Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!

Орешарски се срещна с турския външен министър Ахмет Давутоглу
Обновена: 27 фев 2014 18:30 | 27 фев 2014 18:28, Красимир Ангелов
174
Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!
Снимка: МС

"Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции“, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу.

Българският министър-председател изтъкна добрите отношения между двете страни и огромните възможности в икономически план, съобщава правителствената информационна служба.

По време на разговора беше отчетена възможността стокообменът между България и Турция да нарасне два пъти. Отбелязана беше и направената крачка за решаване на проблема по отношение на превозвачите. Турският външен министър изрази надежда, че ще бъде намерено трайно решение на въпроса.

"Всяка кола, която минава през границата, създава икономическо оживление“, подчерта Давутоглу. Министър-председателят Орешарски пък изтъкна от своя страна, че българските и турските превозвачи са сред най- конкурентните в Европа и ще има по- голяма полза, ако си партнират, вместо да спорят.

Министърът на външните работи на Турция акцентира и върху значението на въздушния транспорт между двете страни.

"Гледаме на нашите отношения в перспектива като стратегическо партньорство“, заяви той. По думите му има потенциал в сфери като енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и транспорта.

Още по темата

Според турския външен министър засилването на междусъседските икономически отношения е възможност да се излезе от кризата.

В рамките на днешния ден турският външен министър се срещна с премиера Орешарски, президента Росен Плевнелиев, своя колега Кристиан Вигенин и председателя на парламента Михаил Миков.

На излизане от президентството Ахмет Давутоглу бе посрещнат с плакати от депутати от „Атака“, които гласяха "Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид”, както и "Атака" казва: „Не на Турция в ЕС".

Турският външен министър бе заграден от полицейски кордон и до инциденти не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
9
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,- Византия пак се предаде на Исляма и с Гърция и Сърбия пак сме Първи ешалон", в борбата с новото, старо Световното зло, чиито владения вече започват от Капъкуле, а петата му колона ДПС свирепства! - Политическите огризки - партиите на прехода са неадекватни - Договора за Стратегическо сътрудничество - САЩ и Турция, съгласно който България е Турски вилает не е денонсиран!Скоро, Великите сили ще ни накарат да възстановим Армията и Православен Балкански пакт за борба с Ислямската Агресия .
6
7
 
11
 
! Отговори
Бат Коста преди 10 години
E какво стана?? нали обвинявахте Борисов че бил турска *** !ОСТАВКА
5
5
 
7
 
! Отговори
Maртин преди 10 години
Социалист, не омръзна ли ти Доган да обладава лидера ти?
4
8
 
19
 
! Отговори
SNN преди 10 години
Официално Волен Сидеров е кандидат за главен мюфтия.Утре от 10.00ч в зала 1 на НДК ще се изпълни сюнета(обрязване) вход свободен.
3
7
 
20
 
! Отговори
художника преди 10 години
Нали Боко се гушкаше с Ердоган, сега к`во стана???Но... по принцип съм за добросъседските отношения и е правилно да си помагаме взаимно, независимо коя партия е на власт!
2
19
 
13
 
! Отговори
koljo преди 10 години
BRAVO NA TURZITE DARZAVATA IM E KATO GRADINA
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турската валута продължава да се обезценява и ще удари българския износ.