До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта

НС одобри промени в Закона за движение по пътищата
Обновена: 13 мар 2014 14:00 | 13 мар 2014 09:41, Камелия Цветанова
59
До 150 лева глоба за виеща аларма в нощта
Снимка: архив, Булфото

Вече ще има глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или пък издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Това записаха депутатите в промените, които приеха на първо четене в Закона за движение по пътищата. Същата е санкцията и за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.

Още по темата
С промени в закона се цели също да се спре порочната практика граждани на страни от ЕС да шофират коли с български номера, които са купили у нас.

Ако текстовете бъдат приети и на второ четене, преди прехвърлянето на собствеността на автомобила на лице без адресна регистрация в България, ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

Въвежда се и изискване до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лв.

Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили дори ако те остават с чуждестранните си номера.

Въвежда се и възможността собствениците на пътни превозни средство да предоставят електронен адрес за кореспонденция във връзка с нарушения по закона. Тази опция обаче е възможна само ако те притежават квалифициран електронен подпис.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ - малките автосервизи да се регистрират в транспортното министерство.

Предложението на бившите управляващи предвиждаше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да определя с наредба реда за извършване на регистрация и за извършване на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, и за издаване на удостоверение за регистрация.

По време на дебата вчера БСП обвини ГЕРБ в лобизъм за големите автосервизи.  Според социалиста Петър Мутафчиев, ако трябва да се регистрират и малките гумаджийници, те ще фалират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
6
 
! Отговори
Има и разум преди 10 години
Добре е, че не приеха тъпотиите и простотиите предложени от ГЕРБ защото в София щяха да останат десетина сервиза и щяха да си вдигат цените както сега си ги вдигат банките и застрахователите. На това му се казва МОНОПОЛ и в цял свят се преследва от закона.Само банкянското шимпанзе иска да го наложи на българите защото взима рушвети от монополите. Той забогатява повече, а всички ние обедняваме след пожарникарската икономическа политика.
14
7
 
22
 
! Отговори
Малко е ! преди 10 години
150 лева са прекалено малко за *** чалгари, които си купуват боклучави аларми и дори не ги слушат. Глобите в тази държава трябва да са свирепи за да се научи ориенталската *** на ред. 30% *** тормози 70% добри хора. На това трябва да се сложи край !
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! Страхотна работа на депутатите!
12
2
 
11
 
! Отговори
Веско преди 10 години
В интерес на истината, полицията има всичките ви данни и едва ли ще тресне глоба по презумпция. Първо ще ви се обадят да проверите причината. На мен лично ми позвъниха от РПУ в два през ноща преди няколко месеца, че алармата ми свири. И наистина патрулката беше там, оказа се, че не съм затворил едната врата.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди два дена алармата на една кола пред блока ни цяла нощ не спря...Викахме и полиция-дойдоха,огледаха я,записаха си в тефтерите и си тръгнаха.Колата не беше на живеещ в блока и никой не я познаваше а алармата беше от най-противните които изреждат всички възможни сирени на линейки,пожарни,полиция и незнайно още какви...Това беше жив терор над няколко десетки човека които се лишиха от нормалния си сън.
10
4
 
30
 
! Отговори
limonadata преди 10 години
Луда работа, сега единия полицай ще ходи да пусне алармата, а другия ще напише акт :)
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на такива законопроекти от страна на *** е да се мачка мит'ряла. Също както с битовата престъпност за тепане на крадец - затвор. А ако крадеца надделее - условно.
8
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да има глоби за "пърдящи" ауспуси, затъмнени стопове и всякакви други "пернишки" тунинги.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и кой ще дойде в 2 ч през нощтта да глоби виещата аларма.полицията спи тогава
6
10
 
20
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Оставка нещастници! Не отвличайте вниманието с глупости.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичката ни наред , до алармите опряхме......................
4
6
 
28
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
До 2 не си измисляй!!Няма аларма или акумолатор дали на стара или нова ккола ,която да има ток да вие 3 дена без прекъсване :)Ти от Левуново ни изкара,че сме всичките!! :)
3
4
 
33
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Аз пък си мислех че алрмата е......да вдига аларма! Може би съм бил в грешка и може би е само изискване от застрахователите, собственика да се бръкне за аларма, та да му дадат каско, пък сега глоба за аларма! Направо е алармиращо!
2
23
 
19
 
! Отговори
До номер 1 преди 10 години
Вжидал съм аларма, която свири 3 дни без прекъсване. Според теб има ли основателна причина?
1
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"чиято аларма се включва без основателна причина"Само да попитам как ще докажете, че алармата се е включила без основателна причина.