Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски

България няма да подкрепи допитването
Обновена: 14 мар 2014 20:01 | 14 мар 2014 19:54,
315
Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски
Снимка: БТА

България няма да подкрепи предстоящия референдум за отделяне на Крим от Украйна, стана ясно днес на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на граждански и неправителствени организации. Пред тях той обяви бъдещото допитване за незаконосъобразно.

"Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен и ние не можем да го подкрепим, нито една друга държава не го подкрепя", отбеляза премиерът. Той се позова на украинската конституция, която не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия.

"Ако сегашният украински парламент промени конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция", обясни все пак премиерът.

Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Кристиан Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по късни представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза още Орешарски.

По думите му позицията на страната ни е фокусирана около няколко принципа, като на първо място е подкрепата за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Именно заради това външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Киев.

Орешарски добави, че правителството се обявява за териториалната цялост на Украйна. "В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", уточни той. Министър-председателят настоя украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са те.

"Следим ситуацията и към настоящия момент няма оптимистични новини", смята Орешарски. По думите му нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Затова ще се търси вариант за дипломатическо решение на кризата, за да не се стига до налагане на санкции.  

Другата седмица ще се проведе Среща на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
0
 
! Отговори
бг преди 10 години
до франсето...... а кои са печелифшите?
188
2
 
4
 
! Отговори
FRANSETO преди 10 години
ABE KOGA NAY NAKRAQ BALGARIQ 6TE E NA STRANATA NA PE4ELIV6ITE SE PITAM AZZZZZ....
187
1
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
хазарското изчадие да си запази личното мнение за себе си и за жена си. като премиер на българия трябва да изказва мнението на народа и. това сме ние евреино долен.
186
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До АнонименПИЯН 207????;-)Политическият разговор се води на трезва глава.;)
185
1
 
19
 
! Отговори
Новина от фурната преди 10 години
прихванат американски безпилотен самолет в Крим.
184
6
 
19
 
! Отговори
историк преди 10 години
Украйна като държава и племена не съществува и никога не е имало украински племеа. Киевска Рус е началото на руската нация. Територията на сегашан Украйна винаги е била терен на бойни действия между Русия и Полша. Накрая си я поделят на две. Означава името крайна земя. Никога не е имало украински племена и т.н Националистите в Киев не мога да ги разбера колко тъпо призовават за защита на отечеството....това отечество е само Русия. Как нокой не повдига този въпрос. Крим няма как да е Украински !!
183
3
 
20
 
! Отговори
Булгар преди 10 години
А, колко бързо признаха Косово (Метохия). Странно!!!
182
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакам руснаците да наритат майданските *** и след това и лай-та, които ни ги оставиха през 44г, да си оправят грешката, щото тия шумкари първи ги предадоха.
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dps i bsp sa nezakonni partii.
180
1
 
9
 
! Отговори
sopol преди 10 години
ако изборите променяхА НЕЩО НЯМАШЕ ДА СА ЗАКОННИето сега тези избори променят много за това са незаконнидемокрация
179
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До: PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BGОтносно: до Пламен Орешарски-поредния Big БрадарДата: Събота, 2014, Март 15 01:09:51 ЕЕТПри всички САЩ-инициативи,"българските" власти,винаги са гласували за тези директиви.Някога "въздушен коридор" за ударите на НАТО в Югославия,бързащи за признаване на суверенитет на Косово и още други подобни Гнусотии,инициирани от Хегемона-страната на "демокрацията",Big-бургерите и Кока Колата и Световните фалшификации и Войни.Страната на Изгряващия ционизъм-САЩ!
178
2
 
6
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
При всички САЩ-инициативи,"българските" власти,винаги са гласували за тези директиви.Някога "въздушен коридор" за ударите на НАТО в Югославия,бързащи за признаване на суверенитет на Косово и още други подобни Гнусотии,инициирани от Хегемона-страната на "демокрацията",Big-бургерите и Кока Колата и Световните фалшификации и Войни.Страната на Изгряващия ционизъм-САЩ!
177
2
 
10
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Съвсем неотдавна чух от един синдикален "Лидер", че всеки референдум е "Порочен". С други думи, всичко, що не обслужва частно-партийни интереси е "порочно". Същото е и с т. нар. "държавни интереси", както и с т. нар. "Европейски интереси", както и с "Руските интереси". Само, че Крим е Руски .... И от ВРЕМЕ ОНО.НЕпризнаването на Референдум е ПРИЗНАВАНЕ НА СЛАБОСТ В ДЕМОКРАТИЧНОТО мислене за СМЕТКА НА ИНТЕРЕСИ.Нищо повече.;-)
176
2
 
17
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
на това се вика "***"еврейски ***!Пфу *** и.............
175
0
 
20
 
! Отговори
Съгреших!Признавам! преди 10 години
И аз, глупакът, поддържах този премиер! Да си ходи заедно с Вигенин и всеки, който изграчи нещо подобно на тяхното грачене! Аз съм тъмночервен, червен като панджар, но този път признавам, че сбърках! Само гледай да не ни набъркаш в някоя война, най-умний от икономистите, че ....!
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 195: Ти май си от "Die Linke" !...и се опитваш да лъжеш.
173
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Украинская диверсионная группа обезврежена в Москве
172
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКолко е показателно! Народът не одобрява правителството на Боратино /Орешарски/ и обича Русия, а медиите и политиците твърдят и отстояват обратното...
171
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ххАз също имам забележки към руската политика в определени периоди, но смятам, че в тез *** ги вкараха прозападните реформатори. Просто сравнявайки ценностите предлагани от САЩ и Русия предпочитам руските и отхвърлям западната ***. Безспорно е че културата идва от изток, а престъпността и подлостта от запад, независимо от модела на управление на държавите.
170
5
 
24
 
! Отговори
g-n Oresharski, преди 10 години
Vie li ste BULGARIA ?I Merkel ne e Germania, tuk 75% ot naroda podkrepjat Russia.