Подписката за референдум за изборните правила влезе в НС

Над 560 хил. българи искат национално допитване
Обновена: 10 мар 2014 18:07 | 10 мар 2014 17:50, Веселина Йорданова
133
Подписката за референдум за изборните правила влезе в НС
Внасянето на подписката. Снимка: БТА

Поддръжници на идеята за референдум за изборните правила внесоха подписка в Народното събрание.

Четири месеца - това е максималният срок, в който България ще трябва да проведе референдум по изборното законодателство. Срокът започва да тече от днешния 10 март, предаде bTV.

Още по темата
Във внесената в парламента подписка са се разписали над 560 000 български граждани, които искат хората да се произнесат по въпросите на задължителното, електронното и мажоритарното гласуване, предложени от президента Росен Плевнелиев.

За да може резултатът от референдума да е задължителен за властите, бюлетини трябва да пуснат не по-малко от гласувалите на предишните избори, или минимум 3 632 953 души.

Ако обаче гласуват поне 20% от тях, или 726 591 избиратели, тогава парламентът е длъжен да разгледа въпроса, без референдумът сам по себе си да предизвика задължителен ефект.

След като временната комисия за Изборния кодекс отхвърли предложението на държавния глава за провеждане на референдум, свикването на национално допитване заедно с изборите за Европейски парламент на 25 май е под въпрос.

При внасянето на подписите в парламента проф. Георги Близнашки заяви, че това е „една от най-свободните подписки“ и работилите за нея са го правили на доброволни начала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
13
 
8
 
! Отговори
Ангел Петров преди 10 години
Само 561 528 подписа Ако това е потенциалът на ГЕРБ и Реформаторския блок, тогава за какви предсрочни избори се борят?
65
11
 
6
 
! Отговори
Spectator преди 10 години
Като ги гледам вносителите - кариеристи, си правя изводи за намеренията им.
64
8
 
8
 
! Отговори
ДАНЧО преди 10 години
СТАНИШЕВ ТЪРПЯ БЛИЗНАШКИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ДА СЕ ГАВРИ С БСП ! СЕГА ИЗПОЛЗВА МОМЕНТА И ГО "ИЗКЛЮЧИ " ЗАЕДНО С ПЪРВАНОВ И ДРУГИТЕ ! ЗАЩО ЛИ ? ЗАЩОТО ВЪВ ВИСШИЯ СЪВЕТ ИМА ПОНЕ ОЩЕ 60 ЧОВЕКА ,КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ СЪС СТАНИШЕВ ,НО ТОЙ ПАК ИЗМЕСТВА РАЗПРАТА ЗА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ! ТОВА ЩЕ МУ СТРУВА СКЪПО И ТРЯБВА ДА СЕ ОРИЕНТИРА ИЗВЪН СТРАНАТА - ПРИ ЕВРОП. СОЦИАЛИСТИ !
63
13
 
8
 
! Отговори
Kamenova преди 10 години
Не съм имала желание да ги подкрепя, но така и не видях къде се събираха подписите.
62
14
 
14
 
! Отговори
чета и преди 10 години
Чета коментарите и не вярвам на УШИТЕ си...та тук е пълно с идиотия бре мама му стара...то подписи били фалшифицирани,то герб били се подписвали,то от луната събирани егн-та....абе какво общо има референдума с която и да било партия...това е свещено право на всеки да каже да или не на нещо...не искаш задължително гласуване-казваш не,не искаш електронно такова-казваш не...подкрепяш ли част от народните представители да се избират мажоритарно-не искаш,казваш не...какви са тия *** спекулации
61
18
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
Повече от сигурно е, че не всички от тези подписи са истински, въпреки скандиранията на вносителите.
60
8
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Референдума е най- стойностната изява на чистата демокрация!!!И всеки политик или държавник ,който се сигурен в своята правота,няма причини да се противопоставя .
59
15
 
7
 
! Отговори
ППЛ преди 10 години
БЕЗУМИЕТО ОТ БАНКЯ СРАВНИ БЪЛГАРИЯ С УКРАЙНА. ДЕ ДА БЕШЕ ТАКА ТИКВО, ЩЕШЕ ДА СВЪРШИШ КАКТО ЯНУКОВИЧ
58
11
 
