Без мажоритарен вот на парламентарни избори

Няма да има нито при гласуване за обикновено, нито за Велико НС
Обновена: 20 фев 2014 10:49 | 20 фев 2014 10:22, Камелия Цветанова
37
Без мажоритарен вот на парламентарни избори
Снимка: архив, БТА

Мажоритарен вот няма да има нито за обикновено Народно събрание, нито за Велико, за което пък според досега действащото законодателство половината от 400-те депутати се избираха мажоритарно, а другата половина – пропорционално. Това записаха депутатите с окончателното приемане на текстове от Изборния кодекс.

Депутатите решиха, че ще има и възможност гласоподавателите да влияят върху подреждането на партийните листи с т. нар. преференция. Прагът обаче предстои да бъде гласуван в пленарната зала.

Въпреки че от ГЕРБ настояваха да има 31 мажоритарно избрани депутати в обикновено Народно събрание, предложението им беше отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Данаил Кирилов от опозицията се опита да убеди народните представители в правотата на искането с аргумента, че по този начин избирателят може да търси персонална отговорност от мажоритарно избрания народен представител.

Червената Мая Манолова обаче остро разкритикува опозицията заради това предложение.

Още по темата
„Това е пълна измама, защото ГЕРБ отмени мажоритарното избиране на депутати, както и преференцията. Освен това гражданите казаха ясно, че не искат повече тази имитация на мажоритарност, най-лесният начин да отвратим хората е като върнем този експеримент от 2009 г., който заблуди  хората, че ще избират личности, а в крайна сметка избраха партийни послушковци, чиито имена отдавна забравиха”, заяви тя.

Според нея истинският мажоритарен вот може да бъде въведен плавно.

Павел Шопов от „Атака” смята, че мажоритарният вот е една голяма спекулация и лъжа.

„Като че ли на някои хора им хареса „р”- то в мажоритарен. Има си място и за мажоритарен вот – мажоритарно се избират кметове и президент, но за народни представители и общински съветници не, така е в цял свят. В Европа има две държави, където има мажоритарен вот, Франция, където „р”-то си звучи добре, и във Великобритания, където има две партии, които от векове са се сложили и се менкат”, отбеляза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
17
 
! Отговори
КНСБ преди 10 години
От лошо,по-лошо сш развиват нещата у нас!Няма ли мажоритарен избор-няма и истина насреща,а само обещания,лъжи и клевети! Тия май не разбраха,че НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ПАРТИЙНО УПРАВ ЛЕНИЕ ?!Братя и сестри, да ратуваме и се борим ЗА НОВ ВИД УПРАВЛЕНИЕ,БЕЗ ПАРТИИ! За толкова години партийно управление досега / без значение коя партия е била на власт / сме в категодрията "цъфнали и завързали".Искаме ли така да се продължава?! Дани ограбват и се обогатяват на наш гръб хора без да знаят какво е това труд
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кога депутатите станаха 400? не бяха ли 240?
12
0
 
18
 
! Отговори
Веселин преди 10 години
Кметовете се избират по мажоритарен принцип и сме свидетели на толкова много разкрития за корумпирани кметове ,които са извършили купища престъпления.
11
2
 
14
 
! Отговори
HukuMAPKOB преди 10 години
До празноглавия Келвин: Да, мажоритарният вот няма да реши сам по себе си проблемите, но при всички други варианти проблемите със сигурност остават! Мажоритарният вот е недостатъчно, но абсолютно необходимо условие, за да започнат в парламента да работят не просто депутати, а наистина народни представители; и малко по малко да започнат да мислят за интересите на избирателите, а не само за своите интереси и интересите на онези олигарски, които са ги поставили на избираемо място в партийните листи
10
1
 
19
 
! Отговори
до Бягайте преди 10 години
Държавата е такава каквато я направим ние с бягане няма да стане, а само с борба, така както са го направили западните народи. Ами ако те бяха избягали, когато им е било трудно?
9
2
 
12
 
! Отговори
Бягайте... преди 10 години
Спасявайте се поединично... тук никога няма да има промяна в нашата държава... винаги малка група хора ще са добре на гърба на цял народ....
8
17
 
13
 
! Отговори
Келвин преди 10 години
До Празноглавите български избиратели: Мили кухари, мажоритарния вот няма да ви реши проблемите напротив, така ще вкарате още по-големи некадърници от сегашните и дори престъпни групировки!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
В новия изборен кодекс има ли нещо за броя на депутатите ?Много са за малка и бедна България толкова хрантутници !Има ли нещо за онези,които решават да сменят позата и пола си в друга група "независими" ?Мажоритарно или пропорционално избрани ?
6
3
 
18
 
! Отговори
Сводолюбивец преди 10 години
Кога ще се вдигаме срещу тиранията на партиите и ДПС? До кога ще сме бедни и експлоатирани от мутри и политици? До кога страха ни ще е по-силен от желанието за свобода? До кога ще се кланяме на простака и ще гоним умните? Време е!
5
3
 
26
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Е как ще има "МАЖОРИТАРЕН ВОТ"?!?! Много ясно че........ НЯМА ДА ИМА! Иначе как ще "влезнат" в така наречения "Парламент" МИНИМУМ 150 или дори 200 , от 240 общо - НИКОМУ НЕИЗВЕСТНИ МАРИОНЕТКИ , ЛЮБОВНИЦИ , РОДНИНИ , ПАРТИЙНИ *** И НАТЕГАЧИ.... Които отиват ТАМ НЕ за да направят нещо за Майка България.... а да направят НЕЩО за собствения си джоб и за родата!!!!!... Това е истината! Какво се лъжем? Празните и високопарни приказки по медиите на тия *** от НС са досадили на всеки Българин!!!..
4
2
 
22
 
! Отговори
мая общата преди 10 години
тая изкукуригала кокошка е направила социал.кодекс, тя да си каже кога ще пусне секс клипчето си с братя галеви
3
1
 
33
 
! Отговори
то се е видяло преди 10 години
да си внесем украинци, че ние тая работа няма да я свършим... ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ????"По-малко власт за държава, повече свобода за човека." искам да мога да търся пряка отговорност на всичко от съдия, прокурор - до общински съветник и депутат. не само с табели и скандирания, РЕАЛНИ ЛОСТОВЕ ЗА КОНТРОЛ ОТ НАРОДА, КОГА????
2
1
 
33
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
Ами че, така де! Как иначе в парламента ще влизат никому неизвестни ***, които по 4 години да спят на парламентарните банки и да взимат тлъсти депутатски заплати?!
1
0
 
31
 
! Отговори
До кога бе? преди 10 години
Жалка демокрация. Държава на олигарси и измислени партии.