Проектът за Карадере предвижда застрояване на 250 дка

Еколозите да създадат борд, за да следят инвеститора, препоръча Стойнев
Обновена: 21 мар 2014 14:53 | 21 мар 2014 14:52,
35
Проектът за Карадере предвижда застрояване  на 250 дка
Снимка: архив Булфото

Проектът на „Мадара Юръп“ за нов ваканционен комплекс в община Бяла предвижда застрояване на площ от 247 дка, които са собственост на инвеститора. Инвестиционното предложение е на стойност 105 млн. лв., съобщи на брифинг министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Припомняме, че Министерският съвет преди два дни реши компанията да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Решението обаче скандализира природозащитните организации, според които едно от малкото незастроени места по Черноморието ще бъде бетонирано. От ГЕРБ също се противопоставиха на строителството с подобни аргументи.

Още по темата
Днес икономическият министър гарантира, че инвеститорът в Black Sea Gardens трябва да измине всички стъпки, предвидени в законодателството, за да получи разрешението за изграждане на хотелски комплекс в местността Карадере. „Без статут в Карадере нищо не може да се случи“, заяви Стойнев.

Тепърва ще бъде направена оценка за въздействие върху околната среда и съгласуваност на проекта по Закона за биоразнообразието, твърди той.

Не се предвижда финансово подпомагане от страна на държавата, нито изграждане на довеждаща инфраструктура към комплекса, заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя посочи, че единствената подкрепа, която правителството може да даде, е административна – издаване на разрешенията в ускорени срокове, както е предвидено в Закона за насърчаване на инвестициите.

Янева коментира, че ако бъде осъществен проектът, в комплекса ще бъдат открити 500 нови работни места. В строителството ще бъдат ангажирани 2000 души.

Стойнев беше категоричен, че всяка инвестиция ще бъде подкрепена от правителството, но само когато се спазва законодателството. Той препоръча на екологичните организации да създадат борд, който да наблюдава дали инвеститорът спазва своите ангажименти. Ако законодателството не бъде спазено, проект няма да има, каза министърът.

Първоначално проектът е бил на стойност 315 млн. лв. и е предвиждал строителството на 1000 самостоятелни жилищни единици и плаваща пристанищна инфраструктура в морето, но плановете са били преразгледани, стана ясно на брифинга.

Междувременно от „Мадара Юръп“ АД изпратиха официална позиция по повод исканията на екологичните организации и провелите се протести срещу строителството в Каредере.

Инвеститорът кани всички екологични организации да се включат в създаването на Зелен борд, който да наложи граждански контрол при осъществяването на проекта и провеждането на цялостната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

„Мадара Юръп“ АД освен това се ангажира да кани всички представители на заинтересованата общественост на всеки етап от реализацията на проекта и да предоставя информация пред обществеността. От компанията обещават, че при строителството ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа "Натура 20004.

Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета и няма да се строи върху заменени територии, твърди дружеството.

Инвеститорът посочва, че получаването на сертификат за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите е само началото на дълги административни процедури, чиято крайна цел е законосъобразност на проекта.

Относно собствеността на дружеството, която по-рано днес бе коментирана от Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, от „Мадара Юръп“ АД поясняват, че следващата седмица предстои да излезе официална информация относно регистрацията на акционерите в Търговския регистър съгласно новия закон за дружествата, регистрирани в офшорни зони.

По повод твърденията, че братът на Сергей Станишев, арх. Георгий Станишев, участва в проекта, от дружеството коментират, че от 2008 г. като архитект той няма нищо общо с проекта. Архитектите, работещи за „Мадара Юръп“ АД, ще бъдат официално представени при публичното обявяване на проекта, се казва в съобщението.

За още икономически новини посетете Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сведение на гарберчетата ,вижте какви ги е сътворил вашият министър Добрев:До г-н Скот ПъркинсУважаеми Господин Пъркинс,Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подкрепя инвестиционните намерения на компанията, която представлявате за строителство на ваканционен комплекс Бляк Сий Градънс на територията на община Бяла, Варна.От Вашето писмо разбираме, че инвеститорите-акционери в дружеството, което ще се търгува на Българската фондова борса, ще имат право да получат статут на постоянно пребиваване, съгласно Закона за чужденците в Република България. Предвид инвестиц
9
1
 
17
 
! Отговори
иконом. миглистър преди 10 години
Стойнееев, можеш вече да се изправиш и да си обуеш гащите...
8
0
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"освен "моралния дълг" да опазят това красиво място инвеститорите възнамеряват да привлекат друг тип летовници към България - по-платежоспособни." Скот Паркинс 25 май 2013 "Капитал"Забравете за почивки на Българското Черноморие ,бедни българи сме.7 Анонимен , май много скоро ще е .
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога ще изриваме крадливите червени ***.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не го слушайте проекта от давна е да се подели Бъулгария между министри дупетати и бюрократи. Всичко съсипаха. Сега вече и дерето. А ние които не искаме да сме на хотел къде ще ходим на море?
5
0
 
23
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Ей тая хапка ще ви задави, алчни червени ***! Бетонирахте южното черноморие и продадохте на руски граждани 300 хиляди имота. Сега искате да продължите и на север. Каква полза има българският народ от тази "инвестиция"? Че ще има възможността да слугува на новите собственици? Продажници, само Майдан ще ви оправи.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви ега мутката байна! Само празни обещания. Вси4ко застроихте само там ви остана.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак някой богаташ ще напълни гуша,а ние ще плащаме чадъри по 25 лв...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А комисия няма ли да има!:) Нали това е начина да се отлагат във времето въпросите, дето трябва да се решават бързо, ясно и категорично. Хем и парички ще се получават през цялото време. А в подходящия момент тихичко и внимателно ще се направи необходимото, за да го забележим, едва когато се сблъскаме с него челно. Ама и това маже да не се случи, защото на морето 80% от българите не ходят, защото нямат пари за това. Най-много младите да го видят, ако има къмпинг, ама няма! Само лукс за паралии.:)
1
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 10 години
КО, НЕ