До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта

НС одобри промени в Закона за движение по пътищата
Обновена: 13 мар 2014 14:00 | 13 мар 2014 09:41, Камелия Цветанова
59
До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта
Снимка: архив, Булфото

Вече ще има глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или пък издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Това записаха депутатите в промените, които приеха на първо четене в Закона за движение по пътищата. Същата е санкцията и за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.

Още по темата
С промени в закона се цели също да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.

Ако текстовете бъдат приети и на второ четене, преди прехвърлянето на собствеността на автомобила на лице без адресна регистрация в България, ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв.

Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили дори ако те остават с чуждестранните си номера.

Въвежда се и възможността собствениците на пътни превозни средство да предоставят електронен адрес за кореспонденция във връзка с нарушения по закона. Тази опция обаче е възможна само ако те притежават квалифициран електронен подпис.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ - малките автосервизи да се регистрират в транспортното министерство.

Предложението на бившите управляващи предвиждаше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да определя с наредба реда за извършване на регистрация и за извършване на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, и за издаване на удостоверение за регистрация.

По време на дебата вчера БСП обвини ГЕРБ в лобизъм за големите автосервизи.  Според социалиста Петър Мутафчиев, ако трябва да се регистрират и малките гумаджийници, те ще фалират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
Цеци преди 10 години
Не е нужно да махаш акумулатора.Само махаш едната жиса от клаксона на алармата и готово.Пак си имаш аларма но без звук но ще доиде ден и светлините ще дразнат наще депутати.
34
7
 
8
 
! Отговори
Мани преди 10 години
До АниКой казал че трябва да спиш с отворен прозорец.То в София не са само алармите.Ако не са алармите то ще са кучетата ако и те кротнат то всяка втора кола е с спукано гърне вклучително и рейсовете който подържа общината.Така че невъзможно е да е тихо в София.А и ти сигурно си в някое село в германия иначе по градовете знам как е.
33
4
 
17
 
! Отговори
Остаряла техника преди 10 години
Тези аларми са от миналото, 90-те години, когато беше престиж да ти пее алармата при нарушаване на обема или шокова . Един GPS, една аларма с препращане на събитието към телефона са на цени, които са поносими, а са по-ефективни. Това че писнало някъде нещо, обръща ли някой въобще внимание на някакъв вой на аларма вече.Преди наистина привличаше внимание, а сега най-много да си помисля че някой има проблем с алармата, а не че обират колата, няма и да си помисля да се обадя в полицията, че я крадат
32
3
 
24
 
! Отговори
Des преди 10 години
А за виещо куче колко е глобата?
31
2
 
6
 
! Отговори
ИВО преди 10 години
Значи първо депутатите дупедавци да махнат клаксоните и лампичките на тяхните коли също и на ченгетата и линейките тогава и аз махам алармата и клаксона ако трябва.Не може те да си бръмчат а народа да не може и гък да не се чува.Много станаха нагли вече.
30
7
 
11
 
! Отговори
opa преди 10 години
И какво сега, като искаш да набуташ съседа,ритваш му колата няколко пъти в 3:00 през нощта и го одрусваш с 150лв. така ли? То хубаво от една страна, че на хората им е писнало от виещи аларми нощем, но от друга страна как ще я спреш тая аларма ако не знаеш как, сваляш акумулатора ли ?
29
7
 
17
 
! Отговори
Ани преди 10 години
За мен алармите на колите трябва да се забранят! Живях в София и спалнята ми беше с прозорец към паркинга.Да не ви разказвам какви симфонии се вие по цяла нощ. А имаше и някаква кола в гараж от тези полузаконните с ламарина и панел. Която се включваше от шума на другите коли...Всяка нощ!!!А на този същия паркинг с включена аларма два пъти ни обираха колата и всеки път бяха се справили с алармата без проблем. Сега живея в Германия и тук алармите са забранени.!Не можете да си представите тишината
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А *** стопове и червените мигачи, кога ще бъдат забранени?
27
0
 
17
 
! Отговори
Глупости! преди 10 години
За всеки уважаващ себе си механик, бил той и на свободна практика и с комшийска клиентела НЕ е проблем да си плати лиценз и да работи. Ще е грижа само за пишман майсторите, които търсят да преметнат един-двама балъци. За да изкарат месеца. Няма по-*** ннарод от комуниста!!!
26
2
 
6
 
! Отговори
уплашен преди 10 години
Айде, тези с джетовете и скутерите ги вкарайте в закон, че като имат някоя куртизантка на борда се мислят за Господ...!
25
4
 
15
 
! Отговори
Anonymous преди 10 години
Кражбите на автомобили, по времето на крадливите комунисти за последната година, са се увеличили с 300%? - Малко е!!! Забранете алармите, че гонят 500%!
24
4
 
15
 
! Отговори
BG преди 10 години
От кога го чакам тоя закон ! Сега като се прибирам след 12-13ч. смяна няма да лягам, за да гледам колата да не вземе да свирне нещо, пък и няма да лягам, направо на работа после.
23
1
 
16
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Вижте си заглавието, умници: "До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта" А през деня колко лева е глобата? Ами ако вие по залез слънце?
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давам ви *** пример. В квартала имаме една камара бездомни котки. Като си паркирам колата започват да се катерят по нея, врат се при двигателя, в подкалниците...защото е топло. И понякога се включва алармата. Обяснете ми сега това основателна или неоснователна причина е.
21
2
 
18
 
! Отговори
Безпомощност... преди 10 години
Живеем в държава от третия и дори от четвъртия свят... отиваме и към онзи свят, защото се топим непрекъснато. С тези законови промени не беше прието най-сетне да се сложи точка на сивия сектор с автосервизите. Нещо повече, знайни и незнайни "майстори", "монтьори" и всякакви "специалисти" без квалификация ще си отварят спокойно сервизи и ще извършват "професионални" услуги, а ако случайно загинете на пътя заради лош ремонт на колата ви, то БСП не носи отговорност... важно е да няма ред,а хаос...
20
10
 
18
 
! Отговори
Редът плаши чалгаря преди 10 години
Като ви чета коментарите и ми става ясно защо сме *** на Европа. Дори когато някой се опитва да въведе малко ред в ***, прасета *** на умряло, а в главите им не се извършва и елементарна мисловна дейност... както винаги. БРАВО НА ДЕПУТАТИТЕ !
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на алармата е като свирне да я чуеш и да провериш за какво свири. Ако алармата свири цяла нощ и не я чуваш, значи е безполезна и наистина само тормози останалите хора. Не че това е основание за директна глоба. Полицаите могат, след сигнал от съседи, да предупредят собственика и евентуално след това да го санкционират, ако не отреагира. Да си оправдаят заплатите донякъде.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати пародията дето сме в тая държава!!!
17
0
 
12
 
! Отговори
11 преди 10 години
Няма как да се случи, защото:1) Трябва да има сигнал в полицията. 2) Първо се обаждат на притежателя на колата и ако не вземе мерки, тогава се пише акт.
16
1
 
12
 
! Отговори
И добре и зле преди 10 години
Първо, тези аларми на евтините коли за по 100-200 лв са толкова безсмислени, така че и с тях и без тях - файда няма. Има една колица, сеник по-далеч от блока ми е, но втора година при по-влажно време все приписква по цяла нощ, не може да се спи на отворен прозорец.Това си е самоволно включване. Как не се съобрази този собственик - не знам.Този сеник не струва и 2 бона вече но я пази някаква аларма която ако имат мерак джамбазите е шунтират за 1 мин.