Правителството с план за индустриализацията до 2020 г.

Станишев: До 20 април ще е готова програмата с акцент върху тази година
Обновена: 16 мар 2014 18:48 | 16 мар 2014 15:36, Камелия Цветанова
223
Правителството с план за индустриализацията до 2020 г.
Сергей Станишев. Снимка: Булфот, архив

Кабинетът на Пламен Орешарски готви програма за развитието на индустрията за следващите години с ориентир до 2020 г. с акцент върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година. Представянето й ще е стане до 20 април след диалог с работодатели, синдикати и неправителствени организации, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев на семинара на левицата в Боровец.

Освен това се готви и цялостна реформа в здравеопазването.

Тя пък ще се разработи в диалог с лекарите, медицинските сестри и пациентските организации.

Още по темата

По думите на Станишев реформата в системата за спешна помощ е приоритет.

Планира се да се разкрият 35 центрове за спешна помощ през тази година, както и изграждането на 11 допълнителни комплекси за спешна медицинска помощ по модела на „Пирогов”. Първоначално те ще са в Бургас, Велико Търново и Плевен, което ще се случи през тази година, после допълнителни в други региони, обясни той.

„По отношение на регионалното развитие диспропорцията в последните 4 години ужасно се задълбочи. София, Пловдив, Бургас бяха фаворитите на предишното правителство. В останалата част на страната също живеят български граждани. Един от приоритетите е ребалансирането и възстановяването на стабилността в развитието на регионите”, посочи Станишев.

„Залегнала е нова политика на рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. Става дума за програма от 50 милиона лева. Друга нова политика е програмата за развитие на водния сектор. Тя предвижда два нови язовира – „Пловдивци”, „Луда Яна” и рехабилитация на яз. „Студена”. Отделна програма е за борба с водните режими в населените места. В 30 населени места този проблем ще бъде решен”, каза още лидерът на БСП.
Според него обаче най-важното е създаването на работни места и борбата с безработицата.

 „Социалната политика е от особено значение, тя е изведена във водещ приоритет в програмата на правителството. Още в първите месеци се постигна социално размразяване”, припомни той.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов съобщи, че в програмата за реиндустриализация ще бъдат включени стимулиране на инвестиции в частния сектор - вътрешни и външни, държавно съдействие чрез изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони, подготовка на квалифицирана работна сила, използване на инструментариума на Българската банка за развитие в съчетание с експортното застраховане и държавно участие, както по пътя на съществуващи държавни търговски дружества, така и чрез джойнт венчър - партньорство на държавата, общините с частни инвеститори, добави той.

Обсъждахме и възможността министерствата с ресори икономика, транспорт, земеделие, да имат свои търговски дружества, чрез които да партнират с икономически субекти от страни от Далечния и Средния изток, в които голяма част от икономиката е под държавен контрол, каза Янаки Стоилов. Обсъдено е и през есента да стартира външнотърговско дружество за износ на храни, което ще бъде създадено в рамките на Министерството на земеделието, посочи той.

Премиерът Пламен Орешарски добави, че най-вероятно ще се създадат сдружения с активното участие на земеделските асоциации. От многобройните ми срещи с представителите на бизнеса, в това число занимаващи се със земеделие, те често поставят въпроса да се подпомогне създаването на експортни възможности, тъй като са дребни, разпокъсани и трудно осигуряват достъп дори до местния пазар, да не говорим за експорт, посочи министър-председателят. Той добави, че ще се направи работна група, която ще излезе с предложение за най-добрата форма след съгласуване с браншовите организации в селското стопанство.

