Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите

"Атака" внесе предложение за възстановяване на работата на завода за стомана
Обновена: 5 мар 2014 11:55 | 5 мар 2014 11:25, Камелия Цветанова
147
Бъдещето на "Кремиковци" скара депутатите
Народното събрание. Снимка, архив: Булфото

Искането на "Атака” парламентът да приеме решение, с което да задължи правителството да предприеме незабавни мерки за възстановяването на работата на завода за непрекъснато леене на стомана в „Кремиковци”, скара депутатите.
 
Националистите защитиха идеята си с необходимостта от създаване на заетост, която в момента по думите на Николай Александров от "Атака" е бичът за хората в момента. Те подчертаха и обещанието на правителството за реиндустриализация. ДПС, БПС и ГЕРБ мотивираха отказа си с факта, че за да се възстанови работата на завода, трябва да се налеят милиони в него, а те няма откъде да дойдат. Освен това заводът отдавна е частна собственост.
 
"Кремиковци” доставяше нужните продукти за строителството, със спирането на работата му загубите на БДЖ се увеличиха с над 30 на сто. От друга страна обаче, не е работа на парламента да взима решения от компетенцията на изпълнителната власт”, заяви социалистът Румен Гечев. Той подчерта, че заводът е частна собственост и единственото, което може да направи държавата, е да изкупи активи, но за това ще трябват пари от бюджета.

Според Станислав Станилов от „Атака” заводът за непрекъснато леене на стомана е единственият, който е непокътнат, и държавата няма защо да се намесва, след като си има Банка за развитие, откъдето могат да дойдат нужните средства.
 
Националистът Венцислав Лаков коментира, че депутатите трябва да покажат политическа воля, че искат да има работещо предприятие, а изпълнителната власт ще направи нужните анализи след това.
 
Алиосман Имамов от ДПС обаче припомни, че дружеството е обявено в несъстоятелност с решение на СГС от 31 май 2010 г., а след това заводът за непрекъснато леене на стомана е продаден от синдика на частна търговска компания.

„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш”, цитира в заключение Имамов част от разказа „Мъжки времена” на Николай Хайтов.

Според Методи Теохаров от БСП въпросът за спирането на работата на „Кремиковци” е бил и екологичен. „Преди това беше най-замърсеният район, сега въздухът е чист, а и ако отидете сега там ще видите, че нищо не е останало, „Кремиковци” от една индустриална империя сега е гробница”, заяви той. Теохаров  смята, че ако преди десет години е било взето решение за възстановяване на производството, то тогава е можело и да стане, но сега вече е късно.

Според Рамадан Аталай от ДПС цялата инфраструктура на "Кремиковци” е взривена и няма как да се възстанови работата там.

Стефан Господинов от ГЕРБ мотивира отказа си да подкрепи искането на „Атака” с факта, че от работата на завода ще последва отново екологична катастрофа и огромни дългове.
 
В отговор Красимир Янков от БСП напомни, че заедно със свързаните дейности около 50 000 семейства разчитаха на производство от „Кремиковци”.
 
"Никой в това предложения няма и в главата си и молекула, че ще бъде производство, което замърсява, Вие правите едно популистко изказване за период, в който можеше да има замърсяване, когато България не беше член на ЕС и не спазваше договора от Киото”, обърна се към Господинов той.
 
Социалистът Борислав Гуцанов постави въпроса кои са виновниците да се закрие „Кремиковци” и според него компетентните органи трябва да работят по темата защо се стигна до това положение. Според него кабинетът „Орешарски” е този, който трябва да внесе програма за цялата реиндустриализация и възстановяването на икономиката на държавата.

В крайна сметка парламентът отложи взимането на решението по предложението, докато не се произнесе икономическата комисия в НС, след което дебатът ще продължи отново в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ДПСАтакапарламентГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе какво стана с ултиматума за Евро заплатите и пенсиите
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко получи шифрограма, че в Русия му се е родил син. Мъжки сълзи потекоха по страните му. Бойко не беше ходил в Родината от цели седем години
84
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко получи шифрограма, че в Русия му се е родил син. Мъжки сълзи потекоха по страните му. Бойко не беше ходил в Родината от цели седем години
83
4
 
9
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Какво искате да стане в нашата Държава. В момента управляват превратаджиите БСП-ДПС-Атака-ДС. Единственото, което мислят е каква далавера да направят. Какъв Кремиковци какви пет лв. Това което е останало там е куп старо желязо, а сега уж да произвеждаме търсят начин да похарчат стотици милиони за техни фирми. Вижте им троловете на БСП-ДС колко са ***. Неграмотния *** на Кутев копи-пейства цяла година глупости. С такива хора нищо не може да стане.
82
3
 
13
 
! Отговори
Реставратор преди 10 години
"Кютуците" на социализма не се поддават на реставрация !...тяхното място е в музея на историята.
81
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само *** може да иска връщане на едно мъртво предприятие без бъдеще.
80
17
 
