Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава
24 мар 2014 18:53, Красимир Ангелов
528
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред австрийския вестник „Курир“.

По думите на българския държавен глава в момента се намираме в ситуация, „която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности“.

В интервюто президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, категоричен е Росен Плевнелиев пред австрийското издание.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчерта, че българската икономика вече се диверсифицира и не зависи толкова много от Русия.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес членовете на Консултативния съвет по национална сигурност излязоха с общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна. От него се разграничи единствено партия "Атака".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава", прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росен Плевнелиев-носител на голямата награда"Оскар"за перфектното му превъплащение (досущ като истинско) в главната и единствена роля на моноспектакъла "Монолози на ва.ината".
352
1
 
32
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Роско пак се взе на сериозно. Ще те изметем, Роско, писна ни от твоята западна демокрация! СЛАВА РОССИИ!
351
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да благодарим на Бойко Борисов за "свестния" президент който ни натресе. Браво Бойко, браво Борисов.
350
1
 
27
 
! Отговори
ммддааааааа преди 10 години
По- елементарен и ограничен държавен глава НЕ сме имали-- даже Бай Тошо,селският хитрец-беше по-добър от това недоразумение....Едно немога да разбера-няма ли съветници тоя човек,няма ли кой да му каже някои неща...Уверен съм,че ако има референдум за неговата оставка,резултата ще е 80% ЗА оставката му.
349
1
 
23
 
! Отговори
неутрален преди 10 години
Просто нямам думи, по-долна държава от нашата няма, да лъжеш по толкова подъл начин.... просто не може да се коментира, сами сме си виновни. Жалко няма никаква перспектива за народа, болеста на европейските политици за власт и пари е превзела мозъците на нашите мини политици. Случайно погледнах една фактура за ток от голяма европейска държава там пише "46% Е ПРОИЗВОДСТВО И ЕЛЕКТРОПРЕНОС А 56% СА ТАКСИ И ДАНЪЦИ".... Радвайте се че сме от фамилията на..... ЕС
348
2
 
30
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Някой да му удари един шамар да се осъзнае !
347
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неуважаеми Плевнелиев,тези "счетоводни сметки" осигуряват прехраната на милиони българи.Вие ли поемате отговорността да компенсирате безпрецедентните загуби за българската икономика заради глупавата ви политика?
346
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е като не сме зависими,защо плещи глупости за война с Русия
345
0
 
28
 
! Отговори
Досетлив преди 10 години
Ясно проличава, че от фондацията ,Америка за България,, са му превели поредната сума
344
1
 
17
 
! Отговори
до 406 преди 10 години
Така е защото Русия,Древная и Великая Русь отчасти е старобългарски проект,това е нашата мечта за могъща и силна страна.Многовековните надежди на българина за по-добър живот,за спасение,в условията на страшни изпитания,на тъмнина и страдания винаги са били свързани с могъщата сила от Североизток.Нашите исторически взаимоотношения са уникални,мистични и тази вяра е вкоренена дълбоко в нашата обща идентичност.
343
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
lelee a na toq glupak koga 6te mu svyr6i mandata pisna mi da mu gledam typite izcepki po typ prezidznt ne sme imali nikoga
342
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ivoрусия -първата сила ?пичага време е да идеш на доктор
341
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Прецедента и *** от Граб, които се упражняваха и упражняват да "управляват" българския народ са зависими от много неща, като основната зависимост е от тяхната простотия и тъпо себелюбие! Да създадем организация за махане на това *** от Президентството, а всички, които имат информация и доказателства за неговите, Бойковите и на бойковистите престъпления да ги направят публично достояние! България има собствени интереси, а и очевадно "демократичният" Запад си има собствена "демокрация"!
340
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен това е мое лично мнение,а и не обвързва никого да се съгласява с мене,просто ,като се чете всяка една рецензия тук,ще се види ,че няма един,който да обича България,напротив,вижда се омраза ,а обичта е към Русия,точно тези,заради които см е на дъното....но както винаги ,а е и доказано,че тоЗи ,който те насилва,изнасилва,краде и прочие,човек ,му показва респект....доказано от историята на живота
339
2
 
23
 
! Отговори
до 400 преди 10 години
Много се бъркаш,"българино",русофилските настроения сред народа са изключително силни и преди 1945 г.,в това число и сред управляващата буржоазна върхушка,армията и величеството.Така е било винаги.Болшинството от нашите сънародници нямат средства за лекарства,ток и храна,а ти ги пращашна гурбет.Заради глупавата политика на Плевнювци ,договорите за строителството на олимпийските обекти и инфраструктурата в Сочи спечелиха турски и западни компании,докато у нас безработицата процъфтява.Мисли.
338
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кво прайм с Косово бе г-н Офшорко Плевнелиев ??Не държавници ни управляват нас българите , а еднижалки брюкселски циркаджии.
337
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаринAmi ako sme tolkova dobre vav EU mislish li che triabva da prashtame decata niakade?
336
21
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Колкото и повече да чете човек коментарите на читателите тук,ще види ище осъзнае само едно,всичките тези комунистически години от 1945 година ,може би и досега,не са били напразни.Тук се е развило изключително добре злобата за всичко българско,и за защита на руското..смях ,като че ли тук живеят руснаци,а не българи.Казвал съм го ,ще го кажа и сега,който чувства и обича толкова Русия-прав му път,но тук е България и ЕС.Накрая един съвет,моля не пращайте децата си на Запад и САЩ,пратете ги в Русия
335
0
 
5
 
! Отговори
С Боздаг преди 10 години
Плевнелиев дълбоко затрогва присъстващите с детските си спомени от родния Гоце Делчев. ,,Аз израснах сред мюсюлмани, всеки ден чувах молитвите в джамията, живеехме в мир и разбирателство. В историята на България аз съм първият президент, който присъства на подобна благотворителна вечеря. И подкрепям всички действия в името на мира. Аз съм първият български президент, който посети Главното мюфтийство в София, там пих турски чай за пръв път, а турската култура не ми е чужда."
334
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев,попитай турските си партньори за легитимността на Северен Кипър?