Орешарски каза още, че с приоритет ще се подкрепят високотехнологични производства, но не биха се отказали и от традиционни индустрии с принос върху икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
12
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
"По делата им ще ги познаете"
100
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АтакистЕй, ***, колко то плаща Волен на коментар? Стигнаха ли ти за баничка? Ами останаха ли за бозичка? Тъй като гледам доста си я закъсал, а Волен не ти дава повече от 1 стотинка на коментар. Ще ти трябват над 100 коментара, за да си купиш баничка. За бозичка ще трябва да работиш повече.
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА ЧЕРВЕНИ ***!!!!По-некадърно правителство никога не сме имали!Марш от властта докато не сте загробили и праправнуците ни със заеми некадърни ***!
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте да накараме сърГей да си измие очитеЧките и зъбките ...и да си легне да нанка... Трябва в най-скоро време да го изпратим в родната му украйна,за да види копчетата на войнишките мундири и да напише политическа статиика за тях...Он друго не е учил - това само си го знае...
97
9
 
3
 
! Отговори
Марто преди 10 години
Качествените политици могат да гледат напред и да правят стратегически планове, за разлика от необразованите ***, които знаят само как да крадат сега!
96
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев си мисли че в България живеят севернокорейци и затова си позволява тези волности и изказвания .
95
9
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
До АнонименМи герберастките *** са и *** и прости и като са и оакани отвсякъде, какво смислено да напишат
94
1
 
14
 
! Отговори
Часът на Съсела преди 10 години
И тая статия е от предплатения пакет по-статия-на-ден от Моника.Станишко, кой ще ти работи в заводите бе? Вие червените изгонихте народа. Останаха само децата и пенсионерите.. с тоя мандат и тях ги загробихте с кредити
93
6
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
До Анонимен 94Гей си ти и Вожда ти, който не обича да играе сам в толетната на ...топки
92
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе трлове на банкянската Мутра, не ви ли омръзна да пишете едни и същи тъпотии под всички статии.Обадете се на Цвинокио поне да ви разнообрази малко репертоара.Вече досадихте тотално на нормалните хора, които влизат тук за да се информират.
91
8
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Ясно е, че каквото и позитивно да се опита това правителство, ще има винаги едни такива поплювковци, които ще си вадят балони от ушите съмо и само да продължи клоунадата на Вожда
90
2
 
15
 
! Отговори
Hex преди 10 години
Така ако вървим, до 2020 няма да останат българи на територията на България....
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ве пич кой е казал че ще управлявате до 2020г. ти чуваш ли се какво говориш това правителство се крепи на средния пръс на ОНАЯ откачалка Волен ти ми говориш за 2020г. за кви пет лева става въпрос?
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СтанишГЕЙ е КОНСЕНСУСНА фигура като председател на ПЕС, той много добре лавира между мъж и жена!
87
6
 
2
 
! Отговори
Фани преди 10 години
Реиндустрализацията е ключ към излизане от блатото. Не само бизнес партньори отвън, които да инвестират у нас ни трябват, трябват ни купувачи на стоките ни. А знаем, че когато работим качествено сме търсени.
86
1
 
13
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Абе мазник ти да не живееш до 100 години.........тежко ни.Но първо си изпълни миналогодишните обещания
85
3
 
5
 
! Отговори
Кика преди 10 години
Трябва да развиваме земеделие, животновъдство. Имаме всички ресурси да станем лидер в биопроизводството! Да запретваме ръкави и да не се мотаем повече.
84
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен качи БСП и ДПС на власт, заболя ли ви герберасти? Волен ви го наби болезнено. Най-големи болки изпитва Тиквата, за това плаче всеки ден и взема хапчета. Волен му съсипа живота и го уволни завинаги, така че да не се върне повече на власт. Докато Атака е в парламента, Тиквата няма да види власт. През това време да върви да охранява царя и Доган.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев не може без Местан ,ама българите могат и без двамата и ще ни е по -добре ако се скрият някъде .
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аферим, кардашлар БКП....големи *** излязохте и много лъжливо се "ЦЕПИТЕ"!И агента гоце и съветския кагебист серГЕЯ и лудия сайдеров... са руски ***.АНАТЕМА ВИ!