Пуснаха телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания

Пациенти помагат на пациенти
20 май 2024 13:31, Инна Ангелова
5

От 8 май работи телефонна информационна линия, която да е от помощ на пациенти с автоимунни заболявания. Телефонната линия 0876 303 400 работи от 10 до 17 часа.

В предаването “България утрин” зам.-председателят на Сдружението с редките заболявания Николай Недялков обясни, че пациентите получават информация най-вече от други пациенти за самото заболяване и кога трябва да отидат на лекар. Неделяков допълни, че в интернет има много написани неща, но не всички отговарят на истина и са достоверни.

Телефонът е както за вече диагностицирани, така и за хора само със симптоми, но все още недиагностицирани. "В Интернет има многостранна информация, която води до объркване на пациента. Могат да се доверят спокойно на сайта ни и на човека, който отговаря на телефона. Има много невярна информация в Интернет. Ние работим с медицински специалисти. Нашият сътрудник по телефона обяснява на пациента, че има административен път, който трябва да се извърви. Набелязали сме път, който пациентът може да следва", каза още Недялков.

Даяна Иванова, която страда от рядкото заболяване на Крон, сподели пред Bulgaria ON AIR, че се е притеснявала от неизвестността и евентуалните интервенции. "Разговаряш с пациент, който е преминал през подобни случки и ще разбереш, че не си единствен. Много хубаво е да може да се обърнеш към някого, ако се чудиш дали да отидеш на лекар", посочи тя.

Иванова и Недялков призоваха хората с автоимунни заболявания да не се излориат, а ако имат възможност и да потърсят услугите на психотерапевт. "За повечето заболявания има модерни терапии и има какво да се направи", подчерта Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
тъп пепеец/дебеец преди 3 седмици
Кашпировски възкръсна
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И точно какво ще ме диагностицират по телефона а да психолога ще ми каже че майка ми е виновна.
2
0
 
2
 
! Отговори
Фазер Ви Благодари преди 3 седмици
за Участието! Бог да Пази Принцеса Кейт!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Таксува по 20 импулса на минута :)))