Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски

България няма да подкрепи допитването
Обновена: 14 мар 2014 20:01 | 14 мар 2014 19:54,
315
Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски
Снимка: БТА

България няма да подкрепи предстоящия референдум за отделяне на Крим от Украйна, стана ясно днес на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на граждански и неправителствени организации. Пред тях той обяви бъдещото допитване за незаконосъобразно.

"Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен и ние не можем да го подкрепим, нито една друга държава не го подкрепя", отбеляза премиерът. Той се позова на украинската конституция, която не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия.

"Ако сегашният украински парламент промени конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция", обясни все пак премиерът.

Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Кристиан Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по късни представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза още Орешарски.

По думите му позицията на страната ни е фокусирана около няколко принципа, като на първо място е подкрепата за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Именно заради това външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Киев.

Орешарски добави, че правителството се обявява за териториалната цялост на Украйна. "В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", уточни той. Министър-председателят настоя украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са те.

"Следим ситуацията и към настоящия момент няма оптимистични новини", смята Орешарски. По думите му нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Затова ще се търси вариант за дипломатическо решение на кризата, за да не се стига до налагане на санкции.  

Другата седмица ще се проведе Среща на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно Г-н Орешарски !
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДай Боже!
167
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЙ, МОМЧЕНЦЕ, НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ НЕПОДГОТВЕН ! КОЙ СИ ТИ ДА ОПРЕДЕЛЯШ КОЕ Е ЛЕГИТИМНО И КОЕ-НЕ. ДА НЕ БИ ДА ПОДДЪРЖАШ НЕЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ХОРАТА В КИЕВ, КОИТО СА СИ АМЕРИКАНСКИ ТЕРОРИСТИ ? ТАКЪВ АМЕРИКАНОЛИЗЕЦ НЕ СЪМ ВИЖДАЛА
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ххФакт е, че това което коментираш по разкази на очевидци аз съм го виждал. Познавам доста философи, като теб, които не са лоши хора, но не живеят в реално време. Причината за това е че мнението им е изградено предимно на база чуто и прочетено. Признавам си, че и аз разсъждавах, като теб преди да имам възможността да си изградя реално собствено мнение по въпроса. Поздрави!
165
25
 
4
 
! Отговори
хх преди 10 години
Русия, загуби сателитите си...загуби Афганистан, загуби Либия, губи и Сирия сега, преди това Югославия....сега ще загуби и Украйна....само демонстрира сила и то с перчене.......нещо им куца...историята го показва
164
4
 
0
 
! Отговори
хх преди 10 години
До Анонимен30 пъти съм ходил в русия в много градове и в киев съм били преди 89 и след това...знам ги много добре,харесвам нацията,не харесвам политиката им
163
0
 
17
 
! Отговори
До 180 преди 10 години
В световната икономика се влиза по два начина. Първият е по нашенски с ликвидация на индустрията и превръщане на населението в потребителска маса и суровинен и мозъчен донор за запада. Вторият е по китайски с държавни протекции и насърчаване на индустрията. Запада иска Украйна и Русия като нас, суровинен придатък. Не им трябва втори Китай със мощна икономика и конкуренция. А специално за Русия определено я искат само като суровинен придатък.
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето - такива диктуват правилата. Ето за такива работим за жълти стотинки - Президентът на футболния клуб "Байерн" Ули Хьонес беше осъден на три години и половина лишаване от свобода заради укриване на данъци в размер на 28,5 милиона евро.
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ххХайде пак цитираме изрезки от вестници от 1998 г. Дай личното си мнение на база контакти, посещения в Русия, лични наблюдения...тези изказвания в стил Соломон Паси вече не са модерни, моля те!
160
1
 
4
 
! Отговори
Антон преди 10 години
Ако ти си БЪЛГАРИЯ ! Добре но не си
159
0
 
12
 
! Отговори
хх преди 10 години
До АнонименКиев е старата столица на русия
158
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарски, теб никой не те пита, най много да ти отвинтят някои и друг шамар в навалицата. И ако утре САЩ и Русия си стиснат ръцете и се разцелуват (както е ставало) какво ще кажеш? Ще се извиниш ли на Русия. Идиотино ако не знаеш какво да правиш гледай гърците и евреите, да си чул някой от тях да коментира нещо по въпроса? хората си траят и после само черпят дивиденти а ние ядем шамари.
157
0
 
14
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Ти не ме представляваш и да мълчиш *** наведен.Не представляваш и 80% от народа си ***.
156
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ххУкрайна е държава, колкото и Македония. През вековете е била само спорна територия между Русия и Полша и други, като Османската империя и т.н. Факт е, че в Украйна украйнския език е екзотика. Говори се руски и развален полски...
155
23
 
2
 
! Отговори
хх преди 10 години
русия никой не я мрази,тя самата си е най-големия враг, избива комплекси от миналото и на губеща и гладна, икономически и технологично изостанала,но понеже е най-голяма на ....килограми..хаха..територия....и се напъва,вместо да се влее във световната икономика ....тя си кара ретроградно още и резултата ще е един...не е лесно да избиваш комплекси от миналото
154
2
 
4
 
! Отговори
хх преди 10 години
До Анонименмай заблудения си ти...има факти и история...а не да ми голословиш
153
0
 
4
 
! Отговори
Dgendo преди 10 години
Pravitelstvoto nepodkrepqlo referendoma za presaidenqvane na krim kam Russia zashtoto bil nezakonen a zakonen li beshe referendoma v Kosovo koito podkrepi nasheto pravitelstvo krim e bil chas ot Russia a Kosovo nikoga nee sashtestvuvalo kato dargava kakvi sa tezi dvoini standarti godpoda slugi na America koqto vsashnost e dargava osnovana ot pronstitutki I vsqkva druga ***
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ххТи не си виновен, че си заблуден и неук. Вината за това е на " независимите" медии и "гражданското " общество.
151
0
 
4
 
! Отговори
Бг преди 10 години
Да гейовете са основния съюзник на евро и американския содом. Искат да живеят в мъртво море....но ще живеят в ада....
150
0
 
13
 
! Отговори
Dimitrov преди 10 години
Разберете веднъж завинаги ,че и американското правителство и евросъюза са насочвани в политиката си от ционистите ,на които и Обама и Оланд ,и съответно всички български управляващи са лакеи и затова имат един главен враг - Русия ,която единствена не им цепи басма както на тях ,така и на главния им съюзник - гейовете !