Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас

Същият срок ще важи и за чужди фирми
Обновена: 11 мар 2014 16:24 | 11 мар 2014 16:23, Камелия Цветанова
58
Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас
Снимка: архив, Булфото

Земи ще могат да придобиват чужди физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката. Това записаха депутати в приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на депутати от БСП.

Това става, след като Конституционният съд отмени преди време наложения от парламента мораториум за купуване на земи от чужденци до 2020 г., което стана по искане на „Атака”.

Още по темата
Мораториумът беше наложен, въпреки че договорът за присъединяването към ЕС предвижда в седемгодишен срок да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС, а срокът изтече на 1 януари тази година.

Решението на КС беше очаквано от депутатите, защото и те признаваха, че приемат мораториум, който ще бъде отменен поради еднозначната клауза в договора с ЕС.

Приетите днес промени в закона предвиждат фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години да могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

В закона вече се предвижда пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фонд да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.=========================Не е ясно защо данъци се плащат по данъчна оценка, а не по пазарни цени и това не се счита за държавна помощ. Масово съдии, прокурори и богаташи плащат данъци по по-ниската данъчна оценка и държавата губи милиарди левове, но това не е държавна помощ.
28
10
 
41
 
! Отговори
N преди 10 години
*** така или иначе предадохте цялата на власт на *** и турците от ДПС,дайте направо им дайте и нотариален акт за България.
27
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На руснаци да се забрани абсолютно.
26
8
 
38
 
! Отговори
batmario преди 10 години
Бог да пази България!
25
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мн хубаво ама ето ви го сценарияПравя си фирма на мое има, купувам земята и след 1 месец продавам фирмата на чужденеца ... и кво ще стане ? Нищо ...само *** закони недомислени и безсмислени!
24
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Магарешки премиер!!! :))) "Забогатях с 10 стотинки, ще си купя бонбонче, а България... Какво ме интересува, нали има за дъвки и бонбонки..."
23
16
 
47
 
! Отговори
ХРИСТО преди 10 години
волен сидеров - премиер
22
10
 
32
 
! Отговори
vangeloff преди 10 години
ne mi se vqrva da e to4no taka!6te ima o6te to4ki i zapetai,klayzi t.n.!!!DJYRNALQTA GO PREDSTAVQT TAKA,4E DA SE NAGNETI OBSTANOVKATA I DA SE 4ETAT STATIITE IM!!!TAZI PASMINA SA NAI-PRODAJNITE BALGARI!!!P.S. SPOKO RABOTATA 6TE SE OPRAVI!
21
9
 
37
 
! Отговори
Радост преди 10 години
България едно красиво място, но с много измъчени души, заради лошотията на комунистките, сега това трябва да се промени
20
9
 
38
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
За пари всякакъв вид "човек" може да си купи земя .........Утре като ходите я на излет я по работа и минете по някой черен път или край нива и чуете "arazimden gqur " не се сърдете на човека ....той просто си пази земята "
19
13
 
40
 
! Отговори
зетя преди 10 години
Какво значение има за трите години????? нали имат право, който иска ще чака три години, или ще е купи българин и след три години ще му е прехвърли. Продажници, продайте и въздуха над България. Референдум трябва по този въпрос, а не плевнята да иска референдум за глупости.
18
14
 
38
 
! Отговори
Ниа Маркова преди 10 години
И какво, ще идват джихадисти,ще поживеят малко в България и после ще купуват земя,за да си вършат "свестната работа". Просто нямам думи. Кой имаше интерес да се отхвърли предложението на АТАКА за мораториум над продажбата на българска земя на чужденци? Защо пак лижем гъзовете на чужди,а забравяме за свои?
17
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 10:))) Бреххх, че ти за толкова умни ли ги мислиш ***... Мога да ти изброя поне 10 начина това да не се случи, дори и да са толкова умни, но не ми се занимава. Ще ти споделя само един начин - съдружникът ми притежава 0,000000000000001% от фирмата или колкото е минимума позволен от закона, за да ми се води съдружник...
16
13
 
32
 
! Отговори
Др - Менгеле преди 10 години
До АнонименМного си наивен ако смяташ че някой ще ти помогне защото са ти сини очите.БЪЛГАРИНА бил *** :) ти чуваш ли се какво говориш бе *** ??? Заради такива като теб няма НАЦИЯ ,дето си позволяват да говорят такива неща ,мен ако питаш за тия приказки бих те изпратил в лагер.
15
9
 
34
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
ако си французин, дадеш дял на българския си съдружник за фирмата, платиш 100% земята, бъди сигурен, че НЯМА да получиш срещу 20 лв. нищо. най -вероятно ще се събудиш изхвърлен от фирмата си..
14
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли ми се струва, че и това ще стигне най-много до конституционния съд.
13
17
 
43
 
! Отговори
Простотия преди 10 години
Поредната простотия. Тези забрани имат една единствена цел ...да не навлизат чужди капитали в БГ и да сме принудени да продаваме земята си на ниски цени на новобогаташите в БГ. Това ще доведе единствено до задържане на пазара на земята, ограбване на българина и мъчителна комасация в близките 30-50 години.
12
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГОЛЕМИ СТЕ СМЕШНИЦИ. ЗЕМЯ НЯМА ДА СЕ ПРОДАВА НА ЧУЖДЕНЦИ И ВИЕ СЕ РАДВАТЕ. ЗНАЧИ ЗЕМЯ ЩЕ КУПУВА САМО ДОГАН И НЕГОВАТА ***, ПРИКРИТА ЗАД БАНКИ И ФИРМИ. ЕДИН ПЪК *** СЕ РАДВА, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ИДВАЛИ, АМИ ТЕ ИДВАТ, АМА НЕ ДА ТИ ПОДАРЯТ НА ТЕБ НЕЩО, А ДА ТИ ВЗЕМАТ. ПРОСТО Е ЩОМ РУСИЯ МОЖЕ В НАЧАЛОТО НА 21 ВЕК ДА ВЗИМА, ЗНАЧИ ВСИЧКИ МОГАТ, Т.Е. ТУРЦИЯ И КОЙ ЛИ ОЩЕ НЕ. ЕДИН ПЪТ ПРЕКРОЯТ ЛИ ГРАНИЦА, ЗНАЧИ ЩЕ Е МНОГО ПЪТИ. АМА МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИНЪТ НА Е ТОЛКОВА ***. АМИ ЗАТОВА ЖИВЕЕТЕ В ТАЯ СМРАД
11
12
 
43
 
! Отговори
dd преди 10 години
Отново закон който засилва геноцида над българите.ПРОВО ДА КОПУВАТ ЗЕМЯ САМО АКО СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ОСИГУРЯТ РАБОТНИ МЕСТА ЗА МИНИМУМ 500 РАБОТНИКА.ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНО УСЛОВИЕ ЗИМЯТА СЕ ВРЪЩА.
10
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е добре де, аз ако съм французин и днеска си направя една фирма в България, дам 50 лева на някой с български паспорт, за да ми стане съдружник, утре си купя земеделска земя и в други ден изкупя символичния дял на съдружника ми с български паспорт срещу още 20 лева, няма ли да заобиколя закона???