8
 
! Отговори
Hristov преди 10 години
Колко са истински подписите ще се установи при проверката. Аз на Боко и компания не вярвам.
57
14
 
6
 
! Отговори
бае сорос преди 10 години
СРАМ! БЛИЗНАШКИ СЕ СЪГЛАСИ ГЕРБ ДА МУ СЪБЕРАТ ПОДПИСИ ЧРЕЗ МАСИВИ С ЛИЧНИ ДАННИ НА ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ КМЕТОВЕ
56
11
 
5
 
! Отговори
ЕМИ преди 10 години
До Анонимен............ питам се ......ДАЛИ ГРОБ СА ЗАПОЧНАЛИ И СНАЙПЕРИ ДА ВНАСЯТ.....
55
19
 
8
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Ми щом крайната дата за референдума е 10 юли, то тогава да се проведе на 10 юли когато всички са на море и да се види Плювню какъв е имбисил.Ако въобще се окаже, че действителните подписи са толкова, защото там много смърди и силно ме съмняват.
54
9
 
10
 
! Отговори
БРАВО БЪЛГАРИ!!! преди 10 години
СЕГА СЛЕДВА :ДА СЕ ОТНЕМАТ СУБСИДИИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА!!!СТИГА СА ПРАХОСВАЛИ ПАРИТЕ И ХЛЯБА НА ДЕЦАТА НИ!!ТИ ,БЪЛГАРИНО , ПОДПИСА ЛИ СЕ ВЕЧЕ ....????????????ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО Е СУБСИДИЯТА НА ГЕРБ . ЗА ГОДИНАТА ,БЪЛГАРИНО....????ТОЧНО 50-МИЛИОНА ЛЕВА!!!ЗА БСП--40-МЛН.ЛВ......И Т.Н.....ВСЕ НАРОДНИ ПАРИ .......И ВСЕ ОТ ВАШИЯ ДЖОБ И ОТ ЗАЛЪКА НА ДЕЦАТА ВИ!!!ПОДПИШИ СЕ БЪЛГАРИНО!!ТОВА Е ТВОЯТ РЕФЕРЕНДУМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
53
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
герб е юдеохазарска партия като знаем бруталният им подход към постижението на целите им съмнявам се в фалшификация
52
16
 
6
 
! Отговори
бай х преди 10 години
Дори и да им признаят костинбродските номера и мъртвите души, едва ли на референдума ще се явят и 10% от броя на подписите. От което следва: Чехлю ще му увисне носа и ще започне да се вайка за липсата на мотивация у БГ народа за иновации (столетниците без смъртен акт да получат шанс да живеят по 300 години) 2) Близнашки ще се напие от мъка сам в някоя кръчма с мисълта за ипотеката от 2007 г. за апартамента ново строителство в Студентски, а Калин Янакиев ще запали свещ в Сандо Златния и ще рече "прости ми Господи, грешен съм, ибо съм содомит"
51
8
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Тези дни стана ясно, че от 550 000 подписа за инициативата на президента за Референдум по избирателната система 500 000 са събрани от партия ГЕРБ.Разбира се, като всички политически партии, и партия Герб има право да събира подписи за свикването на референдум, но в случая е странно защо това се представяше пред обществото като гражданска инициатива?!
50
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ не искат да плащат а референдума ще струва поне 40-50 милиона лева. Плевнелиев, Плевнелиева, Бориславова и Борисов са милиониери, но не искат да платят и стотинка.
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При въвеждане на задължително гласуване биха спечелили националистическите партии и най-вече Атака. Това сочи хипотеза в научен доклад, публикуван днес на сайта на Лабораторията за управление на рисковете, управлявана от бившия премиер на България Иван Костов.
48
14
 
8
 
! Отговори
мунчо преди 10 години
думба-лубма, Бай Буда от село Банкя прави РеференДУМ....Сам си го пише, сам си го подписва, сам си го носи.....
47
12
 
7
 
! Отговори
али макбийл преди 10 години
При този закон много смисъл няма, защото изискването за степента на активност почти със сигурност ще обезсмисли резултата... А подписката на боко не е за референдум (пука му на него какво мислят гражданите), а за партийна пропаганда предизборно и затягане на редиците.