Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава
24 мар 2014 18:53, Красимир Ангелов
528
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред австрийския вестник „Курир“.

По думите на българския държавен глава в момента се намираме в ситуация, „която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности“.

В интервюто президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, категоричен е Росен Плевнелиев пред австрийското издание.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчерта, че българската икономика вече се диверсифицира и не зависи толкова много от Русия.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес членовете на Консултативния съвет по национална сигурност излязоха с общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна. От него се разграничи единствено партия "Атака".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава", прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :)))Ти за бъдещето ли говориш,аз ти говоря за 2013г.Нищо не е отминало,мислят да правят нещо ,ама то излиза пак същото.....
312
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА знаете ли как се прави бизнес с руснаците ? Изпращаш един камион със стока и чакаш 6 месеца да ти преведат колкото пари те решат...А знаеш ли как се търгува с....Италия например-плащат ти стоката предварително и очакват на договорената дата франко склада...
311
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вот скажи мне американец, в чм сила! Разве в деньгах? Вот и брат говорит, что в деньгах. У тебя много денег, и чего? Я вот думаю, что сила в правде: у кого правда, тот и сильней! Вот ты обманул кого-то, денег нажил, и чего ты сильней стал? Нет, не стал, потому что правды за тобой нету! А тот, кого обманул, за ним правда! Значит, он сильней!
310
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомняте ли си Енерзис ,германската фирма за батерии,която съкрати 2/3 от производството си в България,поради наличие на свръхмощности?Германците винаги ще съкращават работниците си в България,а не в Германия,те няма да търсят пазар за произведеното в България,вие българите за германците винаги ще бъдете трета ръка хора-след турците и др.европейци.Искрено се радвам,че вие,продажни душички,сте на изчезване.На ваше място на вашите земи ще поселят мюсюлмани и ще приемете новата религия.
309
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 10 години
До Анонимен 351За гастърбайтерите ли говориш ?В Русия пък изобщо не можеш да отидеш ако не те поканят,няма значение че се чувстваш брат с тях,бутат ти го отзад и хич не им пука.
308
1
 
24
 
! Отговори
анкета преди 10 години
*** е тъпо парче и пак се изказа неподготвен(по давление на Тиквата) (+) г-н Плевнелиев е хитро *** и много умен държавник (-)
307
2
 
11
 
! Отговори
ха преди 10 години
голям Чук е това момче!
306
1
 
17
 
! Отговори
Plamen преди 10 години
В интервюто си пред Би Би Си в предаването HARDtalk с водеща Зейнаб Бадауи, българският президент Росен Плевнелиев натърти, че е от ГЕРБ и дори обяснява абревиатурата на ГЕРБ. Президентът, който би трябвало да спазва поне видимо и фалшиво някаква независимост като държавен глава, като президент на всички българи, какъвто обеща да бъде, ухилено заяви, че е президент на ГЕРБ.3,09 минута: Водеща: Вие сте от ГЕРБ?Плевнелиев: Да, абревиатура, която означава Граждани за европейско развитие на България.Този човек вместо да свиква Консултативен съвет по национална сигурност, е крайно
305
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До робивладелец"ако правим бизнес с руснаците ,няма да можем да им задоволим пазара на москва само"A dali niakoi ot mutrite v moskva shte ti pozvoli da go pravish toia biznes ?
304
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевня, като си толкова голям русофоб що не се пробваш да отмениш националния празник 3 март, да видим какво ще ти се случи?
303
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ustataПрост си ти също като ника си,разчовъркай я тая червена кратуна..
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се подавайте на всякакви провокации от Соросоидно-ционстично-масонски уловки.Всичките "наши" управляващи са като Буготския масон-еврейски ционист,или производните им.Соломон Пасиевия пепо, затова заграчи в един глас с Отрепките.В Русия добрият стандарт на живот не се дължи само на ресурсите,но и на правилните управленчески решения .Просто Русия не допусна Отрепките да ограбват народът им .А иначе,сега "Патардията" и пеповците като Плевела, са за да се саботира и "Южен поток".
301
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевня не се обяснявай ами отивай в Гърция да договаряте съвместен терминал за втечнен газ
300
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 55ами после къде отиват - да бачкат за смешна заплата ЗАЩОТО СА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИ не разбра ли
299
10
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Мале колко ненормалници има по българско. Чудно ми е дали изкривяванията в психиката са набити от 45 годишно идеализиране на комунизма или са по рождение. За щастие света се глобализира и на никой не му дреме за реването на ***. Всеки си гони щастието и само времето ще покаже кой прав кой крив. Аз лично съм мигрирал на запад, за поклонниците на дядо Иван мисля няма визи могат да си бият камшика в необятната руска степ.При всички случаи успех :)
298
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С парите от чие оръжие,ако не руското,забогатя приятелю?
297
1
 
18
 
! Отговори
ustata преди 10 години
най - простия ни президент мога да му пожелая най гадните неща защото ги заслужава :)
296
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До от АБВЯдреното гориво е от Украйна ,бе ахмак...
295
2
 
6
 
! Отговори
idea za bulgaria преди 10 години
ABE PRIZNAYTE KRIM I DA ZAPOCHNEM REFERENDUM ZA PRISUEDINIAVANETO NA MAKEDONIA!!!
294
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учат в Европата и Америката, след това се връщат тук като министри и показват некадърността си и способността си да унищожават България. Някои от тях дойдоха дори с фалшиви дипломи.