7
 
! Отговори
Националиста преди 10 години
Много добро и смислено предложение хем ще се развие икономиката, хем работни места ще се открият ще се вдигне БВП това е нужно за страната особено в момент на криза! За това на изборите трябва да подкрепим Атака за да има повече такива предложения ида се приемат с мнозинство!
79
5
 
7
 
! Отговори
сега му е времето преди 10 години
както са се заели с възстановяване, да вземат да върнат и Тато, че да ги оправи.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 74 ТВКато гледам за последните 25 години каква чиста земеделска продукция излиза от Софийското равно поле ШАПКА ДА ТИ ПАДНЕ!!!Чиста продукция от ЩИР,БАБИНИ ЗЪБИ,ВЕЛИКДЕНЧЕ,СИНАП,МЪРТВА КОПРИВА,ДИВ ОВЕС,ТРОСКОТ и ЦЯЛАТА БОТАНИКА ОЩЕ,но ви мързи софиянци и такава реколта да съберете и занесете в пунктовете за изкупуване на БИЛКИ!!!!НЕЩАСТНИЦИ!!!!!
77
4
 
9
 
! Отговори
Горко ни... преди 10 години
Значи,много опасна комбинация между алчност и простотия виждам в тези ***. Хем искат да крадат държавни пари чрез "наши" фирмички и поръчки,хем да хвърлят прах в очите на оглупялото и безработно население,което се надява,изведнъж да се разкрият 20000 работни места.Демагогия, пропаганда и популизъм!Като говорят за индустриализация, защо не разработят стратегии за държавно финансиране на конкретни проекти във вече добре работещи заводи/предприятия? С к'во се занимават тези партийни централи?
76
5
 
6
 
! Отговори
Tony преди 10 години
Министър-председателя в сянка Волен Сидеров които е и мозъка на новата икономическа програма на Булгария заяви днес сутринта че в наи скоро време мисли да се оттегли в домашен отпуск за да може да работи на спокоиствие върху новите икономически проекти които ще могат да ликвидират и безработицата в Скандинавските държави. Лидера на европеиските социалисти Сергеи Станишев заяви че Булгарското икономическо чудо ще изведе социализма до нови непознати върхове.
75
3
 
3
 
! Отговори
Tony преди 10 години
Франпрес оповести че е имало случаи на измамени франсцузи от френски фирми за подбор на кадри за Булгарската Кремиковци. Вчера вечерта е имало бунт пред булгарското посолство във Вашингтон. Стотици американски граждани са били стъпкани при станалата суматоха когато консула е съобщил че стикерите за работни визи са свършили и ще триабва да се изчакат три дни за да пристигнат нови от България.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я стомана, ама надали. Я злато, я сребърни жилки, я редки метали... Знае ли човек зад кой храст ще изскочи заек...
73
5
 
7
 
! Отговори
Tony преди 10 години
700 евро заплата първо в новооткритото Кремиковци ще се дават а после и в останалите новооткрити обекти от сегшната троина коалиция. Слуховете говориат че пенсионери от западна Европа на които неим достигат доходи са изкушени от примамливото предложение да могат да работят в Булгария след отварянето на пазара на труда за чужденци и масово плащат на фирми посредници за да успеят да се вредят навреме.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната пиеса в НС за тава ли ви плаштаме заплатите
71
4
 
8
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
София НЕ ИСКА Кремиковци. Достатъчно е, че сме станали 2 милиона, няма нужда нови хора да прииждат. Достатъчно е отровен въздухът, няма нужда от нови отрови. Това недоразумение на социализма - Кремиковци - трябва да се премахне завинаги, а Софийското поле да се използва за производство на чиста земеделска продукция.
70
4
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
Дори и да отвори врати, това по никакъв начин няма да помогне на безработицата. Най-много да докара още 10-15 хил софиянци. Всеки икономист е наявно че двгателя на кономиката е малкия бизнес, при това не съсредоточен в 2-3 града, а в цялата държава. В момнта малкия бизнес е оставен на произвола на съдбата и данъчните.
69
5
 
8
 
! Отговори
батака преди 10 години
абе какво стана с ултиматума за Евро заплатите и пенсиите
68
7
 
8
 
! Отговори
Волен преди 10 години
Варадеро ме очаква..а сметката ми е празна и Белене не се наливат пари?Ами сега?
67
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров,остави този народ да се удави веднъж-завинаги в собствените си л....!Защо му е Кремиковци?За чий му е стомана,след като няма корабостроитеница във Варна,кораборемонтен в Бургас,ЗММ-София,Радомир,завод"Спартак"-Бургас,завод"Вида"-Видин,инструментални заводи,транспортна техника,стоманени профили и т.н!Имаме си китайски пирони,кламери,игли,железца разни,които си купуваме чрез заеми от МВФ,Световна банка,частни кредитори от Бахамите и Сейшелите!Българинът вече не е *** да бачка,ЕВРОПЕЕЦ Е!