Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!

Орешарски се срещна с турския външен министър Ахмет Давутоглу
Обновена: 27 фев 2014 18:30 | 27 фев 2014 18:28, Красимир Ангелов
174
Между България и Турция има потенциал за сътрудничество!
Снимка: МС

"Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции“, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу.

Българският министър-председател изтъкна добрите отношения между двете страни и огромните възможности в икономически план, съобщава правителствената информационна служба.

По време на разговора беше отчетена възможността стокообменът между България и Турция да нарасне два пъти. Отбелязана беше и направената крачка за решаване на проблема по отношение на превозвачите. Турският външен министър изрази надежда, че ще бъде намерено трайно решение на въпроса.

"Всяка кола, която минава през границата, създава икономическо оживление“, подчерта Давутоглу. Министър-председателят Орешарски пък изтъкна от своя страна, че българските и турските превозвачи са сред най- конкурентните в Европа и ще има по- голяма полза, ако си партнират, вместо да спорят.

Министърът на външните работи на Турция акцентира и върху значението на въздушния транспорт между двете страни.

"Гледаме на нашите отношения в перспектива като стратегическо партньорство“, заяви той. По думите му има потенциал в сфери като енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и транспорта.

Още по темата

Според турския външен министър засилването на междусъседските икономически отношения е възможност да се излезе от кризата.

В рамките на днешния ден турският външен министър се срещна с премиера Орешарски, президента Росен Плевнелиев, своя колега Кристиан Вигенин и председателя на парламента Михаил Миков.

На излизане от президентството Ахмет Давутоглу бе посрещнат с плакати от депутати от „Атака“, които гласяха "Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид”, както и "Атака" казва: „Не на Турция в ЕС".

Турският външен министър бе заграден от полицейски кордон и до инциденти не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен българинmi mrazi 6tom iska6 bez tuy ni6to ne moje6 da napravi6 s tvoqta jaalka bulgariq ne pi6a naro4no s malki bukvi ,az taka si q pi6a ve ey ganyoooo.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре, че едната АТАКА даде отпор, иначе голям срам като гледам *** как се гъзят на резаняка! Долни изменници, пфу!
25
3
 
1
 
! Отговори
fuck you преди 10 години
Ei Anonimen nz ti kakuv si no 500 godini robstvo ne se zabravqt a i da iznasilvat jena ti pred ochite i da porobtaqt deto ti i da smenqt vqrata mu tova ne se zabravq i nikoga nqma da se zabravi taka che mainata ti na teb i na Turcite i na vsichki onezi koito sa kato teb :)
24
2
 
8
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
В България нямаме турци, а само Българи с мюсулманска вяра! Държавата Турция е основана 1923г от червената армия на маршал Тухаченски, а днешният турски език е измислен, през 1927 г., като за азбука с малко мнозинство е приета латиницата, вместо кирилицата- Този изкуствен език е съставен от арабски, кюрдски, български и ирански заемки и НЕ СЕ Е ГОВОРЕЛ ОТ НИТО ЕДНА ОТ 51-та НАЦИИ И СТОТИНАТА ДРУГИ ЕТНОСА в Османската империя.- ТА, КАК БЪЛГАРИТЕ, МЮСУЛМАНИ, МОГАТ ДА ЗНАЯТ ДНЕШНИЯ ТУРСКИ ЕЗИК И КАК ИЗМИСЛЕН през 1927г. ЕЗИК, МОЖЕ ДА ИМ Е МАЙЧИН???.
23
3
 
3
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,- Византия пак се предаде на Исляма и с Гърция и Сърбия пак сме Първи ешалон", в борбата с новото, старо Световното зло, чиито владения вече започват от Капъкуле, а петата му колона ДПС свирепства! - Политическите огризки - партиите на прехода са неадекватни - Договора за Стратегическо сътрудничество - САЩ и Турция, съгласно който България е Турски вилает не е денонсиран!Скоро, Великите сили ще ни накарат да възстановим Армията и Православен Балкански пакт за борба с Ислямската Агресия .
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски*********************Какво намеква с това ? И от турцияли заем ще вземете? Не се накрадохте !
21
2
 
5
 
! Отговори
? преди 10 години
Кога ще внасяме шамии и шалвари?
20
0
 
2
 
! Отговори
sas преди 10 години
До Анонименvie Balgarite mislite mnogo lo6i raboti za TR.no te nqmat nikakvi lo6i misli za BG.stiga ve4e s tova robstvo minalo zaminalo.edna Franciq zabravi vsi4ko koeto i napraviha Germaniq samopredi 70 godini a vie robstvo ta robstvo.ogledayte se nakraya koya darjava vi podava raka.pomislete.vreme e da se izpluva ve4e nagore,a ne da se stoi na dinoto
19
1
 
2
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
До marsianОтвори историята или дори Укипедията и ще разбереш, че всичко което казвам е 100% истина...!!!- А 52-рата държава ще е Кюрдистан...!!!.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако имаме по-малко комплекси на тема" турско робство" ,ще можем да продължим напред с повече полезност.Хан Аспарух е дошъл като заселник на тези земи през 680 г.Имали сме възходи и падения.За 1334 години история на тези земи,666 години сме били под робство(византииско и турско), но въпреки това националният дух се запази и възроди държавата България.Призовавам :да преборваме комплексите и да сме градивни.Претенции към Византия,Турция,Чингиз-Хан и др. могат да се предявят към арменския поп.
17
2
 
1
 
! Отговори
Джуркин преди 10 години
Хайде да нападнем турция и да ги направим роби.
16
2
 
3
 
! Отговори
Гец преди 10 години
Сътрудничество ще има както е имало! Турския войник винаги е сътрудничил на хайдутина! Винаги е давал събраната с кръв от робите хазна на свободните българи! Толкова е било редовно, че издали закон през 17 век против свободните дружини в Балкана!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гневен българинA znaesh li 4e tova detence kakto go nari4ash e sravnen za savremenniya Kisindjir na Turciya
14
0
 
2
 
! Отговори
N преди 10 години
Не се и съмняваме че се е срещнал,даже щеше да бъде чудо ако не беше,все пак нали са им шефове на това жалко правителство.
13
2
 
1
 
! Отговори
Демокрация преди 10 години
Така е ......
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турски сериали по всяка телевизия ,политиците ни се прегръщат с тях,каква е тази пропаганда .Забравих ме героите ни ,500г.робство по нашите земи и сега пак се опитват да ни завладяват стъпка по стъпка както се изрази Доган- ще влезнем във властта и ще ни вземем земите без военна намеса
11
2
 
3
 
! Отговори
marsian преди 10 години
До Румен221Не си добре.*** да се прегледаш .
10
4
 
12
 
! Отговори
О С Т А В К А ! преди 10 години
О С Т А В К А !
9
11
 
8
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Турция не е единствен наследник на Османската държава... А от нея са се освободили точно 51 днешни държави...!!!Защото, ако има... Първо трябва да плати на България, чакайте да го сметна...:- Бюджета ни е 20 милиарда долара..., по 500 години, това прави - 1 трилион долара обещетение..., само за откраднатите данъци... и още толкова за пропуснатите ползи...!!!- Та кой ще ни плати този дълг...???.
8
9
 
7
 
! Отговори
huk преди 10 години
..KOMSHIITE SA NI DOBRONAMERENI I ISKRENNI! EDNA TURCIYA S NEYNIYA POTENCIAL E EDIN CHANS ZA BULGARIYA! DA GRADIM BUDESHTETO NA NACIITE NI ZAEDNO!