Притеснявам се най-много за газа, призна Орешарски

Вероятността от прекъсване на доставките заради Украйна била малка
Обновена: 6 мар 2014 23:03 | 6 мар 2014 22:27, Анисия Иванова
37
Притеснявам се най-много за газа, призна Орешарски
Снимка: БТА

Не считам, че е голяма вероятността от прекъсването на доставките на газ за България, без да я изключвам. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който участва в близо осемчасовото извънредно заседание на Европейския съвет, посветено на кризата в Украйна.
Притеснявам се най-много за доставките на газ. По наши оценки отчитаме като ниска степен на достоверност на прекъсването на газовите доставки, поясни той. Туризмът не е направлението, което най-много ще пострада, заяви премиерът по повод решенията от днешното заседание на държавните и правителствените ръководители на ЕС, свързани с Русия.

Министър-председателят съобщи, че неговите колеги са призовали днес Москва да изтегли незабавно въоръжените си сили от украинска територия и да осигури достъп на международните наблюдатели. Приетите решения изразяват подкрепа за териториалната цялост и независимостта на Украйна.

ЕС осъжда решението на парламента на Крим за свикването на референдум за присъединяване към Руската федерация и го представя като противоконституционно. Решението на проблема трябва да бъде постигнато в разговори Русия-Украйна, добавят европейските лидери. Те са потвърдили решението да бъдат прекратени преговорите с Русия по визовите въпроси, както и страните от ЕС, част от Г-8, да спрат подготовката си за участие в предстоящото заседание на групата в Сочи до второ нареждане.

Всякакви по-нататъшни стъпки на Русия към ескалация на напрежението ще доведе до нови мерки, засягащи икономически сектори, се посочва в днешните решения.

Европейските ръководители, които разговаряха днес с новия украински премиер Арсений Яценюк, са подкрепили настояването му за подписването на споразумението за асоцииране с Киев. Политическата част на документа ще бъде подписана скоро, а  търговската ще подлежи на допълнителни преговори между Брюксел и Москва. Европейският съвет е потвърдил осигуряването на 11 млрд. евро за Украйна, както и ангажимента за визова либерализация. Подкрепено е също подписването на споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова не по-късно от август тази  година.

Премиерът коментира, че каквито и да било санкции срещу Русия не биха се отразили положително на никого в ЕС, не само на България. Въпросът е да се нормализира обстановката в Украйна, която в този вид представлява заплаха за сигурността в региона и ни засяга. Никой не е привърженик на разширяването на обхвата  на санкциите, допълни Орешарски.

Попитан каква е вероятността настоящият спор да се превърне в замразен конфликт, той коментара, че съществува потенциална опасност. Струва ми се, че е малка вероятността, защото Русия и ЕС нямат интерес от това. Вярвам, че диалогът ще доведе до сравнително бързи решения за уреждането на основните открити въпроси. Сигурно ще има потенциални проблеми и в бъдеще. Виждаме, че и в други точки около границите на бившия СССР край Русия има конфликти, които не са решени докрай, но не пречат на нормалното развитие на страните. Има разлика с други точки на света, където с десетилетия не се намират решения. Тук съм повече оптимист за постигането на решение, заяви министър-председателят. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Я пък тоя преди 10 години
Ми хранете електората си с боб и събирайте газа от тях. *** и червените бабички друга работа не могат да вършат.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешко щом те притеснява газа ползвай дегазин.
18
0
 
5
 
! Отговори
Гнафт преди 10 години
Да похапваме повечко боб и няма грижи
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ниска степен на достоверност на прекъсването на газовите доставки-------------- Искал е да каже ниска степен на вероятност, тъпака.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Написах коментар
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Притеснявам се най-много за *** си, призна Орешарски"Хайде сега мой човек, дупе да ти е яко :)
14
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
къв мишок!!!!!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А вчера не се притесняваше.А ако не можеш да решиш проблема,защо заемаш тази длъжност и взимаш заплата.
12
1
 
4
 
! Отговори
N преди 10 години
С тази усмихната физиономия съмнително е да се притесняваш за газа,по-вероятно е да се радваш ако спре,защото цената му ще се вдигне и ще лапате парички.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз си мисля че трябва да се притесняваш най-вече за г*за си...
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази граматическа грешка я дъвчим от 2010 година... Газа е географско понятие. Думата газ е в ж.р. (например *** газ), следователно се членува газТа, а не газа.
9
6
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Южен ПАток не трябва изобщо да се строи от българи, защото е проруски тоест антибългарски!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално, всеки най-много се притеснява за газа си!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Притесняваш се най-много за ГЗА си оВуларски
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз се притеснявам за газа му.Много шутове ще изяде не от народа , а от назначилите го кукловоди.Но щом е решил да бъде кукла на конци такава е съдбата им,като си поиграят с куклата , като им омръзне я захвърлят в ъгъла на стаята на земята
5
4
 
4
 
! Отговори
ЮЖЕН ПОТОК преди 10 години
Да се строи ДЕНОНОЩНО. Това е изхода
4
1
 
2
 
! Отговори
idealist преди 10 години
няма никакъв проблем. Докато тръбите на Южен поток стигнат по морското дъно до Паша дере, да сте ги наредили до Сърбия. Стига приказки, действайте!
3
3
 
6
 
! Отговори
жеко преди 10 години
И с право се притесняваш, след като изпрати онова хлапе ( външния министър) в Украйна да се предлага на правителство от група бандити, и още правителството ти не може да застане на едекватна позиция за това което се случи и продължава в Украйна. Или си мълчи (както правят всички около нас) или заеми твърда позиция. Какво ще се обуславяш какво ще ти кажат господарите от Брюксел.Една държава няма ли собствена позиция ....... виж гърците, сърбите и др. около нас.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бадемов, притеснявай се за г*за си.*** за зеле не става от тебе. Но си пък удобен на задкулисието. Хем се правиш на шмекер, хем си послушко - когато ти кажат, тогава ще подадеш оставка. Иначе си перде и гьон-сурат, както биха се изказали интимните приятели на БСП-лидера.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OREX4O PO DOBRE TRAI.4E KAKTO STE NAPRAVILI BYLGARIQ ZAVISIMA OT RUSIQ ZA VSI4KO NE SAMO GAZA AKO ES OBQVI EMBARGO ZAGINAXME PYRVI NIE NI GAZ NI TOK NI BENZIN OTIVA BG TO NA KINO ZA DNI