Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев

По думите му руските действия в Крим поставят под въпрос правовата държава
24 мар 2014 18:53, Красимир Ангелов
528
Вече не сме толкова зависими от Русия, смята Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция", обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю пред австрийския вестник „Курир“.

По думите на българския държавен глава в момента се намираме в ситуация, „която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности“.

В интервюто президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, категоричен е Росен Плевнелиев пред австрийското издание.

Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчерта, че българската икономика вече се диверсифицира и не зависи толкова много от Русия.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес членовете на Консултативния съвет по национална сигурност излязоха с общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна. От него се разграничи единствено партия "Атака".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

"България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава", прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
15
 
! Отговори
fck преди 10 години
От кой не се нуждаете? Моля ? Недочух? От къде идва газта? от къде идва обогатения уран за АЕЦ-а? Откъде....... абе аз не разбрах моля недочух? Май имате нужда от промивка на мозъка управляващите! Ама промивка с олово! :)
292
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СтамболовДа бе за ганьвец като теб 140 милиона са нищо и никакво, вероятно 60 мил. французи са повече, или пък 7 милиона *** са най -много на света , ти свинью балканска, добре са ти резнали тиквата твоите съселяни
291
1
 
7
 
! Отговори
ГЕРБСП преди 10 години
Много са зле завалиите. ГЕРБерасите наричат БСПасти руски агенти след, като днес Стоилов ясно каза, че България е с НАТО и ЕС и, че непризнават референдум в Крим, след като казаха, че присъствието на Русия там е 'варварство' и че признават Турчинов и Яценюк!Що за идиотизъм, то бива бива да си дрънкате идиотизмите ама вече е дразнещо!
290
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eвропейските ценности на този мишок...... ни накараха да се оттеглим от руският пазар за да се намърдат те !
289
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 281зависими от газ, всички циментови заводи, Агрополихим - Девня, Солвей Соди - Девня, Вишвджам Търговище, и още много други. но нети се сърдя, токова е потенциала на симпатизантите на партия ГРОБ.
288
12
 
3
 
! Отговори
55 преди 10 години
До БогДецата ни и моите и твоите и на руснаците ни показват с кой да бъдем.Не отиват да учат в Русия,а в Европата или в Америка...
287
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 334Абсолютно вярно, и трябва да се има в пред вид, че 1/2 от тия 700 хил идват тук без пакети, а просто защото те или техни близки имат собственост и те ще продъжават да си идват независимо от ситуацията
286
18
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Мантрата за "необятния" руски пазар се размекна като фекалия насред локва, русия е ВСИЧКО, на ВСИЧКО 140 милиона!!! 140 милиона барабар с мюсюлманите, чукчите и ескимосите, какъв "необятен" пазар бе тикви русофилски???
285
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 323Какъв необятен пазар бе, ти наясно ли си там каква е корупция и мафия, просто ти е бедна фантазията, има едно правило колкото е цената на стоката която искаш да продаваш там, толкова трябва да отделиш за подкупи
284
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
324 стига лъгал 7 млн туристи са посетили страната ни през миналата година , руснаците са 700 хил или 10 % а не знам дали и не ги броят заедно укаринци и руснаци
283
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ви пикам на рашата мизерна, и на АБВ- то. Я се огледайте цяла Европа нама;ява вноса на руски енерго носители, това е и нашето БЪДЕЩЕ, на неделима част от Европа и НАТО! Следващато правителство незабавно да започне сондажи за БЪЛГАРСКИ шистов газ, десетки хиляди работни места, високи технологии, тежка индустрия, висок икономически растеж!!!
282
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия си възстанови своето, и то с референдум. Крим Хрушчов по времето на социализма го "даде" на Украйна, без никого да пита. Никакъв правов ред не е нарушила Русия. А зависими от ресурсите й винаги ще бъдем. Това са реалностите, другото е глупости на търкалета за идеологическо промиване на мозъци, най вече на подрастващите.
281
0
 
4
 
! Отговори
Консултант преди 10 години
Нека редакцията изпрати всички коментари до "Васало-претенденте" и до "Продажо-пар-ла-менте". На всички е ясно, че всички получатели ще си го преместят от десния в левия, но поне да се отбележи в протокола.
280
0
 
3
 
! Отговори
нимка преди 10 години
А газ от г-са ли ще даваш за цяла България?
279
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че кой ти пречи да правиш бизнес в Русия сега, разбира се ако можеш се отьрва от руската мафия.Между другото защо гастарбартерите цьвтят и врьзват в Москва
278
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
327 ти не беши ли православец и ли равославието го минаваш през призмата на путиснкия панславизъм и еретизъм. Кажи си че си безбожник и ще ти олекне , пакай се
277
1
 
26
 
! Отговори
от АБВ преди 10 години
Русия е най-големият източник на вносни продукти за България, основно енергия. България получава около 90% от природния си газ от руската компания Газпром. Единствената ѝ петролна рафинерия, контролирана от руската компания Лукойл, работи с руски петрол, а единствената ѝ атомна централа, осигуряваща над 40% от електроенергията, има два 1000-мегаватови реактора съветско производство, работещи с руско ядрено гориво. Миналата година около 700 хил. руски туристи са посетили България от общо 2,6 млн. чуждестранни туристи. Туризмът допринася за около 13% от годишни брутен вътрешен п
276
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешката на досегашните и сегашното правителство е, че пренебрегват необятният руски пазар. Няма да ни стигне работната ръка , ако се отвори този пазар за българския износ.
275
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
317 включавй си примерно Дойче веле по често има го и на български и може и някога да вденеш , що е то европески ценности , но на първо място е правовата държава , равенство пред закона и справедливост за всички независимо от пол , етнос , вероизповедание , образование , социално положение . До сега ЕС е дал 3 млрд евро за сириските бежаници пита сев задачата , колко е ала Русия и Путин ащото нали той по примера на Бойко все той дава , е онзи ден на пенсионерите в Крим е наредил да се удвои
274
2
 
5
 
! Отговори
e преди 10 години
Внимавайте,не се подавайте на Масдонските еврейски провокации! Това,че коментираме,не променя българската външна политика,нито ще промени мнението на Отрепките,нито ще нвреди на Путин.Така,че "Капиталисти"-"Василев" и други бръщолевеници само впримчват вас.Добре е да го знаете.Наскоро наближава и Кибрит "благодатен огън".Поповете пак ще мамят.И това е Геополитика.А Пратц-Хорхето-пуска гълъби и наскоро смята да посети Йерусалим.Геоплитика на Маймуните и масоните.