сукаха и накрая нито мажоритарни избори нито електронно гласуване! Е ние нали точно това искахме. Това и обещаха да направят политиците ! Ето го резултата! То от комунисти какво ли да очакваш !!! Явно пак с камъни трябва да им покажем какво искаме! Нищо не става от тия червени гнусове!
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тече подписка за референдум. Не могат да избягат от него. Подкрепете го. Да ги "поуправляваме" и ние.
21
1
 
18
 
! Отговори
хоха преди 10 години
Спокойно бе ... сега ще се изсипят една торба "ненужници"(политолози, анаЛизатори, журналисти и други платени продажни мекерета), които ще ви обяснят за пореден път че сте *** и даже си нямате идея за какво иде реч в новия закон ... и че ла*ната в които сме зарити не са ла*на, а рози ... "Всеки народ си заслужава управниците!"
20
1
 
23
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
И накрая излезе че ще гласуваме по изборния закон на Федосиева малко осакатен и боядисан в червено, А мажоритарния вот уж демократите от управляващата коалициа го премахнаха, Голям страх ги тресе да не се повтори избора когато не спечелиха нито един мажоритарен депутат,
19
1
 
24
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Столетницата ми припомня само едно - вече сме сто години робство,има време до 500г.
18
0
 
24
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Българина явно не заслужава демокрация! Как може да ги търпим толкова много? Доказваме го постоянно, вместо да изметем ***, наречен БКП(визирам ГЕРБ, ДПС, БСП и производните им). Както е казал дядо Славейков - не сме народ, а ***!
17
3
 
17
 
! Отговори
HukuMAPKOB преди 10 години
До ВеселинКакто вече написах, мажоритарният вот не дава 100%-ова гаранция за добро управление, но пропорционалният дава 100%-ова гаранция за лошо управление.
16
2
 
8
 
! Отговори
HukuMAPKOB преди 10 години
До ВеселинКакто вече написах, мажоритарният вот не дава 100%-ова гаранция за добро управление, но пропорционалният дава 100%-ова гаранция за лошо управление.
15
4
 
4
 
! Отговори
HukuMAPKOB преди 10 години
А това на ГЕРБ си е пълен популизъм! Мажоритарен вот за 31 депутати! Защо за 31? Защо не за всичките?!?!?!? Преференциално-пропорционалният вот също си е прах в очите на хората. Не знам за случай в световната история избирателите по този начин да са пренаредили първоначално предложената партийна листа - елементарна теория на вероятностите!